20 °C Budapest

Az államtitkár is megbukna - Nem érti a szuperbruttót?

2011. május 30. 15:10

Megbukna a szuperbruttósításról szóló vizsgán a nemzetgazdasági tárca államtitkára - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából. Kármán András azt állítja, hogy az adójóváírás az átlagkeresetek szintjénél magasabb jövedelemhatárig jár. Az államtitkár megfeledkezett egy "aprócska" korrekcióról, a szuperbruttósításról.

"... az adóráta mindenki számára csökkent, szűkült az adójóváírás intézménye, a jövedelemhatár lejjebb került 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig. Ami szerintem még mindig gálánsnak mondható, hiszen jóval meghaladja az átlagbért. Azt gondolom, a következő évben ennél lejjebb kell vinni a határt" - nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára.

Csakhogy ez így nem igaz - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Angyal József okleveles adószakértő. Az államtitkár ugyanis nem számolt azzal, hogy az évi 2 millió 750 ezer forintos jövedelemhatár már az 1,27-szeres szorzóval növelt, úgynevezett szuperbruttósított jövedelmekre vonatkozik. Vagyis akkor, amikor az átlagkeresettel hasonlítjuk össze, a 2 millió 750 ezer forintot el kell osztani 1,27-tel, ami kerekítve 2 millió 170 ezer forint. Ez havonta bruttó 180 ezer forint jövedelmet jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, január-márciusi adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 210 ezer forint volt. Tehát egyértelműen látszik, hogy az adójóváírás már most is jóval az átlagkereset szintje alatti jövedelemhatárig jár.

Kármán András szavaiból nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként kívánják csökkenteni az adójóváírást. Annyit mondott, hogy ősszel várható döntés a kedvezményről.

Mint a Pénzcentrum.hu is többször megírta, a szuperbruttó kivezetése jövőre megkezdődik. A hatályos szja-törvényben már rögzítették, hogy a bruttó jövedelmek 1,13-szorosa után kell majd adót fizetni. A tárca számításai szerint ez 2 százalékpontos adóteher-mérséklést jelent.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az adójóváírás csökkentésére vonatkozó elképzelésekről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a legfrissebb konvergencia programban jelentős megtakarításokat irányoz elő belőle a kormány. A dokumentum a jövő évre 180 milliárd forintos, 2013-ban pedig 230 milliárd forintos spórolást ír elő. Kármán András a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy 2013 után is megmarad az adójóváírás intézményének egy szűkített módja azoknál, akiknek a jövedelme közel van a megélhetési minimumhoz.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07