15 °C Budapest

Repülő pályázati milliók: 800 milliót visszaszereztek a nyomozók

2011. április 15. 12:32

Üzletszerűen elkövetett csalást és más bűncselekményeket, így adócsalást, számvitel rendjének megsértését követte el egy repülőgépgyártó cég Bács-Kiskun megyében. A társaság fejlesztési pályázatokon indult, majd költségeit, több mint egymilliárd forint értékben, fiktív számlákkal igazolta, így az uniós költségvetésnek 132 millió forint, a magyar állami költségvetésnek pedig 38 millió forint kárt okozott.

Az ügy adatai szerint a repülőgépgyártó cég hosszabb ideje pályázatokat nyújtott be infrastruktúrájának, eszközparkjának, műszaki berendezéseinek, informatikai rendszerének fejlesztésére. A társaság beszerzéseiről, a fejlesztési szolgáltatásokról összesen több mint bruttó egy milliárd forint értékű fiktív számlát állított be könyvelésébe, illetve egy részét a pályázatokhoz is benyújtotta.

A pályázati támogatások nagyrészt az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származtak, kisebb részben pedig a magyar központi költségvetésből. A gyanú szerint a fiktív számlák felhasználásával az elkövetők az Európai Közösségek költségvetését 132 millió forint, a magyar központi költségvetést 38 millió forint összeggel károsították meg.

Az egy milliárd százmillió forint összegű fiktív számla után 170 millió forint általános forgalmi adót igényeltek vissza jogosulatlanul az adóhatóságtól, és 20 millió forinttal csökkentették adófizetési kötelezettségüket.

A pénzügyi nyomozók a széleskörű nyomozás eredményeként a cég 800 millió forint értékű vagyonát lefoglalták. A társaság bűncselekménnyel gyanúsított képviselője és társa előzetes letartóztatását, illetve házi őrizetét - ahogy azt a nyomozók a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségnél kezdeményezték - a Kecskeméti Városi Bíróság elrendelte.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mivel a nyomozók gyanúja szerint a cég vezetője tettét rendszeres anyagi haszonszerzésre törekedve, üzletszerűen követte el, cselekménye 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?