27 °C Budapest

Döcögős a népszámlálás, sokan nem kaptak borítékot

MTI
2011. október 6. 16:16

Megszegi a kötelességét az a számlálóbiztos, aki a nagyobb jutalék reményében arra próbálja rávenni az állampolgárokat, hogy ne az interneten keresztül töltsék ki a népszámlálási kérdőíveket, hanem személyesen nyilatkozzanak az adataikról - hívta fel a figyelmet Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője. Akik még nem kapták meg a kérdőíveket, telefonon vagy e-mailben jelezzék a statisztikai hivatal felé.

Még mindig nem mindenhol kapták meg az országban a népszámlálási lakás- és személyi kérdőíveket tartalmazó borítékokat - közölte Virágh Eszter, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálási szóvivője csütörtökön az MTI-vel.
Felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik még mindig nem kapták meg a kérdőíveket, jelezzék a 06-80-200-014-es és a 06-80-200-224-es ingyenesen hívható telefonszámon vagy az info.nepszamlalas@ksh.hu e-mail címen. A telefonközpontban időközben 20-ról 30-ra emelték a kérdésekre válaszoló KSH-alkalmazottak számát, nekik az elmúlt napokban 8-10 ezer kérdésre kellett válaszolniuk - tette hozzá.

Arról is értesültek, hogy a számlálóbiztosok közül többen arra buzdítják a lakosokat, ne interneten válaszolják meg a kérdőíveket, mert az így kitöltött formulák után a biztosok nem kapnak annyi javadalmazást, mintha ők kérdeznék meg az embereket interjú formájában - jegyezte meg.

Olyan eset is előfordult, hogy a számlálóbiztos nem dobott be borítékot, hogy ő kérdezhesse az ívet, és az is megtörtént, hogy a lakáskérdőíveken lévő internetes kódot eltávolították, mert e nélkül nem lehet elektronikusan válaszokat adni. Arra is akadt példa, hogy felhívást tett közzé a számlálóbiztos, hogy ő szívesen lekérdezi az íveket, mert állítása szerint sokkal bonyolultabb az internetes kitöltés - mondta Virágh Eszter. Utalt arra, hogy eddigi információik szerint három kirívó esetben, amikor megszegte kötelességét a számlálóbiztos, leváltották őket.

A betelefonálók nagy része a borítékot hiányolta, illetve az után érdeklődött, hogy az internetes kódot hogyan lehet pótolni. A boríték elmaradásának oka vagy az, hogy annyira új építésű házba költöztek, amelyről a KSH még nem tudott, vagy a KSH címállományában van a hiba. Az internetes kódot a települések jegyzőinél lehet pótolni lakcímkártya bemutatásával; az elhagyott kódszámok helyett ugyanazt a kódot kapják meg - jegyezte meg.

Elmondta, hogy külföldről sok magyar hívja őket, őket azonban tájékoztatják, hogy ha 12 hónapnál régebben laknak külföldön életvitelszerűen, nem kell kitölteniük a kérdőíveket, még akkor sem, ha bejelentett állandó lakcímük van Magyarországon.
Virágh Eszter egy már orvosolt problémáról is beszámolt, amelynek lényege az volt, hogy az internetes kódban a nagy "I" betű és a kis "l" betű összetéveszthető volt sok esetben, ahol ezek együtt szerepeltek. Emiatt sokan nem tudták beírni a helyes kódot, ami akadályozta őket az internetes kitöltésben. A problémát az okozta, hogy az eredetileg Times betűtípussal meghatározott kódokat a kérdőíveken Ariel típusúakkal nyomtatták ki, utóbbinál valóban összetéveszthető volt a két betű. A napokban azonban gondoskodtak arról, hogy a rendszerük ismerje fel mindkét betűt - magyarázta a szóvivő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kitért arra is, ha valaki él azzal a gyanúval, hogy álszámlálóbiztosokkal találkozott, jelentse az ingyenes hívható számok valamelyikén. Arról is van tudomásuk, hogy egyes helyeken álfelülvizsgálók jelentkeztek, holott ők ebben az időszakban még nem is kapták utasításba, hogy ellenőrizzék a számlálóbiztosokat. A felülvizsgálókat nem is kell beengedni a lakásokba, és nekik is rendelkezniük kell a KSH-felelős által aláírt megbízólevéllel - hangsúlyozta.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?