11 °C Budapest

Az államtitkár is megbukna - Nem érti a szuperbruttót?

2011. május 30. 15:10

Megbukna a szuperbruttósításról szóló vizsgán a nemzetgazdasági tárca államtitkára - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából. Kármán András azt állítja, hogy az adójóváírás az átlagkeresetek szintjénél magasabb jövedelemhatárig jár. Az államtitkár megfeledkezett egy "aprócska" korrekcióról, a szuperbruttósításról.

"... az adóráta mindenki számára csökkent, szűkült az adójóváírás intézménye, a jövedelemhatár lejjebb került 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig. Ami szerintem még mindig gálánsnak mondható, hiszen jóval meghaladja az átlagbért. Azt gondolom, a következő évben ennél lejjebb kell vinni a határt" - nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára.

Csakhogy ez így nem igaz - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Angyal József okleveles adószakértő. Az államtitkár ugyanis nem számolt azzal, hogy az évi 2 millió 750 ezer forintos jövedelemhatár már az 1,27-szeres szorzóval növelt, úgynevezett szuperbruttósított jövedelmekre vonatkozik. Vagyis akkor, amikor az átlagkeresettel hasonlítjuk össze, a 2 millió 750 ezer forintot el kell osztani 1,27-tel, ami kerekítve 2 millió 170 ezer forint. Ez havonta bruttó 180 ezer forint jövedelmet jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, január-márciusi adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 210 ezer forint volt. Tehát egyértelműen látszik, hogy az adójóváírás már most is jóval az átlagkereset szintje alatti jövedelemhatárig jár.

Kármán András szavaiból nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként kívánják csökkenteni az adójóváírást. Annyit mondott, hogy ősszel várható döntés a kedvezményről.

Mint a Pénzcentrum.hu is többször megírta, a szuperbruttó kivezetése jövőre megkezdődik. A hatályos szja-törvényben már rögzítették, hogy a bruttó jövedelmek 1,13-szorosa után kell majd adót fizetni. A tárca számításai szerint ez 2 százalékpontos adóteher-mérséklést jelent.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adójóváírás csökkentésére vonatkozó elképzelésekről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a legfrissebb konvergencia programban jelentős megtakarításokat irányoz elő belőle a kormány. A dokumentum a jövő évre 180 milliárd forintos, 2013-ban pedig 230 milliárd forintos spórolást ír elő. Kármán András a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy 2013 után is megmarad az adójóváírás intézményének egy szűkített módja azoknál, akiknek a jövedelme közel van a megélhetési minimumhoz.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
hrdoktor  |  2024.02.26 10:56
Kellemetlen testi, lelki betegségek enyhíthetők, az életminőség, a közérzet javítható az autogén tré...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 4. hétfő
Kázmér
10. hét
Ajánlatunk
  • Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val! (x)

    Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés ellen.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm