12 °C Budapest

Nagy dobásra készülnek Orbánék

Pénzcentrum
2011. április 2. 09:02

Elkeserítő helyen Magyarország Fontos döntést készül magára vállalni a kormány, úgy tűnik ugyanis, hogy hadat üzen a dohányosoknak, valamint a dohányipari lobbinak. Magyarország végre felzárkózhat azokhoz az országokhoz, amelyek szigorúbban kezelik a globális járványnak is nevezett dohányzást és annak súlyos következményeit. Szükség is van a kezdeményezésre, hazánk ugyanis a nemzetközi összehasonlításban elkeserítő helyen áll a füstölési szokások és az abból fakadó halálozások tekintetében. A káros szenvedély tiltásának ugyanakkor ára van: az "elvonási tünetek" azonnal jelentkeznek a költségvetésben. A szigorúság ugyanakkor hosszú távon kifizetődik, a nemzetközi példák legalábbis erre engednek következtetni.

A február végén, kormánypárti képviselők által benyújtott törvénymódosító javaslat alapján úgy tűnik, hogy a kormány rövid távon számszerűsíthető költségeket készül felvállalni a hosszabb távon jelentkező óriási haszonért cserébe. Ennek legfontosabb pontja, hogy - a legutolsó hírek szerint - 2012-től minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lesz a dohányzás. Heintz Tamás kormánypárti parlamenti képviselő, az ügy szószólója a Portfolio.hu-nak nyilatkozva kifejtette: diófát ültetünk ezzel a törvényjavaslattal. Az indítvány legfontosabb célja, hogy csökkenjen a dohányzás, mint követendő minta, ezzel megelőzhető a fiatalok káros szenvedélyre történő "rászokása". Drámai egészségvagyon megőrzés és később jelentkező látványos költségcsökkenés náluk várható - magyarázta a képviselő.

 

Gyilkos szenvedély
A cél világos: kiszorítani a káros magatartást gyakorlókat és ezáltal megakadályozni a dohányzás terjedését, jobb esetben megfordítani a szomorú folyamatot. Évente ugyanis közel 30 ezer ember hal meg a dohányzás következményeként, az egészségügyi államtitkárság számításai szerint ez azt jelenti, hogy 18 percenként elveszítünk egy embert a káros szenvedély miatt. Minden ötödik hazai halálesetet a dohányzással összefüggő betegségek okoznak, ez a veszteség körülbelül kétszer több mint ahányan alkoholizmus, öngyilkosság balesetek, erőszakos halál, kábítószer-fogyasztás és AIDS miatt összesen meghalnak az országban.


Magyarország sajnos az élen jár

A dohányzási szokásokat bemutató legfrissebb statisztika 2010 májusában jelent meg. Az Európai Unió tagállamaiban 2009 októberében elkészített Eurobarométer felmérésből kiderült: az EU polgárainak közel egyharmada füstöl rendszeresen, míg a megkérdezettek fele válaszolta azt, hogy soha sem dohányzott. Az Eurobarométer lista alapján azt mondhatjuk, hogy Magyarország sajnos az élen jár a dohányzás tekintetében, a válaszadók 38%-a hódol ennek az egészségkárosító szenvedélynek, a másfél évvel ezelőtt végzett kutatás szerint csak Görögország és Bulgária előzte meg hazánkat ebben a tekintetben.

 


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) oldalán elérhető legutolsó adatok is elkeserítő eredményt mutatnak Magyarország szempontjából: 2009-ben a 15 évesnél idősebb korosztály 31,4%-a dohányzott rendszeresen, amivel Magyarország épp csak lecsúszott a képzeletbeli dobogóról.

 


Az adatokból egyértelműen kiolvasható, hogy Magyarországon (nemzetközi összevetésben is) súlyos probléma a dohányzás és az abból fakadó, az egyén és a társadalom számára jelentkező egészségügyi kockázatok, gazdasági költségek. Ennek ellenére nemzetközi összehasonlításban lemaradóban vagyunk a szabályozás tekintetében. Ez derül ki az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodájának nemrégiben megjelent, a dohányzás (európai országokban tapasztalt) törvényi szabályozását bemutató összefoglalójából: a 31 vizsgált európai ország közül például csak Magyarországon és Szlovákiában nincs hatályban dohányzási tilalom a pubokban és a bárokban.

 

Tilalom: mit mondanak a nemzetközi példák?
Az ESKI Egészségügyi Rendszertudományi Irodája aktuális egészségpolitikai történéseket vizsgál elsősorban nemzetközi viszonylatban. Tanulmányainkban az egészségügy működésével, a lakosság egészségi állapotára ható tényezőkkel kapcsolatos napjainkban napirenden lévő kérdéseket dolgozzuk fel. A dohányzás korlátozása ebbe a körbe tartozik - magyarázta az összefoglaló írás február végi megjelentetését a Portfolio.hu-nak Borbás Ilona, az Egészségügyi Rendszertudományi Iroda főosztályvezetője, aki azt is hozzátette, hogy tanulmányaikat (azon túl, hogy nyilvánosságra hozzák) megküldik az egészségpolitikai vezetés számára is. Így reméljük, a vitákban sokan tudják használni a tanulmányban szereplő kutatások eredményeit is - vélekedett.

Borbás Ilona kitért arra, hogy az ESKI február végén megjelent tanulmány az egyes országok dohányzásellenes szabályozását vette górcső alá. Meglátása szerint sok jó példa van tőlünk nyugatra és keletre egyaránt, a szigorítások mind a nemdohányzók fokozott védelmét szolgálják és az új magyarországi törvényjavaslat megfelel a szigorító országok tendenciáinak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nemzetközi tapasztalatokat bemutató elemzésben az ESKI szakemberei úgy fogalmaznak, hogy a dohányipar és a vendéglátóipar állításai ellenére minden országban, ahol dohányzás elleni törvényt vezettek be, a dohányfüst-mentes környezetek népszerűek, és semleges vagy pozitív hatással vannak az üzleti vállalkozásokra, köztük a vendéglátóiparra.


A WHO tájékoztatása szerint a dohányzás önmagában a legfontosabb "megelőzhető halálok" a rák következtében bekövetkezett halálozások tekintetében (a rákkal összefüggő halálozások 22%-áért felelős, ez 2004-ben 1,6 millió esetet jelentett globális szinten). A dohányzás emellett számos más halálesettel hozható összefüggésbe, így például ischaemiás szívbetegségekkel, agyér-betegségekkel, krónikus obstruktív tüdőbetegségekkel.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézete által 2009-ben megjelentetett Demográfiai Portré szerint "a két legismertebb rizikófaktorral, az alkoholfogyasztással és a dohányzással összefüggő halálozás szintje Magyarországon igen magas". A legfontosabb halálokok (keringési rendszer betegségei, daganatok, fertőző betegségek, külső okok) közül a daganatos betegségek állnak a második helyen és európai összehasonlításban a magyar rákhalandóság jelenlegi szintje drámai képet mutat (minden európai országénál magasabb a magyar mutató). A tragikus magyar helyzetben jelentős szerepe van a rendkívül magas légzőszervi daganatos halandóságnak, ami elsősorban a dohányzás szerepére irányítja a figyelmet - mutatnak rá az intézet kutatói, akik azt is hangsúlyozzák, hogy az utolsó években (2005-től) elakadt javuló folyamat a daganatos halálozások tekintetében. A benyújtók is tisztában vannak a helyzet súlyosságával, Heintz Tamás képviselő egyik parlamenti felszólalásában hangsúlyozta ugyanis, hogy a javaslattal az ország demográfiai helyzetén akarnak változtatni.

 


A Kovács Katalin és Õri Péter, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos főmunkatársai által jegyzett írásból az is kiderül, hogy az 1990-es évek elejéhez képest a nők körében sokkal erőteljesebb növekedés következett be a dohányzással kapcsolatos halálozások esetében (vélhetően az alacsony bázis hatása mutatkozik meg ebben az esetbe). A szakértők ezek alapján arra a szomorú következtetésre jutnak, hogy "a dohányzással kapcsolatos halálozás akkor is sokáig magas szinten maradna, ha vissza tudnánk szorítani ennek a káros szenvedélynek a mértékét".

 


A tiltás bevezetésekor azonban nemcsak a hosszú távon jelentkező "előnyöket" (így a halálozás csökkenését) kell mérlegelni, hanem a már rövid távon is érzékelhető hatásokat. Az egészségügyi költségek bizonyos része rövid időn belül csökken (erről bővebben a következő részben olvashatnak). Emellett az is látható (a nemzetközi trendekből), hogy a dohányzáshoz köthető egészségügyi károk költségei az adóbevételeknél jobban nőnek - fejtette ki a Portfolio.hu-nak Bodrogi József egészségügyi közgazdász, akinek korábbi számításait a törvénymódosító javaslat elfogadását szorgalmazó Heintz Tamás képviselő is többször idézte.

 

Szigorítsunk vagy ne? Érvek és ellenérvek

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 16. 06:03
A tavalyi lengyel politikai fordulat a Donald Tusk vezette koalíció kormányra kerülése az ország gaz...
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem