82 ezer forint lehet jövőre a minimálbér

Pénzcentrum
2011. június 1. 16:50

Jövőre 81 900 forintra kellene emelni a minimálbért ahhoz, hogy nettóban ugyanannyit kapjanak kézhez belőle a munkavállalók, mint az idén. A középfokú végzettségűek garantált bérminimumát 99 ezer forintra kellene növelni.

A kormány határozná meg 2012-ben a minimálbért és a végzettséghez kötött garantált bérminimumot - derül ki az Országos Érdekegyeztető Tanácsot (OÉT) felváltó Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról szóló törvényjavaslatból. Jövőre a már elfogadott szja-szabályok szerint a jelenlegi 1,27 százalék helyett csak 1,135 százalékkal kellene "szuperbruttósítani" a béreket. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter korábban azt nyilatkozta, hogy jövőre 140 milliárd forintot spórolna meg a költségvetés az adójóváírás csökkentéséből.

Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi havonta 12 100 forintos kedvezményt 4000 forinttal kellene mérsékelni, ha nem változna a jelenleg 2 millió 750 ezer forintos bruttósított adóalap, ameddig igénybe lehet venni - magyarázta a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József. Az okleveles adószakértő elkészített egy "Bérkommandós kalkulátort", amely megmutatja, mekkora mértékben kellene emelni a jövedelmeket jövőre ahhoz, hogy ne csökkenjenek a nettó keresetek. A kalkulátor 2012-re havi 8000 forint adójóváírással számol.

Jövőre 81 900 forintra kellene emelni a jelenleg 78 000 forintos minimálbért ahhoz, hogy a jelenlegi, megközelítően 60 ezer forintos nettó értéke ne változzon. Ez 6,1 százalékos növekedést jelent. Az adószakértő bruttó 100 ezer forintos jövedelemig ugyanezzel a béremeléssel számol a kalkulátorban. A 100-300 ezer forint közötti jövedelmeknél 4 százalékos növekedést vett figyelembe.

Véleménye szerint a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél egyáltalán nincs szükség béremelésre. Még ebben az esetben is havonta több ezer, sőt havi egymillió forintos jövedelemnél 20 ezer forinttal több maradna az érintett munkavállalók zsebében. Ennek megfelelően a 300 ezer forint fölötti jövedelmeknél a kalkulátor csak azzal számol, hogy bruttó béremelés nélkül mennyi lenne a nettó kereset összege.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?