18 °C Budapest

Itt a bejelentés: szigorítás nyugdíjügyben, 3 hónapra csökken a munkanélküli segély

Pénzcentrum
2011. április 13. 15:28

A különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. A munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki - jelentette be ma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A mai ülésén elfogadta a Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramot a kormány, amely érdekében a kabinet véglegesítette a márciusban bemutatott Széll Kálmán Tervet is - jelentette be a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón Matolcsy György.

A miniszter az egyes területeken említett konkrét összegeket, illetve egyéb lényeges információkat is. A különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. A munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki. "Azt követően az államtól nem várható több támogatás" - hangsúlyozta Matolcsy és hozzátette: mindenki közmunka ajánlatot kap majd és eldöntheti, hogy ebben vesz részt, vagy a munkaerőpiacra kíván visszatérni. A miniszter szavai szerint július elsejével számos jogszabály-változtatást nyújt be a kormány a parlamentnek, hogy a munkaerőpiaci támogatások imént említett rendszere, illetve a közfoglalkoztatás rendszere januártól működni tudjon.

2014 végéig 300 ezer új adózó munkahely jön létre Magyarországon - ismételte meg a már sokszor jelzett ambiciózus célt Matolcsy. Most azonban részletekre is bontotta, hogy ez hogyan jön majd össze. A terv szerint ebből legalább 100-150 ezret a közfoglalkoztatás tesz majd lehetővé, további 100 ezer állás jön létre a munkaerőpiacon (támogatás nélkül), illetve fehéredni fog a munkaerőpiac, amelynek keretében mintegy 50 ezren térnek vissza az adózók táborába. További konkrétumokat nem említett a miniszter.

Nyugdíjrendszer. "Az új világban már nem lehet korkedvezménnyel nyugdíjba menni" - erősítette meg a korábban is jelzett tervet a korkedvezményes nyugdíjazás eltörléséről Matolcsy. Megjegyezte: bár voltak, akik "a régi kiváltságok" eltörlését is szorgalmazták, azaz egyfajta visszamenőleges hatálya legyen a szigorításnak, de a kormány álláspontja szerint "ez nem lehetséges". A szigorítás pontos idejéről nem beszélt a tárcavezető. Matolcsy azonban azt elmondta, hogy a kormány tervei szerint az egészségügyi felülvizsgálatok segítségével mintegy 100-150 ezer ember visszatérése várható a rokkantnyugdíjazásból a munkaerőpiacra, vagy a közmunkaprogramokba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Köz- és felsőoktatás. Új információnak csupán az a konkrétumok nélküli jelzés tekinthető, amely szerint az állam a jövőben nem fog olyan képzési területeken normatívát fizetni, amely diplomákkal nem lehet elhelyezkedni. Matolcsy szavai szerint ugyanakkor más területeken, például a műszaki képzési területeken (amellyel könnyebben el lehet helyezkedni és például az autóipar felszívná) több támogatást tervez adni az állam.

 

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?