Jelentősen csökkenhet jövőre az adójóváírás

2011. május 12. 11:54

Jelentősen csökkenteni kellene jövőre az adójóváírást ahhoz, hogy 140 milliárd forintot meg tudjon spórolni a költségvetés. A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint elképzelhető egy olyan forgatókönyv, amelynél kevesebb, mint a felére, havi 4500 forintra csökkenne a kedvezmény. Ekkor a minimálbért 12 százalékkal kellene megemelni ahhoz, hogy az elvonás ne okozzon keresetcsökkenést.

A közelmúltban közzétett konvergencia programban jelentős megtakarításokat irányoz elő a kormány a következő két évre az adójóváírás csökkentéséből. A dokumentum a jövő évre 180 milliárd forintos spórolást irányoz elő. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pár nappal később már arról beszélt, hogy jövőre 140 milliárd forintot tesz ki az adójóváírás szűkítése. (A konvergencia program szerint 2013-ban teljesen megszűnne az adójóváírás, ami 230 milliárd forintos megtakarítást jelent.)

Mindeközben a hatályos adótörvénybe is iktatott szabály szerint felezett szuperbruttó adóalapot vezetnek be. Jelenleg a bruttó jövedelem mellett a munkaadó által megfizetett tb-járulék (27 százalék) is beleszámít a személyi jövedelemadó, valamint az adójóváírás alapjába. Jövőre a járuléknak már csak a felét, azaz 13,5 százalékot kell figyelembe venni. A program szerint 2013-ban szűnik meg teljes egészében a bruttósítás.

A bruttósítás mérséklése miatt kieső állami bevételeket kívánja ellentételezni a kormány az adójóváírás szűkítésével. A 2012 és 2013 évi szabályokat is rögzítő hatályos adótörvényben nem jelenik meg ez az elképzelés, ezért a részletszabályok sem ismertek.

Az adójóváírás havi maximuma 2011-ben a korábbi 15100 forintról 12100 forintra csökkent. A maximális adójóváírást jelenleg a legfeljebb havi bruttó 180 ezer forintot keresők tudják igénybe venni, bruttó 260 ezer forintos havi jövedelem felett pedig a lehetőség teljesen megszűnik.

Az adószakértő szerint kevesebbet is lehetne vágni
A kormány a konvergencia programban azt irányozta elő, hogy két év alatt megszünteti az adójóváírást, ami összesen 410 milliárd forintos megtakarítás jelent. Ebből jövőre - a nemzetgazdasági miniszter elmondása szerint - 140 milliárd forintot takarítanának meg. Ez a teljes összeg egyharmada. Ebből az következik, hogy az adójóváírás havi 12100 forintos összegét is egyharmadával, vagyis 4000 forinttal, vagyis havi 8000 forintra kellene csökkenteni, ha nem változna a jövedelemhatár, ameddig igénybe lehet venni - magyarázta számítását a Pénzcentrum.hu-nak Angyal József okleveles adószakértő. Véleménye szerint nagyon drasztikus lépés lenne, ha 2013-ban teljesen eltörölnék a jóváírást, mert akkor havonta 8000 forintot buknának az érintettek, ami óriási érvágást jelentene az alacsonyabb keresetűek számára.


Az állami bevételek 140 milliárd forinttal történő növelésének (s ezzel az adójóváírás azonos csökkentésének) egyik lehetséges módja, hogy a magánszemélyek havi bruttó 180 ezer forintos jövedelemig egységesen 4,5 ezer forintos adójóváírásra lesznek jogosultak, az ennél magasabb jövedelemmel rendelkezőknél pedig megszűnik az adójóváírás - számol Udvardi Attila, a GKI Gazdaságkutató Zrt. kutatásvezetője a 2009. évi adóbevallások adatai alapján.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ebben az esetben 12 százalékkal, a jelenlegi 78 ezerről 87 ezer forintra kellene emelni a minimálbért ahhoz, hogy a nettó kereset ne csökkenjen. A bruttó 100 ezer forintot keresők esetében az adójóváírás ilyen mértékű csökkentése az szja-változások kedvező hatásával együtt is 7 százalékos nettó bércsökkenést okozna. Ezt 8,5 százalékos bruttó jövedelememeléssel lehetne ellensúlyozni.

A változások nyertesei és vesztesei, a növekvő differenciálódás és a vállalatokra hárított béremelési kényszer okozta feszültségek tehát hasonlóak lesznek az ideihez. Ugyanakkor az adóváltozás miatti vállalati bérfejlesztés iránti igény nagyobb lehet az ideinél, aminek a cégek széles köre aligha tud majd megfelelni.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25