8 °C Budapest

Mikor viszik ki teszkózni a magyar dolgozókat? Kétezres órabér a minimum

2011. március 29. 05:22

Tömegesen toboroznak külföldi munkavállalókat angliai üzletláncokba. A Tesco például Szlovákiában és Lengyelországban keres új munkatársakat - Magyarországról viszont inkább szakácsokat visznek.

A napokban a Daily Mail c. napilap - egy Szlovákiában megjelent álláshirdetésre hivatkozva- írt arról, hogy a Tesco szlovák dolgozókat keres brit áruházaiba. Az áruházlánc 12 hetes képzést kínál a jelentkezőknek, akiknek segítséget ajánl a bevándorlással kapcsolatos iratok intézésében és a lakáskeresésében is.

A Tesco Eperjesen külön erre a célra egy központot is létrehozott, amely szlovákiai és cseh alkalmazottakat gyűjt az angol áruházaiba. A számadatok alapján az eperjesi központ 2008-tól több mint 170 jelentkezőt tudott elhelyezni külföldön.

Az egyik zsolnai munkaerő-közvetítő cég munkatársa a bumm.sk hírportálnak elmondta, hogy az angol és skót Tesco egységekbe raktárosokat keresnek, a legtöbb jelentkezőt pedig a trencséni kerületből regisztrálják. Ezért a munkáért az érdeklődők a brit minimálbértől valamivel többet kereshetnek. Egy órányi munkabér 7,36 eurónál (2 ezer forint) kezdődik, és elérheti akár a 15 eurót (4 ezer forint) is.

A nagyobb szaktudást igénylő - például menedzseri- pozíciót megpályázók esetében a fizetés nagyságáról a munkamegbeszélésen döntenek, ez többszöröse az árufeltöltőkének, a takarítókénak.  Az emelkedő angliai munkanélküliség ellenére a Tesco Csehországból és Lengyelországból szintén keres munkavállalókat.

Rugalmasabbak?

A Grafton Recruitment 2010 decemberében publikált Munkaerőpiaci Felmérésének adatai szerint rövid távon meglehetősen rugalmasak a szlovákiai dolgozók a külföldi munkavállalást illetően. (A felmérésben 6 ország (Magyarország (HU), Szlovákia (SK), Csehország (CZ), Litvánia (LT), Lengyelország (PL) és Románia (RO)) 6400 munkavállalóját kérdezték.)

Vállalná, hogy külföldre költözik, amennyiben új munkája azt megkívánná? (Forrás: Grafton Recruitment Munkaerőpiaci Felmérés 2010)


A felmérés adatai szerint rövid időre (2-6 hónap) a megkérdezett országok munkavállalói közül a szlovákok vállalnák legnagyobb arányban, hogy külföldre költöznek, amennyiben új munkájuk azt megkívánná. Érdekes, hogy hosszabb távon (6 hónapnál hosszabb időre) a románok, a litvánok és a magyarok a leginkább mobilisabbak.

Mik azok a legfontosabb szempontok amik alapján úgy döntene, hogy elfogad egy külföldi állásajánlatot? (Forrás: Grafton Recruitment Munkaerőpiaci Felmérés 2010)


Miért a szlovákok, miért a lengyelek?

Kérdés azonban, hogy vajon miért Szlovákiából, miért Lengyelországból toboroznak nagyszámú munkaerőt a brit áruházláncok. Egy, a Pénzcentrum.hu-nak nyilatkozó felvidéki fiatalember - aki maga is évekig dolgozott a szigetországban- úgy véli, elsősorban a rossz szlovákiai keresettel, munkakörülményekkel indokolható ez a jelenség. Elsősorban Szlovákia keleti régióiban nehéz a megélhetés, a munkanélkülieket -főleg a fiatalokat- könnyű rávenni, hogy 7-8 eurós órabérért külföldre menjenek dolgozni. Ráadásul sokuknak már több rokona, ismerőse dolgozik Nagy-Britanniában, az ottani szlovák közösségek pedig kimondottan összetartók, segítik egymást.

A Tesco vezetői korábban hangsúlyozták, nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy brit dolgozókat alkalmazhassanak, ám számos posztra nincs elég jelentkező Nagy-Britanniában. A cég szerint ezért fordulnak olykor - végső megoldásként - más európai ország munkaerőpiacához, hogy megtalálják a megfelelő személyzetet.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Információink szerint ez az egyik legfontosabb szempont: a kelet-európai munkavállalók ugyanis - a brit fizetésekhez képest jóval olcsóbban- vállalnak el a helyiek számára "alantas" munkát, mint a takarítás vagy a polcfeltöltés.

A magyarokat inkább a vendéglátásba viszik

A külföldi cégek általában olyan országokban keresnek munkaerőt, ahol köztudottan magasabb a mobilitási hajlandóság, illetve a munkavállalók jó nyelvtudással rendelkeznek - tudta meg a Pénzcentrum.hu a Foglalkoztatási Hivataltól (FH).

Az FH-nál jelenleg leginkább a vendéglátóipar területén toboroznak külföldre (Németország, Franciaország, Ciprus) munkavállalókat, ugyanis ebben az ágazatban Európa-szerte híres és elismert a magyarországi képzési rendszer, sőt, világszerte is jó hírük van a magyar szakácsoknak, felszolgálóknak, de hasonlóan elismert munakerőt jelentünk még az egészségügyben és az építőiparban is.

 


A külföldi munkák persze gyakran jelentenek átverést, a hirdetésben szereplőnél jelentősen rosszabb feltételeket. Ezért a Foglalkoztatási Hivatalnál azt tanácsolják, akik külföldön vállalnának munkát, ne higgyenek a túl csábító ajánlatoknak. Elutazás előtt mindig tájékozódni kell a kiválasztott (fogadó) ország viszonyairól, és soha nem szabad magánközvetítőnek közvetítési, regisztrációs vagy egyéb díjat fizetni.

Ha valaki állásajánlatot kap, még a szerződés megkötése előtt próbálja meg a leendő munkahelyét "leinformálni", és nyelvtudás nélkül vagy gyenge, hiányos nyelvtudással lehetőleg ne vállalkozzon külföldi munkavégzésre - még a legegyszerűbb munkák esetében sem.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem