12 °C Budapest

Az államtitkár is megbukna - Nem érti a szuperbruttót?

2011. május 30. 15:10

Megbukna a szuperbruttósításról szóló vizsgán a nemzetgazdasági tárca államtitkára - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából. Kármán András azt állítja, hogy az adójóváírás az átlagkeresetek szintjénél magasabb jövedelemhatárig jár. Az államtitkár megfeledkezett egy "aprócska" korrekcióról, a szuperbruttósításról.

"... az adóráta mindenki számára csökkent, szűkült az adójóváírás intézménye, a jövedelemhatár lejjebb került 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig. Ami szerintem még mindig gálánsnak mondható, hiszen jóval meghaladja az átlagbért. Azt gondolom, a következő évben ennél lejjebb kell vinni a határt" - nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára.

Csakhogy ez így nem igaz - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Angyal József okleveles adószakértő. Az államtitkár ugyanis nem számolt azzal, hogy az évi 2 millió 750 ezer forintos jövedelemhatár már az 1,27-szeres szorzóval növelt, úgynevezett szuperbruttósított jövedelmekre vonatkozik. Vagyis akkor, amikor az átlagkeresettel hasonlítjuk össze, a 2 millió 750 ezer forintot el kell osztani 1,27-tel, ami kerekítve 2 millió 170 ezer forint. Ez havonta bruttó 180 ezer forint jövedelmet jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, január-márciusi adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 210 ezer forint volt. Tehát egyértelműen látszik, hogy az adójóváírás már most is jóval az átlagkereset szintje alatti jövedelemhatárig jár.

Kármán András szavaiból nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként kívánják csökkenteni az adójóváírást. Annyit mondott, hogy ősszel várható döntés a kedvezményről.

Mint a Pénzcentrum.hu is többször megírta, a szuperbruttó kivezetése jövőre megkezdődik. A hatályos szja-törvényben már rögzítették, hogy a bruttó jövedelmek 1,13-szorosa után kell majd adót fizetni. A tárca számításai szerint ez 2 százalékpontos adóteher-mérséklést jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adójóváírás csökkentésére vonatkozó elképzelésekről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a legfrissebb konvergencia programban jelentős megtakarításokat irányoz elő belőle a kormány. A dokumentum a jövő évre 180 milliárd forintos, 2013-ban pedig 230 milliárd forintos spórolást ír elő. Kármán András a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy 2013 után is megmarad az adójóváírás intézményének egy szűkített módja azoknál, akiknek a jövedelme közel van a megélhetési minimumhoz.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem