7 °C Budapest

Hol bujkálnak a "cselédtartók"? - Havi 1000 forintot is sokallnak

Pénzcentrum
2011. június 13. 14:02

Hét hónap alatt jelentéktelen bevétel, mindössze 2,1 millió forint folyt be a költségvetésbe a háztartási alkalmazottak utáni regisztrációs díjból. Az adóhatóság ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy százezer forint bírságot kockáztat, aki feketén foglalkoztat kisegítőket a háztartási munkákban. Az adómentes jövedelemszerzési forma a vagyoneltüntetéshez is eszköz lehet.

Havonta mindössze 300 háztartási alkalmazott után fizetnek regisztrációs adót a foglalkoztatók - derül ki az államháztartási egyenlegből. Tavaly

Az adómentesség szabályai
Adómentes háztartási munkák: lakás takarítása, főzés, mosás, vasalás, gyermekek felügyelete, házi tanítása, otthoni gondozás és ápolás, házvezetés, kertgondozás

Feltétel: kizárólag természetes személy végezheti egy másik természetes személy, valamint a háztartásában vele együtt élő személyek, továbbá közeli hozzátartozói mindennapi életéhez szükséges feltételek biztosítása érdekében

Kizáró ok:
ha a fenti munkákat egyéni vállalkozó vagy egyéni cég, illetve ilyen tevékenységet folytató társas vállalkozás végzi, illetve ha a magánszemély a szolgáltatást vállalkozás részére nyújtja

augusztus 15-én lépett hatályba, hogy nem kell sem személyi jövedelemadót, sem járulékot fizetni annak a magánszemélynek, aki egy másik magánszemélynél végez háztartási munkát. Ellenben a foglalkoztatónak havonta 1000 forint regisztrációs díjat kell befizetnie a háztartási alkalmazottak.

A díj függetlenül attól, hogy hány alkalommal, hány órán keresztül segít valaki a ház körüli teendőkben. Ugyanannyit fizet tehát az, aki a háztartási alkalmazottat havonta csak egy napon foglalkoztatja, mint az, akihez minden nap megy a bejárónő. A regisztrációs díjat utólag kell megfizetni a bejelentés napját magában foglaló hónapot követő hónap 12-éig.

Először tavaly októberben fizettek a foglalkoztatók ilyen díjat: összesen mindössze 200 ezer forintot. Azóta sem nagyon változott a helyzet. Idén áprilisig minden hónapban 300 ezer forint folyt be, majd áprilisban 400 ezer forint bevételre tett szert a költségvetés a háztartási alkalmazottak után.

A bejelentéshez szükséges adatok

A munkavégzés megkezdése előtt minden hónapban be kell jelenteni a NAV-nak a tényleges foglalkoztatás kezdő napját, a háztartási alkalmazott adóazonosító jelét és társadalombiztosítási azonosító jelét, valamint a foglalkoztató adóazonosító jelét. Ezt akkor is meg kell tenni, ha valaki állandó jelleggel ugyanazt a személyt foglalkoztatja kisegítőként. Mindezeket vagy elektronikus úton az ügyfélkapu segítségével, vagy a 185-ös központi telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lehet megtenni. Papíron, postai úton vagy személyesen nem lehet benyújtani az adatokat. Érdemes az utolsó pillanatra hagyni a bejelentést, mert csak 24 órán belül lehet visszavonni, ha a jelzett magánszemély mégsem végzi el a munkát. Elektronikus bejelentésnél a 11T1043H jelű bejelentő és változás-bejelentő lapot kell kitölteni és elküldeni.
.
Se nyugdíj, se egészségügyi ellátás

Szociális védelem a háztartási munkásoknak
A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyezményben rögzítené a háztartási alkalmazottak tisztességes munkájára vonatkozó szabályokat. Az ILO rámutat, hogy a háztartásokban munkát végzők - például házvezetők, takarítók, bébiszitterek, kertészek, sofőrök - gyakran nem élveznek sem munkaügyi, sem szociális védelmet. A szervezet éppen most, június 1-17. között tartja jubileumi, 100. ülését, amelynek kiemelt témája egyebek között a háztartási alkalmazottak tisztességes munkafeltételei.

Az egyezményben rögzítenék, hogy a háztartási alkalmazottaknak joguk van

- a társadalombiztosításhoz
- az egészségvédelemhez
- a munka- és pihenőidőről szóló rendelkezésekhez
- a biztonságos munkakörülményekhez, és ahhoz, hogy az alapvető foglalkoztatási normáknak megfelelően bánjanak velük
- az anyasági védelemhez
- az egyenlő bánásmódhoz a munkakeresés vagy munkavégzés során
- védelemhez a munkaközvetítő ügynökségek visszaélései ellen
- a képzéshez és a karrierfejlesztéshez, az élethosszig tartó tanuláshoz
- a visszaélések és zaklatás elleni védelemhez
- az egyesülési és képviseleti szabadsághoz
- a kollektív tárgyalásokhoz, a kollektív fellépésekhez.

A regisztrációs díj megfizetése sem egészségügyi ellátásra, sem nyugdíjbiztosítási idő megszerzésére nem jogosít. A háztartási alkalmazottaknak kötelező egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetniük, akkor is, ha egyáltalán nem mennek orvoshoz. Ez idén havonta 5100 forint. Ezért cserébe jogosultak lesznek a természetbeni egészségügyi ellátásokra, de táppénzt nem kap.

