Matolcsy: nem fagyasztjuk be a béreket a közszférában

Pénzcentrum
2011. április 20. 22:21

A magyarországi arányos egykulcsos szja rendszer 2014 végéig valóban egykulcsos lesz - reagált Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter arra az újságírói kérdésre, amely a konvergencia programban szereplő adójóváírás szűkítésére vonatkozott. A tárcavezető egy másik válaszában hangsúlyozta, hogy az állam a jövőben is emeli a béreket a közszférában és nem fagyasztják be azokat.

Senki sem járhat rosszabbul

A pénteken Brüsszelnek elküldött és a hétfőn magyar nyelven is megjelent konvergencia program úgy fogalmaz: "2012-től az adójóváírás átalakítása kb. 180 milliárd forintos, míg 2013-ban kb. 230 milliárd forintos megtakarítást jelent". Vagyis a kormány az adójóváírás szűkítését tervezi.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a magyarországi arányos egykulcsos szja rendszer 2014 végéig valóban egykulcsos lesz. De jelenleg még benne van a rendszerben mind a félszuperbruttó, mind az adójóváírás olyan lehetőségként, ami nem 16%-os reálkulcsot eredményez - magyarázta a miniszter, aki megismételte: három lépésben kivezetjük a ciklus végére mind a két elemet.

Ebben az évben vállaltuk és végre is hajtjuk, hogy ne legyen olyan réteg, amelyik rosszul jár. Ezt tartjuk, ezt el is fogjuk érni - hangsúlyozta Matolcsy György.

A nemzetgazdasági miniszter egy másik válaszában kiemelte: a félszuperbruttó növeli az adóbevételeket, az adójóváírás csökkenti. Jövőre az adójóváírás szűkítése a szavai szerint 140 milliárd forintot tesz ki (a konvergencia programban 180 milliárd forintos megtakarítást remél a kormány az adójóváírás átalakításától). Körültekintően kell ezt a két elemet kivezetni - hangsúlyozta a miniszter. Ezek mellé kell tenni a minimálbér-emelést, közszféra bérkompenzációját, valamint a vállalati szektorban bekövetkező - az OÉT-ajánlás szerinti - béremelést. Így senki sem járhat rosszabbul - jegyezte meg.

Nem lesz bérbefagyasztás

A közszféra esetében önök látták, hogy a kormány 5%-os létszám-leépítési és 10%-os dologi kiadási leépítést vállalt - válaszolta egy másik kérdésre a tárcavezető, aki megismételte: a következő években 5%-os létszámleépítéssel számolunk a közszférában. Ez megegyezik a közszféra természetes fogyásával és ezt a természetes fogyást nem pótoljuk - magyarázta a miniszter.

A konvergencia programban az szerepel, hogy az állam a béreket a közszférában emeli, csak a közszféra létszáma csökken, ezért összességében a bértömeg csökken a közszférában - emelte ki válaszában Matolcsy György egyúttal visszautasítva azt a feltételezést, hogy bérbefagyasztás lenne a közszférában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Portfolio.hu elemzői véleménye emlékeztet arra, hogy a konvergencia programban az szerepel, hogy a közszférában be van fagyasztva a bértábla, a bértömeg és a létszám (a konvergencia program magyar nyelvű változatának 33. és 35. oldalán szereplő információk szerint "2012-ben a közszférában nem emelkednek az illetmények" és "a közszférában a szuperbruttósítás megszűnése 2013-ban az illetmények emelése nélkül is növeli a nettó kereseteket. A következő két évben (a közfoglalkoztatás nélkül) a bértömeg szinten tartását feltételezi a program").

Ezen három feltétel (a bértábla, a bértömeg és a létszám befagyasztásának) teljesülése mellett nem lehet igaz az, hogy a bérekben (eseti jelleggel) kompenzálni lehet az adóemelés mértékét. Matolcsy György létszámcsökkentésre vonatkozó mondata viszont feloldja ezt az ellentmondást, miután explicite elismeri: a konvergencia programban szereplő létszámadatok pesszimistának mondhatók, és a valóságban létszámcsökkentésre készül a kormány. Így a kormány a létszámelbocsátásokban találja meg a fedezetet az eseti bérkompenzációkra a közszférában.

A családi pótlékról

Fenntartjuk a családi pótlék intézményét, megőrizzük a nominális szintjét, de a gyereknevelés költségét elismerjük és kiegészítjük az adórendszeri elemmel. Magyarországon döntő részben javul a családok helyzete - vélekedett Matolcsy.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?