27 °C Budapest

Az államtitkár is megbukna - Nem érti a szuperbruttót?

2011. május 30. 15:10

Megbukna a szuperbruttósításról szóló vizsgán a nemzetgazdasági tárca államtitkára - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából. Kármán András azt állítja, hogy az adójóváírás az átlagkeresetek szintjénél magasabb jövedelemhatárig jár. Az államtitkár megfeledkezett egy "aprócska" korrekcióról, a szuperbruttósításról.

"... az adóráta mindenki számára csökkent, szűkült az adójóváírás intézménye, a jövedelemhatár lejjebb került 2 millió 750 ezer forint éves jövedelemig. Ami szerintem még mindig gálánsnak mondható, hiszen jóval meghaladja az átlagbért. Azt gondolom, a következő évben ennél lejjebb kell vinni a határt" - nyilatkozta a Népszabadságnak adott interjújában Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkára.

Csakhogy ez így nem igaz - hívta fel a Pénzcentrum.hu figyelmét Angyal József okleveles adószakértő. Az államtitkár ugyanis nem számolt azzal, hogy az évi 2 millió 750 ezer forintos jövedelemhatár már az 1,27-szeres szorzóval növelt, úgynevezett szuperbruttósított jövedelmekre vonatkozik. Vagyis akkor, amikor az átlagkeresettel hasonlítjuk össze, a 2 millió 750 ezer forintot el kell osztani 1,27-tel, ami kerekítve 2 millió 170 ezer forint. Ez havonta bruttó 180 ezer forint jövedelmet jelent.

A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, január-márciusi adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 210 ezer forint volt. Tehát egyértelműen látszik, hogy az adójóváírás már most is jóval az átlagkereset szintje alatti jövedelemhatárig jár.

Kármán András szavaiból nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni arra vonatkozóan, hogy a jövőben miként kívánják csökkenteni az adójóváírást. Annyit mondott, hogy ősszel várható döntés a kedvezményről.

Mint a Pénzcentrum.hu is többször megírta, a szuperbruttó kivezetése jövőre megkezdődik. A hatályos szja-törvényben már rögzítették, hogy a bruttó jövedelmek 1,13-szorosa után kell majd adót fizetni. A tárca számításai szerint ez 2 százalékpontos adóteher-mérséklést jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adójóváírás csökkentésére vonatkozó elképzelésekről egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy a legfrissebb konvergencia programban jelentős megtakarításokat irányoz elő belőle a kormány. A dokumentum a jövő évre 180 milliárd forintos, 2013-ban pedig 230 milliárd forintos spórolást ír elő. Kármán András a Népszabadságnak azt nyilatkozta, hogy 2013 után is megmarad az adójóváírás intézményének egy szűkített módja azoknál, akiknek a jövedelme közel van a megélhetési minimumhoz.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?