15 °C Budapest

Most jönnek az igazi átverések, lehúzások? Indul a szezon

2011. szeptember 29. 15:32

Önkormányzati dolgozónak, gázszerelőnek, a nyugdíjfolyósító munkatársának adják ki magukat azok a bűnözők, akik így megtévesztve -főként idős- áldozataikat gyakran százezreket lopnak el. A közelgő népszámlálásnál is hasonló átverésekre kell számítani, ezért érdemes résen lennünk: íme a rendőrség tanácsai.

A rendőrség tájékoztatása szerint szerdán kora délután ismeretlen személy Szombathelyen a Thököly Imre utca egyik lakásába az önkormányzat munkatársának kiadva magát bejutott, majd onnan forintot és eurót tulajdonított el kb. 70.000 forint összegben.

Szintén ismeretlen elkövető Szombathelyen a Bakó József utca egyik lakásába az ott lakót megtévesztve jutott be, majd a sértett figyelmetlenségét kihasználva kb. 500.000 forint készpénzt tulajdonított el.

Trükkös tolvaj áldozata lett egy 83 éves pécsi asszony is tegnap délelőtt. Az idegen nő azzal az ürüggyel jutott be a sértett lakásába, hogy a társasház egyik lakójának szeretne üzenetet írni, az idős asszony papírt és tollat adott neki, ezalatt az idő alatt kihasználva a sértett figyelmetlenségét és idős korát eltulajdonította több, mint 100.000 Ft készpénzét.

Bűnmegelőzési tanácsok

A rendőrség felhívja a lakosság figyelmét a fentebb említett esetek kapcsán, hogy a közelgő népszámlálás alkalmával is trükkös csalók, - akik hivatalos személy"-nek kiadva magukat -járhatnak házról házra, majd miután bejutottak, az alkalmas pillanatban elemelhetik az értékeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az elkövetőkre jellemző, hogy ápoltak, rendezettek, modoruk megnyerő, határozott fellépésükkel beférkőzhetnek az emberek bizalmába. Sokféle hihető, életszerű történetbe, legendákba szövik bele a valójában megtévesztő és mindig haszonszerzésre irányuló mondandójukat.

A statisztika szerint a trükkösök gyakran adják ki magukat, valamely szolgáltató munkatársának, és pénzvisszafizetés ürügyén kérnek bebocsátást. Fontos azonban tudni, hogy a legtöbb szolgáltatónál nincs készpénzforgalom. A túlfizetéseket átutalással, a számlákon történő jóváírással egyenlítik ki.

A hivatalos ügyben eljáró személyek fényképes igazolvánnyal igazolják magukat, de a legjobb, ha egy telefonhívással őket is leellenőrizzük. A szolgáltatónál, melyre a bebocsátást kérő idegenek hivatkoznak, utána lehet érdeklődni, hogy aznap hol, mikor terveznek óraleolvasást.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 20:47
A felület alapítója Kövesdi Gábor, aki maga is közösségi finanszírozással indított korábban vállalko...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 17. 19:41
Ma lezajlott a Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciója, elköltötték a teljes erre szánt öss...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?