100 ezer forint bírság a tét

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A háztartási alkalmazottnak akkor sem kell személyi jövedelemadót, illetve járulékot fizetni, ha kiderül, hogy a foglalkoztató nem fizeti meg utána a regisztrációs díjat. A munkáltatónak viszont kemény szankciókkal kell szembenéznie. Ha elmulasztja a regisztrációs díj befizetését, akkor az alkalmazottnak kifizetett bevétel teljes összege után le kell rónia a munkaviszonyra, megbízásra vonatkozó járulékokat, s emellett a háztartási alkalmazottat terhelő szja és járulékok is őt terhelik. Ráadásul 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírságot is kiszabhat rá az adóhatóság.

Vagyoneltüntéshez is jól jöhet az adómentesség

A kormány szándéka a parlament elé benyújtott törvényjavaslat indoklása szerint az volt az adózás alá nem vont kereset fogalmának bevezetésekor, hogy ne kelljen újra adót fizetnie annak, aki a már adózott jövedelméből magánszemélyként másnak munkát biztosít. Szakértők szerint viszont a szabályozás visszaélésre adhat alapot.

Torma Levente, a DLA Piper nemzetközi jogi iroda adószakértője korábban arra figyelmeztetett: visszaélésre adhat okot, hogy jövedelemkorlát nélkül adómentes lehet a háztartási munka. Az adóelkerülés egyik módja lehet, ha valaki egy vagyonosodási vizsgálat során arra hivatkozik, hogy takarításból szerezte a millióit, amelyekkel nem tud elszámolni. A szakértő szerint uniós előírásokba is ütközhet, hogy nincs maximalizálva az ilyen címen megszerezhető jövedelem. Azzal, hogy a háztartási alkalmazott nem fizet adót, állami támogatásban részesül minden más adófizetővel szemben, aminek megvannak a korlátai az Európai Unión belül.

Százezrek mennek a zsebekbe

Márpedig a legalacsonyabb, 1000 forintos óradíjjal, 8 órás munkaidővel és 20 munkanappal számolva egy hónap alatt 160 ezer forint adómentes jövedelemre tehetnek szert a háztartási alkalmazottak. Ha munkaviszonyban foglalkoztatnák őket, akkor bruttó 250 ezer forint fizetést kellene kapniuk, hogy ugyanennyi maradjon a zsebükben. A budai kerületekben ráadásul legalább másfél-kétszeres a tarifa.

Az adómentesség vonatkozik például az otthoni korrepetálásra, nyelvoktatásra is. A tanárok óránként 1500-3000 forintért vállalják a diákokat, de a nyelvtanárok esetenként akár 5000 forintot is elkérnek. Ha naponta csak két órát oktatnak 3000 forintos óradíjjal, akkor 120 ezer forintot adózás nélkül tehetnek zsebre. A pedagógusok az iskolai munkájuk után az idei első negyedévben átlagosan 136 844 forintot vihettek haza. A kezdő tanárok tehát többet kereshetnek a kiegészítő munkáikkal, mint az iskolai oktatással. Kevesebb lehetőségük lesz erre, ha a terveknek megfelelően előírják, hogy a tanároknak heti 32 órát az iskolában kell tölteniük.

Ausztriát is ellepik a feketén dolgozó háztartási alkalmazottak - Svájc bekeményít
Több mint kétmillió ausztriai háztartásban foglalkoztatnak rendszeresen kisegítőt a 3,5 millióból. A háztartási alkalmazottak által nyújtott szolgáltatásokért javarészt feketén fizetnek - állapította meg felmérésében a Kreutzer Fischer & Partner (KFP) piackutató intézet. Az elemzés szerint tavaly 3,5 milliárd eurót költöttek az osztrák háztartások takarítókra, mosónőkre, pótmamákra, kertészekre, ápolókra. Az intézet becslése szerint mintegy 650 ezren vállaltak háztartási munkát az országban, túlnyomórészt mellékállásban - és az adóhatóságok tudta nélkül. A takarító- és mosónők 98 százaléka kapta zsebbe a pénzt, a bébiszittereknél is hasonló volt az arány. A kertészek 70 százaléka, az ápolók egyharmada dolgozott feketén. és az ápolók egyharmadát is feketén alkalmazzák. Svájc július 1-től véget vet a háztartási alkalmazottak külföldi munkaadók, például diplomaták általi kizsákmányolásának. Az alpesi országban a diplomáciai mentességet vagy egyéb előjogokat élvezők kihasználják a kisegítő személyzetet. A jövőben a munkáltatónak szerződést kell kötnie az alkalmazottal. A minimális havi bér 1200 frank (közel 260 ezer forint) lesz, amelyet részben készpénzben, részben természetben lehet megállapítani. A munkabért svájci bankszámlára kell átutalni, amely csakis a háztartási alkalmazott nevére szólhat. A szállás, a teljes ellátás, a társadalom-, baleset- és betegbiztosítás minden költsége a munkaadót terheli.

 

Pénzcentrum vélemény
A háztartási alkalmazottak adómentessége teljesen ellentétes azzal a kormány által oly sokszor hangoztatott alapelvvel, mely szerint minden állampolgárt be kell vonni a közös teherviselésbe, vagyis mindenkinek adóznia kell a megkeresett jövedelme után. Ezáltal jogot szerez arra, hogy részesülhessen a közösségi kiadásokból, az egészségügyi ellátásokból és nyugdíjt kaphasson. Ráadásul az ellenőrzés is körülményes, hiszen bárki mondhatja, hogy a munkáért nem kap fizetést, csak szívességet tesz a barátjának.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem