5 °C Budapest

Szorul az adóhurok a nyugdíjas rendvédelmisek nyaka körül

2011. június 3. 16:35

Továbbra sem enged a kormány abból, hogy adót kelljen fizetniük azoknak az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő szolgálati nyugdíjasoknak, akik nem kívánnak ismét dolgozni - tudta meg a Pénzcentrum.hu.

Nem született megállapodás a rendvédelmi szakszervezetek és Pintér Sándor belügyminiszter között a mai egyeztetésen. Változatlan a kormány álláspontja a szolgálati nyugdíjak megadóztatásával kapcsolatban - mondta el érdeklődésünkre Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke a belügyminiszterrel folytatott mai egyeztetést követően. A szakszervezeteknek egyelőre egyetlen konkrétumban sikerült eredményt elérniük, hogy a szolgálati nyugdíjasok önkéntes alapon dönthessenek arról, visszatérnek-e a munka világába.

Azoknak viszont, akik továbbra is otthon szeretnének maradni, 16 százalékos adót kell fizetniük a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár (jelenleg 62 év, de fokozatosan 65 évre emelkedik) eléréséig a nyugdíjukból . Annyi lenne a könnyítés, hogy a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehetne kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél (ez jelenleg 117 ezer forint).

A jelenleg aktív állományban lévők a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest 5 évvel korábban, és 30 év szolgálati viszony után mehetnének nyugdíjba. Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a megbeszélést követően újságíróknak annyit mondott még, hogy a tárgyalásról készült jegyzőkönyvbe bekerült a közös megegyezéses nyugdíjbamenetel lehetősége is, 52 betöltött életév és 25 év tényleges szolgálati idő után, miniszteri engedéllyel. Powell Pál közölte, a szigorításokat továbbra sem tudják elfogadni. 

Mi a helyzet most?

A hatályos szabályozás szerint a hivatásos állomány tagja 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után jogosult szolgálati nyugdíjra. A hivatásos állomány tagja akkor is elmehet szolgálati nyugdíjba, ha legalább 10 évet szolgálati viszonyban eltöltött, más munkahelyeivel együtt összességében rendelkezik 25 év biztosítási idővel, és az öregségi nyugdíjkorhatárnál legfeljebb 5 évvel fiatalabb. 

A szolgálati nyugdíjat teljes összegében kell folyósítani, ha a szolgálati viszony a felső korhatár elérésekor szűnt meg. Az ennél fiatalabbak jellemzően akkor kaphatnak teljes nyugdíjat, ha a szolgálati viszonyuk egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt szűnt meg.

Teljes nyugdíjat kapnak még azok, akiket azért mentettek fel, mert országgyűlési vagy európai parlamenti képviselővé, főpolgármesterré, főpolgármester-helyettessé, megyei közgyűlés elnökévé, alelnökévé, polgármesterré, alpolgármesterré választották meg őket. Ugyanez vonatkozik azokra, akiket központilag elrendelt létszámcsökkentés miatt bocsátanak el, átszervezés miatt megszűnik a szolgálati beosztásuk és nem fogadják el, amit helyette felajánlanak nekik.

Nyugdíj vagy keresetpótló támogatás?

A kormány tervei szerint a jövőben a szolgálati nyugdíjat már nem nyugdíjnak hívnák, hanem keresetpótló juttatásnak minősítenék át. A szakszervezetek viszont ragaszkodnak ahhoz, hogy továbbra is nyugdíjnak hívják a rendvédelmiseket megillető szolgálati nyugdíjat. Azért

Lázár-Balsai féle alkotmánymódosítási javaslat
Az Alkotmány 70/E. §-a a következő (3) bekezdéssel egészül ki:

"(3) Az ellátáshoz való jog a nyugellátás tekintetében az általános öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött, a nyugellátás törvényi feltételeinek megfelelő személyre terjed ki. Törvény az e korhatárt be nem töltött személynek is nyugellátást állapíthat meg. Az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, munkavégzésre való képesség esetén megszüntethető."

fontos ez az elnevezés, mert emögött áll törvények szerinti tulajdonjogi védelem, csak ekkor van jogi garancia a nyugdíj értékének megóvására. Bármilyen más elnevezés alapot adhat arra, hogy a megszerzett juttatást elvonhassa az állam, ahogy azt a Lázár János és Balsai István fideszes képviselők által benyújtott alkotmánymódosítási javaslat is szorgalmazza - mondta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Árok Kornél.

Jelenleg a rendvédelmi szerveknél foglalkoztatottak átlagéletkora 35 év. Esetükben már 65 év lesz az öregségi nyugdíjkorhatár. Vagyis ők csak 60 éves korukban mehetnének szolgálati nyugdíjba.

A kormány viszont továbbra is elszánt abban a kérdésben, hogy csak az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után kapott juttatás minősül nyugdíjnak - derült ki Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő szavaiból a Tények Este című műsorban. Leszögezte: "minden jövedelem, ami az öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt van, az nem nyugdíjnak minősül, azt nem a nyugdíjkasszából fizetik - ennek a juttatásnak meg kell majd találni az új elnevezését -, így az az adórendszer hatálya alá esik".

A munkát vállalókra is kemény intézkedések várnak

Megszüntetik a nyugdíj adómentességét azoknál, akik inkább a magánszektorban vállalnak munkát. Nekik a jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózna. A jövőben megbüntetik azt, aki a szolgálati nyugdíj mellett bejelentés nélkül munkát vállal. Akiről kiderül, hogy feketén dolgozik, annak az öregségi nyugdíjkorhatárig megvonnák a szolgálati nyugdíját.

Elveszik a szolgálati nyugdíját, aki kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, közalkalmazottként vagy egyéb munkaviszonyban visszatér az állami szektorba. Aki vállalja a munkát, de nem tudják az állományba visszavenni, az a rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerülne hivatásos jogviszonyba. Az érintettek a korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményüket kapnák meg, ami szintén nem lehetne kevesebb, mint a mindenkori minimálbér 1,5-szerese.

A visszatérőknek könnyített munkavégzést ajánlanak. A heti munkaidőt 35 órában állapítanák meg, és az érintettek mentesülnének a túlmunka-végzés alól.

Azok, akik betöltik az 52. életévüket, és fel tudnak mutatni 25 év szolgálati viszonyt, szintén kérhetnék, hogy könnyített munkakörbe helyezzék át őket. Aki alkalmatlanná válik a hivatásos szolgálatra, azt más jogviszonyban kell továbbfoglalkoztatni. A nők - életkortól függetlenül - 40 év szolgálati viszony után kedvezményes nyugdíjba vonulhatnának.

Továbbra sem hagyják békén a rokkantnyugdíjasokat

Új vezető a sztrájkbizottság élén
Czövek Jánost, a Honvédszakszervezet elnökét választotta vezetőjének a fegyveres és rendvédelmi dolgozók sztrájkbizottsága. A szavazásra a belügyminiszterrel zajlott egész napos egyeztetéseket követően került sor, mivel Árok Kornélnak a bizottság korábbi vezetőjének június 2-ig, a kormányfővel folytatott tárgyalásig szólt a mandátuma. A Hosz elnökének megbízatása június 6-ig, az Orbán Viktorral történő következő találkozóig szól.

A civilekhez hasonlóan a hivatásos állományból egészségi alkalmatlanság miatt rokkantsági nyugállományba került személyek egészségi állapotát is felülvizsgálják. Csak a 70 százaléknál nagyobb mértékben leszázalékolt rokkantnyugdíjasok ellátása nem változik. Változatlanul megkapnák a juttatásukat azok, akik szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt baleseti járadékban részesülnek.

A miniszterelnök nem tágít

Pintér Sándor annyit ígért, mepróbálja elérni a miniszterelnöknél, hogy hétfőn ismét egyeztessen a szakszervezetekkel. A belügyminiszter ugyanakkor egyértelművé tette az érdekképviselőkkel folytatott tárgyaláson, hogy ha nem írják alá a megállapodást, akkor is két héten belül a parlament elé terjeszti a kormány a módosító javaslatokat - tudtuk meg Árok Kornéltól.

A kormány a megállapodásban azt is alá akarja íratni a szakszervezetekkel, hogy nem szerveznek demonstrációt a kihirdetett jogszabályokkal szemben.  Árok Kornél erre a következőt reagálta kérdésünkre: "Akkor sem lennék hajlandó hozzájárulni és a nevemet adni a szakszervezeti jogok csorbításához, ha egyébként magával a tervezett intézkedéscsomaggal egyetértenék". A tűzoltók nevében nyilatkozva hozzátette: továbbra is élni kívánnak a nyomásgyakorlás eszközeivel.

Orbán Viktor megsértette a szakszervezeteket

A szakszervezetek egy részével csütörtökön tárgyalt Orbán Viktor. A miniszterelnök a korábbi elképzelésekhez képest semmilyen engedményt nem volt hajlandó adni. Az érdekképviseleti vezetők azt kérték, hogy a tárgyalásokról rögtönzött szociális konzultáción tájékoztassa az Országház előtt várakozó rendvédelmiseket. A miniszterelnök azonban erre nem volt hajlandó, hanem csak annyit reagált, hogy "majd átadom a bohócügyi államtitkáromnak". Ezt Árok Kornél mesélte el a megbeszélést követően.


HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
perfekt  |  2022.11.28 11:17
A keddi, azaz a 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény vá...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?