Ennyit kereshetnek a közmunkások - Vonzóbb, mint a segély?

2011. július 15. 16:02

A szociális támogatáshoz képest jobb anyagi körülményeket ígér a belügyminiszter a közmunkásoknak: havonta 57 ezer forintot kereshetnek. A kormány által tervezett új beruházásokban is foglalkoztatnák őket, és katasztrófavédelmi feladatokat is osztanának rájuk.

Havonta 57 ezer forintot kereshetnek majd a közmunkások - közölte Pintér Sándor belügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A munkadíjakat a munkavégzés alapján hetente kapnák meg az érintettek. A közfoglalkoztatásról szóló törvény szerint egyébként a kormánynak rendeletben kell majd megállapítania a közmunkabért.

Az nem derült ki az interjúból, hogy bruttó vagy nettó összegről van-e szó. Bérek esetében általában bruttó összegről szól az alku. Ezt feltételezve az 57 ezer forintos közmunkabérből 47 ezer forint marad a közmunkások zsebében. (Az ebben a jövedelmi sávban keresők semmit nem nyernek a gyermekek utáni adókedvezménnyel.)

A nettó 47 ezer forint mindenesetre valóban több, mint amennyit bérpótló juttatásként, illetve rendszeres szociális segély formájában kaphatnak a rászorulók.

Bérpótló támogatással sem lehet megúszni a közmunkát

Kétféle támogatásban részesülhetnek azok az aktív korúak, akik nem rendelkeznek rendszeres, megélhetést biztosító jövedelemmel. Akkor nem biztosított a segélyt igénylő megélhetése, ha a családnak az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (ez idén 28500 forint) a 90 százalékát, és az illető vagyonnal sem rendelkezik.

Alapesetben bérpótló juttatást lehet igényelni. Ennek összege megegyezik a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíjjal, tehát idén 28500 forint. A támogatást azok a munkanélküliek kérhetik, akiknek az álláskeresési járadékra, álláskeresési segélyre, illetve vállalkozói járadékra való jogosultságuk a kérelem benyújtását megelőző 1 éven belül lejárt, vagy időközben dolgoztak, és emiatt félbeszakadt az álláskeresési támogatás folyósítása. Emellett azok is igényelhetik, akik részére megszűnt az ápolási díj, a gyermekgondozási segély, a gyermeknevelési támogatás, a rendszeres szociális járadék, a bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, az átmeneti járadék, a rehabilitációs járadék, a rokkantsági nyugdíj, a baleseti rokkantsági nyugdíj, az ideiglenes özvegyi nyugdíj folyósítása.

Az érintettnek kérnie kell az állami foglalkoztatási szervnél, hogy álláskeresőként vegyék nyilvántartásba. A továbbiakban köteles együttműködni a munkaügyi központtal, s el kell fogadnia a felajánlott képzési lehetőséget.

A bérpótló juttatásban részesülőnek iskolai végzettségétől és szakképzettségétől függetlenül el kell vállalnia a munkaügyi kirendeltség által felajánlott munkát - beleértve a közfoglalkoztatást is. A támogatást 2011. december 31-e után csak annak a személynek lehet folyósítani, aki a jogosultság felülvizsgálatát megelőző egy évben legalább 30 nap munkaviszonyt - beleértve az egyszerűsített foglalkoztatást, közfoglalkoztatást, közérdekű önkéntes munkát - tud igazolni.

A bérpótló juttatás feltételeként a települési önkormányzat rendeletben előírhatja, hogy az ellátásban részesülőnek tisztán kell tartania a lakókörnyezetét. A kötelezettség kiterjedhet egyebek között a lakás vagy ház és annak udvara, kertje, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására.

KATTINTS! Tényleg ezen múlik, ki kap segélyt?


Rendszeres szociális segély betegeknek és időseknek

Rendszeres szociális segélyben részesülnek azok, akik az ellátásra való jogosultság kezdő napján egészségkárosodott személynek minősülnek, vagy az 55. életévüket betöltötték, illetve 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevelnek, s a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben nem tudják biztosítani.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ennek összege jövedelemmel nem rendelkező, egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj minimum 90 százaléka, ami jelenleg 25 650 forint. Jövedelemmel rendelkező, egyedül élő személy esetén a rendszeres szociális segély maximumösszegének és a jogosult jövedelmének a különbözete. Családba élő személy esetén pedig a családi jövedelemhatár összegének és a jogosult családja havi összjövedelmének a különbözete a segély.

Egy családban egyidejűleg csak egy személy kaphat támogatást, kivéve, ha az egyik személy bérpótló juttatásban, a másik pedig rendszeres szociális segélyben részesül.


Nem kötelező a közmunka, de elbukható a segély

A miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta: "a közmunka nem kötelező jellegű, erre jelentkezni kell az embereknek, és mi arra hívjuk fel őket, hogy ez a lehetőség nyitva áll előttük. Más kérdés, hogy aki nem jön, esetleg nem kap majd más szociális juttatást. Maguk dönthetik el, hogy részt vesznek-e a munkában vagy sem, azonban lényegesen jobb anyagi körülményeket ígérünk nekik, mint ahogy eddig a szociális támogatásból éltek". 

A július 11-én elfogadott közfoglalkoztatásról szóló törvény egyértelműen kimondja: azoknak, akik sem álláskeresési járadékra, sem segélyre nem jogosultak, kötelező lesz elvállalniuk a felajánlott közmunkát.


Állami beruházásokon is dolgoznak majd közmunkások

A belügyminiszter az interjúban elismerte, hogy a kormány által tervezett új beruházásoknál is igénybe vennék a közfoglalkoztatottakat. Emellett a katasztrófavédelmi feladatok elhárításában is segédkezhetnek. A jelentkezők a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, állattartás területén dolgozhatnak. A program keretein belül egyszerűsített oktatásban is részesülnének.

Mint azt a Pénzcentrum.hu korábban megírta (Gátakra küldi a kormány a munkanélkülieket),a Szolgálat és Becsület szolgálati nyugállományúak érdekvédelmi mozgalmának honlapján közzétett konkrét projektek szerint ttöbb ezer közmunkást kíván foglalkoztatni a kormány az állami beruházásoknál, egyebek között stadionok, gátak építésénél, utak felújításánál, földvédelmi munkálatoknál.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?