19 °C Budapest

Adóviperával üldözi a kormány a nyugdíjas rendvédelmiseket

Pénzcentrum
2011. május 25. 11:02

Adófizetéssel kényszerítené a kormány az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő szolgálati nyugdíjasokat arra, hogy ismét dolgozzanak - derül ki a Pénzcentrum.hu információi szerint a szerdai kormányülés utáni informális ülésen elhangzottakról készített feljegyzésből. Szigorúbban ellenőrzik majd, hogy a korkedvezményes nyugdíjasok bejelentés nélkül vállalnak-e munkát.

Felemás eredményt sikerült elérniük a rendvédelmi szakszervezeteknek. A kormány beleegyezett, hogy a szolgálati nyugdíjasok önkéntes alapon dönthessenek arról, hogy visszatérnek-e a munka világába. Ugyanakkor megadóztatná azokat, akik továbbra is otthon szeretnének maradni.

A május 24-ei kormányülés utáni informális ülésen elhangzottakról készített feljegyzés szerint aki úgy dönt, hogy továbbra is nyugállományban marad, annak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár (jelenleg 62 év, de fokozatosan 65 évre emelkedik) eléréséig a nyugdíjából 16 százalékos adót kell fizetnie. Annyi lenne a könnyítés, hogy a levonással terhelt nyugdíj összege nem lehetne kevesebb a mindenkori bruttó minimálbér 1,5-szeresénél (ez jelenleg 117 ezer forint).

Megszüntetnék a nyugdíj adómentességét azoknál, akik inkább a magánszektorban vállalnak munkát. Nekik a jövedelmük és a nyugdíjuk együttesen adózna.
A jövőben megbüntetnék azt, aki a szolgálati nyugdíj mellett bejelentés nélkül munkát vállal. Akiről kiderül, hogy feketén dolgozik, annak az öregségi nyugdíjkorhatárig megvonnák a szolgálati nyugdíját.

Visszatérés: nincs vonzó életpályamodell

Annak pedig elvennék a szolgálati nyugdíját, aki kormánytisztviselőként, köztisztviselőként, közalkalmazottként vagy egyéb munkaviszonyban visszatér az állami szektorba. Aki vállalja a munkát, de nem tudják az állományba visszavenni, az a rendvédelmi szervek különleges foglalkoztatási állományába kerülne hivatásos jogviszonyba. Az érintettek a korábbi nyugdíjuknak megfelelő nettó illetményüket kapnák meg, ami szintén nem lehetne kevesebb, mint a mindenkori minimálbér 1,5-szerese.

A visszatérőknek könnyített munkavégzést ajánlanak. A heti munkaidőt 35 órában állapítanák meg, és az érintettek mentesülnének a túlmunka-végzés alól.
A jelenleg aktív állományban lévők a mindenkori nyugdíjkorhatárhoz képest mindössze 5 évvel mehetnének korábban nyugdíjba. Ráadásul még 30 év elismert szolgálati időt is fel kellene tudniuk mutatni. Az 50 évnél idősebbek illetményei progresszíven emelkednének, ezzel tartanák a pályán az idősebbeket. A nők - életkortól függetlenül - 40 év szolgálati viszony után kedvezményes nyugdíjba vonulhatnának.

Azok, akik betöltik az 52. életévüket, és fel tudnak mutatni 25 év szolgálati viszonyt, könnyített munkakörbe történő áthelyezésüket kérhetnék. Aki alkalmatlanná válik a hivatásos szolgálatra, azt más jogviszonyban kell továbbfoglalkoztatni.

Továbbra sem hagyják békén a rokkantnyugdíjasokat

A civilekhez hasonlóan a hivatásos állományból egészségi alkalmatlanság miatt rokkantsági nyugállományba került személyek egészségi állapotát is felülvizsgálják. Csak a 70 százaléknál nagyobb mértékben leszázalékolt rokkantnyugdíjasok ellátása nem változik. Változatlanul megkapnák a juttatásukat azok, akik szolgálatteljesítés közben szerzett sérülés miatt baleseti járadékban részesülnek.

Megállapodás nem lesz, legfeljebb beletörődés

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A belügyminiszter által előterjesztett javaslat lényegesen kedvezőbb az eredeti kormányzati elképzeléseknél - áll a ,,Hivatásunk Védelmében" sztrájkbizottság közleményében. A legújabb tervek szerint a szolgálati nyugdíjasok reaktiválása csak önkéntes alapon történhet, és azok sem veszítik el nyugdíjukat, akik a visszatérést nem vállalják. Az aktív állományúaknak is - szigorításokkal ugyan, de megmarad a korkedvezményes szolgálati nyugdíjrendszere.

Ennek ellenére nem írható alá olyan megállapodás, amely szerint a jelenleginél lényegesen kedvezőtlenebb helyzetbe kerülnének a rendvédelmi dolgozók - nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdéséreKónya Péter, a sztrájkbizottság elnöke. A kormány ajánlata az engedmények ellenére sem elég vonzó. Az érdekképviseletek azt akarják elérni, hogy a korkedvezményes nyugdíjakra vonatkozó szigorításokat egy időben tárgyalják a rendvédelmisek életpályamodelljére vonatkozó elképzelésekkel.

A koncepció részleteiről május 30-án Orbán Viktor miniszterelnök személyesen egyeztet az országos parancsnokok bevonásával a fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek vezetőivel.

A parlament elé mennek a tűzoltók

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ) hétfőn délelőtt 10 órától este 20 óráig fogja várni a Kossuth téren Pintér Sándor belügyminiszter úr válaszát az általuk megfogalmazott követelésekre. A tűzoltók számára sem elég vonzóak a kormány által ajánlott feltételek. Kifogásolják, hogy a legutolsó egyeztetés alkalmával már nem szerepelt a tárgyalandó pontok között, hogy egységesítsék a fegyveres és rendvédelmi dolgozók munkaidejét. Míg a tűzoltóknál heti 48 óra az előírás, addig a fegyveres testületeknél csak 40 óra - magyarázta érdeklődésünkre Árok Kornél, a szakszervezet elnöke.

Amennyiben hétfőn nem születik végleges és minden munkavállaló számára elfogadható érdemi megállapodás, az érdekképviseleti szerv mindent el fog követni annak érdekében, hogy tagságának a jelenleg is érvényben lévő jogi szabályozásnak megfelelően érvényt szerezzen - hangsúlyozza közleményében a HTFSZ.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33