24 °C Budapest

Bicskanyitogató! Ezért nem fizetnek különadót a képviselők

2011. április 5. 15:05

Nem kell megfizetniük a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadót a parlamenti képviselőknek - véli az Országgyűlés Hivatala (OH).

Mindez úgy derült ki, hogy az OH egyszerűen nem szolgáltatott adatokat március 31-ig a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak arról, hogy a végkielégítést kapó parlamenti képviselőknek mekkora adóalap után kellene megfizetniük a különadót. Információink szerint az adóhatóság is a hírekből értesült erről.

Hiába fizetjük tehát az adóforintokból az országgyűlési képviselőket, rájuk más szabályok vonatkoznak, mint például a professzorokra, az orvosokra, a minisztériumi, önkormányzati közszolgákra, az állami vállalatok vezetőire. A képviselőknek nem kell megfizetniük a végkielégítések utáni 98 százalékos különadót. Az Országgyűlés Hivatala a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal közösen a következő indoklást adta:

"Az országgyűlési képviselőket - az Alkotmány, az országgyűlési képviselők jogállásáról illetve az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvény alapján - nem érinti a különadó fizetési kötelezettség, illetve maga az Országgyűlés sem tekinthető különadóval kapcsolatban érintett szervezetnek."

A közlemény hozzáteszi: "Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság legfelsőbb államhatalmi és népképviseleti szerve: az Alkotmány szerint nem tekinthető költségvetési szervnek, és jogi személynek sem, mivel nem felel meg ezen utóbbiakra vonatkozó törvényi feltételeknek."

"Az országgyűlési képviselő nem áll munkaviszonyban, illetve foglalkoztatási jogviszonyban, mert az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló 1990. évi LV. törvény indoklása szerint a képviselői tevékenység nem munkaviszony alapján, hanem sajátos államjogi jogviszony alapján végzett tevékenység." A jogviszony egyik oldalán tehát a képviselő áll, míg a másik oldalán nem az Országgyűlés, hanem a választópolgárok közössége - amely közösség azonban nem rendelkezik jogalanyisággal - magyarázzák.

Törvényt módosít a Fidesz -
Kell adózni a képviselőknek
A Fidesz szerint a parlamenti képviselőkre is vonatkozik a végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadóról szóló jogszabály. Ha az Országgyűlés Hivatala ezzel ellenkezően értelmezi a törvény passzusait, akkor a kormánypárt módosító indítványt nyújt be annak érdekében, hogy a képviselőkre is vonatkozzon a különadó - közölte Kósa Lajos.

Hangsúlyozta: a Fidesz szándéka az, hogy mindenféleképpen vonatkozzon a képviselőkre is a különadó-fizetési kötelezettség.

A közlemény megjegyzi: "Az, hogy a képviselők jogállásáról szóló törvény értelmében a képviselői megbízás időtartama munkaviszonyban töltött időnek, illetőleg nyugdíjra jogosító szolgálati időnek számít, nem azt jelenti, hogy az országgyűlési képviselők munkaviszony keretében végeznék tevékenységüket, hanem csupán társadalombiztosítási szempontból tekintjük őket munkaviszony keretében dolgozó személynek."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kirúgott minisztereknek fizetniük kell

A magánszemély akkor köteles megfizetni a 98 százalékos különadót, ha költségvetési szerv vagy állami, önkormányzati vagyonból, közalapítványi forrásból gazdálkodó szervezet foglalkoztatta. Általános esetben az így megszerzett jövedelemből a 3,5 millió forintot meghaladó rész képezi a különadó alapját. Nem vonatkozik ez azokra, akik a jogviszonyuk megszűnését követő naptári naptól a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvényben meghatározott saját jogú nyugdíjat kapnak.

Ha az országgyűlési képviselő egyben állami vezetőnek - miniszternek, államtitkárnak - is minősül, akkor e tisztség megszűnésére tekintettel megszerzett jövedelmét már érintheti a különadó fizetési kötelezettség. A törvény ugyanis az állami vezetők esetében a munkavégzésre irányuló jogviszony megszűnésével összefüggésben megszerzett bevételnek a 2 millió forintot meghaladó részét tekinti a különadó alapjának.

Az Országgyűlés Hivatala 2006-ban114 fő részére fizetett ki 6 havi juttatást, aminek összege egy esetben sem haladta meg a 3,5 millió forintot. 2010-ben 178 fő részére történt kifizetés, ami néhány esetben vlt több 3,5 millió forintnál. A kifizetett összegekből a hatályos szabályoknak megfelelő adóelőleget ugyan az Országgyűlés Hivatala a kifizetéskor levonta, tekintettel azonban arra, hogy tevékenységük nem munkaviszony, utólagos, a különadóra vonatkozó bevallást nem nyújtott be.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?