16 °C Budapest

Púp a főnök hátán az idős dolgozó

2011. március 20. 11:02

A versenyszférában dolgozó munkavállalók közül viszonylag keveseket ért diszkrimináció az elmúlt évben. A legnagyobb eséllyel koruk miatt érezték úgy a munkavállalók, hogy diszkriminálják őket - állapította meg a TÁMOP 2.5.2. program keretében végzett "Munkahelyi foglalkoztatási viszonyok 2010" c. kutatás során a TÁRKI két kutatója.

A több, mint nyolcezer munkavállaló megkérdezésén alapuló kutatás során öt kérdésben - életkor, etnikai hovatartozás, nem, egészségi állapot és családi állapot - vizsgáltuk a hátrányos megkülönböztetést. A felvételt megelőző évben a legnagyobb eséllyel koruk miatt érezték a munkavállalók diszkrimináltnak magukat.

A diszkriminációs tapasztalat elterjedtsége a munkavállalók körében a diszkrimináció oka szerint (%)Forrás: TÁRKI


Ezek az értékek nem állnak távol egy 2009-ben végzett kutatás eredményeitől , ahol a foglalkoztatottak körében a bármilyen okból diszkriminációt tapasztalók aránya 9% volt. A foglalkoztatottak 7%-a érzékelt diszkriminációt a bérezésben, 4%-a az előrejutásban és 2%-a a munkakörülmények alakulásában, ami szintén közel áll a korábbi kutatás értékeihez (akkor a foglalkoztatottak 6%-a érzékelt diszkriminációt a bérezésben, 3%-a az előrejutásban és 2%-a a munkakörülmények alakulásában). Az életkor miatt érzett diszkrimináció a legfiatalabb és legidősebb körében a legjellemzőbb.

Az életkor miatt tapasztalt diszkrimináció elterjedtsége, életkor szerint a munkavállalók körében Forrás: TÁRKI


Az iskolai végzettség növekedésével nő a nem és a kor, csökken a származás szerinti diszkriminációs tapasztalat esélye.

Az életkor, az etnikai származás, a nem és bármilyen ok miatt tapasztalt diszkrimináció elterjedtsége, iskolai végzettség szerint a munkavállalókForrás: TÁRKI


A kor miatti diszkriminációs tapasztalat a fiatal és gyereket nevelők, illetve az egyedülállók körében a legmagasabb.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A budapesti lakosok és Budapesten dolgozók körében magasabb az etnikai alapú diszkriminációs tapasztalat. A Budapestre bejárók körében a legmagasabb a kor miatt (és az első esetben az etnikai alapú) diszkriminációs tapasztalat mértéke.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?