28 °C Budapest

Fontos információk az adóbevalláshoz: segít a NAV

2011. március 30. 14:02

Tájékoztatás az adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelem bevallásáról a 1053-as személyi jövedelemadó bevallásban A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tapasztalatai szerint a magánszemélyek számára nehézséget okoz az adóalap-kiegészítés (szuperbruttósítás) kezelése a bevallás kitöltése során. A hivatal az alábbi tájékoztatóval segíti a magánszemélyeket a sikeres adóbevallás elkészítésében.

A 2010. évben hatályos személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 29. §-ában meghatározottak szerint az összevont adóalap az adóévben adókötelezettség alá eső valamennyi önálló, nem önálló tevékenységből származó, valamint egyéb bevételből megállapított jövedelem. Az összevont adóalap részét képezi a külföldről származó, az előzőek szerinti jogcímeken megszerzett jövedelem, valamint az említett jövedelmek után számított adóalap-kiegészítés összege.

Kivételt képeznek az adóterhet nem viselő járandóság jogcímén megszerzett jövedelmek, melyek esetében nem kell az adóalap-kiegészítés számítását elvégezni.

Ha a jövedelem után a magánszemély kötelezett a társadalombiztosítási járulék, vagy az egészségügyi hozzájárulás megfizetésére, akkor az adóalap-kiegészítés alapjaként a megállapított jövedelem 78%-át kell figyelembe venni. Azonban nem alkalmazható ez a szabály, ha a magánszemély az általa megfizetett társadalombiztosítási járulék, egészségügyi hozzájárulás összegét költségként számolja el, vagy azt számára megtérítették. Ebben az esetben az adóalap-kiegészítés alapjaként a jövedelem 100%-át kell figyelembe venni.

A bevallás kitöltési útmutatója az általános tájékoztatáson túl minden egyes sor esetében külön-külön felhívja a magánszemélyek figyelmét az adóalap-kiegészítés alapjának meghatározására.

Az összevont adóalapba tartozó jövedelemmel rendelkező magánszemélynek a munkáltatói, kifizetői igazolása alapján a ("b"), ("c") és az ("a") oszlop kitöltését kell saját magának elvégeznie, ha nem használja a program által felkínált segédszámítást. A kitöltő-ellenőrző program a magánszemély által, az egyes jövedelmek jogcíme szerint meghatározott ("a") oszlopba beírt adóalap-kiegészítés alapja után kiszámolja és a ("d") oszlopban megjeleníti az 1,27-szeres adóalap-kiegészítéssel növelt jövedelmet.

A bevallás kitöltő-ellenőrző programja további segítséget nyújt azoknál a jövedelmeknél, ahol a magánszemély a megszerzett bevétellel szemben költséget számolhat el.

A 1053-A lapján megjelenő - "Jelölje, ha az ("a") oszlop kitöltéséhez használni kívánja a segédszámításokat:" - piros szöveg melletti kódkockába írt X-et követően a magánszemély további segítséget kap.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bevétel ("b") és a költség ("c") oszlopok kitöltését követően a program automatikusan az ("a") oszlopba beírja az adóalap 100%-os alapját, mely felülírható a magánszemély által, ha valamely jövedelmének a 78%-át veheti figyelembe az adóalap-kiegészítés alapjaként.

A magánszemély által az ("a") oszlopba beírt összeg nem lehet kevesebb a bevétel és a költség különbözeteként kapott összeg 78%-ánál, illetve nem lehet több a különbözet 100%-ánál. Ezt a program a kitöltést követően ellenőrzi.

 

PÉLDÁK

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?