13 °C Budapest

Sosem gondolnád, melyik országban van a legtöbb munkanélküli...

2011. május 10. 10:32

Magyarország nincs túl szerencsés helyen az OECD által összeállított munkanélküliség alakulását taglaló felmérésben. Négy ország is büszkélkedhet igen alacsony, négy százalék körüli munkanélküliségi rátával. Olyan ország is akad, ahol minden ötödik ember keresi most a megfelelő munkahelyet.

Magyarország a saját, 11 százalékos munkanélküliségi mutatójával a középmezőnyben szerepelt a felmérés során. Ausztria, Norvégia, Korea és Svájc is négy százalékos értékkel büszkélkedhet, bár ez a szám nagy társadalmi, állami költséggel jár a közfoglalkoztatási programok révén. A kérdés csak az, mire költünk szívesebben: a programokra, vagy a segélyekre?

 

 

A lista legveszélyeztetettebb országa Spanyolország, ahol minden ötödik ember regisztrált munkakereső. Nagy terhet ró ezen emberek segélyezése a spanyol állami kasszára. Hasonlóan rossz a helyzet Észtországban, ahol 17 százaléknál tart a munkanélküliségi ráta. A még igen jó 2008-as 6 százalékos érték közel megtriplázódott.

A felmérésben szereplő aktív munkakeresők (az adott bérszint mellett dolgozni akaró és tudó felnőtt lakosság, akik épp állástalanok) és a munkaerő állomány (szintén adott árszínvonal mellett dolgozni akaró és tudó, foglalkoztatásban lévők és állást keresők) hányadosát nevezzük munkanélküliségnek. Az így kreált szám jól méri az adott gazdaság munkaerő befogadó képességét. Bár a közgazdászok egyetértenek abban, hogy minden gazdaságra létezik egy természetes érték, ami egészséges és megfelelő szintje a munkanélküliségnek. Ezt 5-6 százalék közzé szokták tenni. A természetes munkanélküliségi szint alá csak a gazdaság túlfűtött időszakaiban vagy erőteljes állami támogatással jut a mutató.

A munkanélküliségi segély nagysága általában növeli a munkanélküliségi mutatókat, hiszen nagyobb támogatással hosszabban, megfontoltabban tudunk újabb lehetőséget keresni magunknak.

Mi várható a jövőben?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. A munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki - jelentette be áprilisban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és hozátette mindenki közmunka ajánlatot kap majd és eldöntheti, hogy ebben vesz részt, vagy a munkaerőpiacra kíván visszatérni. A miniszter szavai szerint július elsejével számos jogszabály-változtatást nyújt be a kormány a parlamentnek, hogy a munkaerőpiaci támogatások imént említett rendszere, illetve a közfoglalkoztatás rendszere januártól működni tudjon.

2014 végéig 300 ezer új adózó munkahely jön létre Magyarországon - ismételte meg a már sokszor jelzett ambiciózus célt Matolcsy. Most azonban részletekre is bontotta, hogy ez hogyan jön majd össze. A terv szerint ebből legalább 100-150 ezret a közfoglalkoztatás tesz majd lehetővé, további 100 ezer állás jön létre a munkaerőpiacon (támogatás nélkül), illetve fehéredni fog a munkaerőpiac, amelynek keretében mintegy 50 ezren térnek vissza az adózók táborába. További konkrétumokat nem említett a miniszter.

Nyugdíjrendszer. "Az új világban már nem lehet korkedvezménnyel nyugdíjba menni" - erősítette meg a korábban is jelzett tervet a korkedvezményes nyugdíjazás eltörléséről Matolcsy. Megjegyezte: bár voltak, akik "a régi kiváltságok" eltörlését is szorgalmazták, azaz egyfajta visszamenőleges hatálya legyen a szigorításnak, de a kormány álláspontja szerint "ez nem lehetséges". A szigorítás pontos idejéről nem beszélt a tárcavezető. Matolcsy azonban azt elmondta, hogy a kormány tervei szerint az egészségügyi felülvizsgálatok segítségével mintegy 100-150 ezer ember visszatérése várható a rokkantnyugdíjazásból a munkaerőpiacra, vagy a közmunkaprogramokba.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?