13 °C Budapest

250 ezerből saját lakáshoz jutott a hajléktalan

2011. március 19. 11:02

Utcán élők, csövesek, kukázók. Akárhogy is nevezzük, ők a legszegényebbek. Sokat költünk rájuk az államkasszából, mégsem fogy a számuk. De vajon van-e jobb módszer az otthon nélküliek megsegítésére?

Rengeteg pénzt költ az állam a hontalanok kilátástalan helyzetének megszüntetésére, de ők többször visszacsúsznak a mélyebbnél mélyebb kilátástalanságba. A drogfüggőséggel, az alkoholizmussal és a mentális problémákkal küzdő utcára szorult emberek támogatása nem a leghatékonyabb módon kerül kiosztásra. "Segíteni valakinek csupán pénzzel, csak akkor működik, ha lelkileg egyébként nagyjából rendben van az ember, és csupán válás, vagy munkanélküliség miatt kezd lecsúszni. Naponta 1500-2000 Ft az ellátás alapköltsége, ehhez szállás - ha ingyenes fapados szálló, akkor 0 Ft, a fizetős helyek 10 000-től 80 000 Ft havonta." - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Huszti Kornélia, Fedél Nélküliekért Alapítvány képviselője.


Természetesen az említett 0 Ft-os szállók is sokba kerülnek, a kedvezményes 10 ezer Ft-os lakhatáshoz is támogatások révén juthat hozzá a hajléktalan. Ezek a saját hozzájárulást megkövetelő "bérlemények" legalább felelősségérzetre nevelhetik az embereket. Bár a megelőlegzett bizalommal többen visszaélnek és több hónapnyi nemfizetés után elszöknek, de akik ilyen ingatlanhoz jutnak, könnyebben tudnak az utcáról visszakerülni a normális életbe.

Hazánkban az állami támogatások és a támogatást kiosztó rendszer maga is rengeteg forrást von el a közös kasszánkból, az eredmény viszont közel sem kielégítő. Kikerülni az utcára könnyű, a visszaút pedig sok esetben lehetetlen. Mi lenne a jó megoldás?

Az alternatíva

Egy londoni kísérletet során 13 emberből 11 jutott fedett ingatlanhoz, majd illeszkedett vissza a társadalomba - hívja fel a figyelmet egy az Economist-on közétett kutatás. Egy hajléktalanra 794 fontot (250 ezer Ft) költöttek összesen és ők talpra tudtak állni. Ez nem nagy összeg egy nem túl hosszú időszakra még a magyar támogatásokkal összevetve sem.

Az állami pénz Magyarországon leginkább az utcai lét hátrányainak csökkentésére megy el: közösségi szállás, étel, ruha, melegedők. Ezek nagy költséggel üzemelnek, ráadásul sok szervezőmunkát igényelnek. Ezzel szemben a londoni kísérlet közvetlen pénzbeli támogatással segítette a hontalan embereket. A pénzzel a kezükben maguk dönthettek arról, merre indulnak tovább.

Ez az bizonyítja, hogy sok esetben a "csövesek" maguk jobban tudják, hogy mire van szükségük a kilábaláshoz, mint a "szegénységszakértők". Persze van különbség hajléktalan és hajléktalan között is. A Pénzcentrum.hu azon kérdésére, hogy mennyire hajlandók takarékoskodni az utcán élők elkeserítő választ kaptunk Huszti Kornéliától: "Nem ez a jellemző, ha van pénze, elkölti. Az átlagos hajléktalan a mai napot akarja túlélni, nem tanulta meg beosztani a pénzét, de van, aki már olyan állapotban van, hogy nem is akarja."

A szakértő hozzátette: egy támogatás hatékonysága attól függ, mennyire megy az együttműködés. Annál eredményesebb, minél inkább az utcán élők kezébe adjuk a döntés jogát. Fel kell építeni némi felelősségérzetet önmaguk és az életük iránt.

Épp ez a felelősségérzet lehet a kulcs, amivel a 11 hajléktalan ki tudott mászni a gödörből. A kapott 250 ezer forint nem is tűnik soknak, mégis ebből álláshoz jutottak és minden nap fedél alatt tudnak aludni. Nem utolsó sorban pedig nagy összeget spóroltak a társadalomnak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 


Hogy lehetne elkezdeni itthon?

Fejenként 150 000 forinttal el lehet kezdeni a programot. Ezután havi 20 000-50 000 forinttal 3-6 hónapon át még intenzív segítségre van szükség míg az egykori hajléktalan elkezd önállóan élni. Még ezután is történhet visszaesés, attól függően, lelkileg milyen stabilitást sikerül elérni -mondta Huszti Kornélia.

Itthon nagy hiányosság a hontalanok között a pénzügyi ismeretek hiánya, így a támogatásokat csak kisebb körben lehetne elkezdeni, de szükség lenne valamilyen képzésre mielőtt pénzt tudnának kezelni az érintettek.

Sajnos eddig voltak negatív példák

A hozzájárulást megkövetelő lakások kiutalása után sokan rendszertelenül fizettek vagy leléptek nagyobb tartozást felhalmozva. Volt olyan eset is a Fedél Nélküliekért Alapítvány életében, amikor valaki 30 Ft-os szemüvegre adott támogatás után tűnt el.

Viszont pozitív példa is akad. "Egy fiatal párt 2 éves gyerekkel fogadtunk be. Havi 5000 Ft-ért kaptak szállást, hogy érezzék a felelősséget. Mikor dolgozni kezdtek, segítettünk bölcsödét intézni, lakáskauciót fizettünk nekik, 1.5 szobás lakást segítettünk bérelni. Nehéz volt ránevelni őket a beosztó, gondoskodó életre, de a gyerek érdekében ők is küzdöttek. Mostanra szétmentek. Afiatalember továbbra is normális lakásban lakik, dolgozik. Az anyuka visszament a gyerekkel a szüleihez. Az eredmény az, hogy a gyerek nem lett állami gondozott." - mondta Huszti Kornélia

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem