16 °C Budapest

Itt a bejelentés: szigorítás nyugdíjügyben, 3 hónapra csökken a munkanélküli segély

Pénzcentrum
2011. április 13. 15:28

A különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. A munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki - jelentette be ma Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

A mai ülésén elfogadta a Brüsszelnek benyújtandó konvergenciaprogramot a kormány, amely érdekében a kabinet véglegesítette a márciusban bemutatott Széll Kálmán Tervet is - jelentette be a mai kormányülést követő sajtótájékoztatón Matolcsy György.

A miniszter az egyes területeken említett konkrét összegeket, illetve egyéb lényeges információkat is. A különféle munkaerőpiaci támogatások 2012. január elsejétől csak 3 hónapra járnak. A munkanélküli segély a mostani bejelentés szerint az első hónapban a korábbi munkabér 90%-át, a másodikban a 80%-át, majd a harmadikban 70%-át teszi majd ki. "Azt követően az államtól nem várható több támogatás" - hangsúlyozta Matolcsy és hozzátette: mindenki közmunka ajánlatot kap majd és eldöntheti, hogy ebben vesz részt, vagy a munkaerőpiacra kíván visszatérni. A miniszter szavai szerint július elsejével számos jogszabály-változtatást nyújt be a kormány a parlamentnek, hogy a munkaerőpiaci támogatások imént említett rendszere, illetve a közfoglalkoztatás rendszere januártól működni tudjon.

2014 végéig 300 ezer új adózó munkahely jön létre Magyarországon - ismételte meg a már sokszor jelzett ambiciózus célt Matolcsy. Most azonban részletekre is bontotta, hogy ez hogyan jön majd össze. A terv szerint ebből legalább 100-150 ezret a közfoglalkoztatás tesz majd lehetővé, további 100 ezer állás jön létre a munkaerőpiacon (támogatás nélkül), illetve fehéredni fog a munkaerőpiac, amelynek keretében mintegy 50 ezren térnek vissza az adózók táborába. További konkrétumokat nem említett a miniszter.

Nyugdíjrendszer. "Az új világban már nem lehet korkedvezménnyel nyugdíjba menni" - erősítette meg a korábban is jelzett tervet a korkedvezményes nyugdíjazás eltörléséről Matolcsy. Megjegyezte: bár voltak, akik "a régi kiváltságok" eltörlését is szorgalmazták, azaz egyfajta visszamenőleges hatálya legyen a szigorításnak, de a kormány álláspontja szerint "ez nem lehetséges". A szigorítás pontos idejéről nem beszélt a tárcavezető. Matolcsy azonban azt elmondta, hogy a kormány tervei szerint az egészségügyi felülvizsgálatok segítségével mintegy 100-150 ezer ember visszatérése várható a rokkantnyugdíjazásból a munkaerőpiacra, vagy a közmunkaprogramokba.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Köz- és felsőoktatás. Új információnak csupán az a konkrétumok nélküli jelzés tekinthető, amely szerint az állam a jövőben nem fog olyan képzési területeken normatívát fizetni, amely diplomákkal nem lehet elhelyezkedni. Matolcsy szavai szerint ugyanakkor más területeken, például a műszaki képzési területeken (amellyel könnyebben el lehet helyezkedni és például az autóipar felszívná) több támogatást tervez adni az állam.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?