24 °C Budapest

Mikor viszik ki teszkózni a magyar dolgozókat? Kétezres órabér a minimum

2011. március 29. 05:22

Tömegesen toboroznak külföldi munkavállalókat angliai üzletláncokba. A Tesco például Szlovákiában és Lengyelországban keres új munkatársakat - Magyarországról viszont inkább szakácsokat visznek.

A napokban a Daily Mail c. napilap - egy Szlovákiában megjelent álláshirdetésre hivatkozva- írt arról, hogy a Tesco szlovák dolgozókat keres brit áruházaiba. Az áruházlánc 12 hetes képzést kínál a jelentkezőknek, akiknek segítséget ajánl a bevándorlással kapcsolatos iratok intézésében és a lakáskeresésében is.

A Tesco Eperjesen külön erre a célra egy központot is létrehozott, amely szlovákiai és cseh alkalmazottakat gyűjt az angol áruházaiba. A számadatok alapján az eperjesi központ 2008-tól több mint 170 jelentkezőt tudott elhelyezni külföldön.

Az egyik zsolnai munkaerő-közvetítő cég munkatársa a bumm.sk hírportálnak elmondta, hogy az angol és skót Tesco egységekbe raktárosokat keresnek, a legtöbb jelentkezőt pedig a trencséni kerületből regisztrálják. Ezért a munkáért az érdeklődők a brit minimálbértől valamivel többet kereshetnek. Egy órányi munkabér 7,36 eurónál (2 ezer forint) kezdődik, és elérheti akár a 15 eurót (4 ezer forint) is.

A nagyobb szaktudást igénylő - például menedzseri- pozíciót megpályázók esetében a fizetés nagyságáról a munkamegbeszélésen döntenek, ez többszöröse az árufeltöltőkének, a takarítókénak.  Az emelkedő angliai munkanélküliség ellenére a Tesco Csehországból és Lengyelországból szintén keres munkavállalókat.

Rugalmasabbak?

A Grafton Recruitment 2010 decemberében publikált Munkaerőpiaci Felmérésének adatai szerint rövid távon meglehetősen rugalmasak a szlovákiai dolgozók a külföldi munkavállalást illetően. (A felmérésben 6 ország (Magyarország (HU), Szlovákia (SK), Csehország (CZ), Litvánia (LT), Lengyelország (PL) és Románia (RO)) 6400 munkavállalóját kérdezték.)

Vállalná, hogy külföldre költözik, amennyiben új munkája azt megkívánná? (Forrás: Grafton Recruitment Munkaerőpiaci Felmérés 2010)


A felmérés adatai szerint rövid időre (2-6 hónap) a megkérdezett országok munkavállalói közül a szlovákok vállalnák legnagyobb arányban, hogy külföldre költöznek, amennyiben új munkájuk azt megkívánná. Érdekes, hogy hosszabb távon (6 hónapnál hosszabb időre) a románok, a litvánok és a magyarok a leginkább mobilisabbak.

Mik azok a legfontosabb szempontok amik alapján úgy döntene, hogy elfogad egy külföldi állásajánlatot? (Forrás: Grafton Recruitment Munkaerőpiaci Felmérés 2010)


Miért a szlovákok, miért a lengyelek?

Kérdés azonban, hogy vajon miért Szlovákiából, miért Lengyelországból toboroznak nagyszámú munkaerőt a brit áruházláncok. Egy, a Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó felvidéki fiatalember - aki maga is évekig dolgozott a szigetországban- úgy véli, elsősorban a rossz szlovákiai keresettel, munkakörülményekkel indokolható ez a jelenség. Elsősorban Szlovákia keleti régióiban nehéz a megélhetés, a munkanélkülieket -főleg a fiatalokat- könnyű rávenni, hogy 7-8 eurós órabérért külföldre menjenek dolgozni. Ráadásul sokuknak már több rokona, ismerőse dolgozik Nagy-Britanniában, az ottani szlovák közösségek pedig kimondottan összetartók, segítik egymást.

A Tesco vezetői korábban hangsúlyozták, nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy brit dolgozókat alkalmazhassanak, ám számos posztra nincs elég jelentkező Nagy-Britanniában. A cég szerint ezért fordulnak olykor - végső megoldásként - más európai ország munkaerőpiacához, hogy megtalálják a megfelelő személyzetet.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Információink szerint ez az egyik legfontosabb szempont: a kelet-európai munkavállalók ugyanis - a brit fizetésekhez képest jóval olcsóbban- vállalnak el a helyiek számára "alantas" munkát, mint a takarítás vagy a polcfeltöltés.

A magyarokat inkább a vendéglátásba viszik

A külföldi cégek általában olyan országokban keresnek munkaerőt, ahol köztudottan magasabb a mobilitási hajlandóság, illetve a munkavállalók jó nyelvtudással rendelkeznek - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Foglalkoztatási Hivataltól (FH).

Az FH-nál jelenleg leginkább a vendéglátóipar területén toboroznak külföldre (Németország, Franciaország, Ciprus) munkavállalókat, ugyanis ebben az ágazatban Európa-szerte híres és elismert a magyarországi képzési rendszer, sőt, világszerte is jó hírük van a magyar szakácsoknak, felszolgálóknak, de hasonlóan elismert munakerőt jelentünk még az egészségügyben és az építőiparban is.

 


A külföldi munkák persze gyakran jelentenek átverést, a hirdetésben szereplőnél jelentősen rosszabb feltételeket. Ezért a Foglalkoztatási Hivatalnál azt tanácsolják, akik külföldön vállalnának munkát, ne higgyenek a túl csábító ajánlatoknak. Elutazás előtt mindig tájékozódni kell a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól, és soha nem szabad magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat fizetni.

Ha valaki állásajánlatot kap, még a szerződés megkötése előtt próbálja meg a leendő munkahelyét "leinformálni", és nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozzon külföldi munkavégzésre - még a legegyszerűbb munkák esetében sem.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?