100 milliárdot bukhat a magyar állam

2011. május 26. 14:05

Nincs összhangban az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely kizárja a ki nem fizetett beszerzésekhez kapcsolódó áfa visszatérítését - állapítja meg a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság főtanácsnoka. Ha később az Európai Bíróság is így dönt, akár 100 milliárd forintot is bukhat a magyar állam.

Yves Bot, az ügy szakmai véleményezésére felkért főtanácsnok tegnap tette közzé állásfoglalását, mely szerint megsérti az uniós irányelvet a magyar állam az áfavisszaigénylésre vonatkozó szabályozással. Az Európai Bizottság korábban pert indított a Magyar Köztársaság ellen az Európai Bíróságon.

A magyar áfatörvény értelmében az adóalanyok választhatnak, hogy a negatív előjelű áfa-különbözetet (amely abból adódik, hogy egy adó-megállapítási időszakban a levonható áfa összege meghaladja a fizetendő adó összegét) átviszik a soron következő adó-megállapítási időszakra, vagy azonnal visszaigénylik.

Abban az esetben viszont, ha a cég valamely beszerzése ellenértékét a hozzá kapcsolódó áfával együtt ténylegesen még nem fizette meg üzleti partnerének, úgy az ezen ügylet keretében felszámítandó áfa összegével csökkentenie kell az államtól visszaigényelhető adó összegét. Az el nem számolt áfa összege ekkor csak a következő adómegállapítási időszakban lesz visszaigényelhető, de csak akkor, ha a vállalkozás időközben kiegyenlítette a kérdéses beszerzés számláit.

Fizetésképtelenséget okozhat a magyar szabályozás

Az EB szerint az áfa megfizetésének kötelezettsége a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás időpontjában keletkezik függetlenül attól, hogy az érintett ügylet ellenértékét megfizették-e vagy sem.

A terméket értékesítő vagy a szolgáltatást nyújtó adóalanynak tehát akkor is teljesítenie kell az áfát, ha ügyfelei az egyes adó-megállapítási időszakok végéig nem fizették meg számára a kibocsátott számla ellenértékét. Mivel ilyen esetben a magyar áfatörvény 186. §-ának (2) bekezdése értelmében az érintett ügylet utáni áfát nem igényelheti vissza az a vállalkozás, amely nem fizette még ki a számlát, az ügyletet terhelő forgalmi adó az államkincstárat gazdagítja mindaddig, amíg az ellenértéket meg nem fizetik, ami megbontja az áfarendszer egyensúlyát.

Ennek következtében azok az adóalanyok, akiknek az adóbevallásában rendszeresen negatív előjelű különbözet szerepel, több alkalommal is kénytelenek lehetnek a következő adó-megállapítási időszakra átvinni az előzetesen felszámított áfából adódó különbözetet - rója fel a magyar kormánynak az Európai Bizottság. Az irányelv viszont ezt csak egy alkalommal engedi meg.

A visszaigénylési jog korlátozása jelentősen befolyásolhatja a vállalkozások pénzügyi és likviditási helyzetét, mivel a vissza nem igényelhető áfa az adóhatóságnál marad mindaddig, amíg az adózó a szállítóját ténylegesen ki nem fizeti. Az is előfordulhat, hogy az adózó a levonásba helyezendő adóját soha nem fogja visszakapni. Például akkor, ha fizetésképtelenné válik a vállalkozás.

Magyarország ugyanakkor továbbra is a kereset elutasítását kéri. A magyar állam úgy értelmezi az uniós szabályozást, hogy a tagállamok hatáskörébe tartozik a visszaigénylés szabályainak megállapítása, s a vonatkozó jogszabály nem sérti az uniós alapelveket. A magyar állam szerint az áfateher átmeneti viselése pusztán olyan  terhet jelent, amely csak átmenetileg befolyásolja az érintett vállalkozás pénzügyi helyzetét.

Négyéves késésben van Magyarország

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Bizottság 2007. március 21-én küldött felszólító levelet Magyarországnak, hogy módosítsa az EU-irányelvbe ütköző gyakorlatot. A magyar állam május 30-ai levelében vitatta az unió álláspontját. Az EB erre két évvel később, 2009. október 8-án reagált. Felszólította a magyar államot, hogy a kézhezvételtől számított két hónapon belül tegye meg a szükséges intézkedéseket. Erre nem került sor, ezért az EB pert indított az Európai Bíróságon a magyar állam ellen.

Yves Bot főtanácsnok - a brüsszeli testülettel egyetértve - arra az álláspontra helyezkedett, hogy az uniós jogalkotó nem kívánta lehetővé tenni a tagállamok számára az áfa visszatérítésének kizárását abban az esetben, ha az adóalany még nem fizette meg a szállítójának az adott vásárlás teljes - az áfát is tartalmazó - összegét. Ezért annak kimondását javasolta az Európai Bíróságnak, hogy Magyarország nem tett eleget a közös uniós irányelvből származó kötelezettségeinek.

A tanácsnok véleménye nem kötelező érvényű, lényegében csak iránymutatást ad a bíróságnak. Emlékezetes, hogy 2006-ban, az iparűzési adó ügyében is az volt a főtanácsnoki vélemény, hogy az ellentétes az uniós szabályokkal. Ennek ellenére az Európai Bíróság végül mégis úgy döntött, hogy nem ütközik az uniós jogba a magyarországi adónem.

Szakértők szerint 60-100 milliárd forint bevételtől eshet el a költségvetés, ha az Európai Bíróság előtt is elbukik a hazai szabályozás. A bíróság bírságot is kiszabhat a magyar államra.

Módosítani kellene a törvényt, ha betartanák a kormányprogramban ígérteket

A jelenlegi perben a Fidesz vezette kormány is kiáll amellett, hogy a magyarországi áfaszabályozás nem ellentétes az uniós előírásokkal. Ugyanakkor a kormányprgoram az "első és legfontosabb kérdésként" határozza meg,  hogy a vétlen kisvállalkozásokat ne sújtsa áfateher olyan munkavégzés után, amire a vevő nem teljesítette fizetési kötelezettségét. Miután a körbetartozás jelentős része abból adódik, hogy az állam és az önkormányzatok késve fizetik ki a beruházások ellenértékét, a megoldás kulcsa is az állam kezében van - áll a kormányprogramban.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm