Nagy divat lett külföldön tanulni

MTI
2011. március 9. 11:02

Több mint 3400 hallgató töltött el 1-2 szemesztert külföldi egyetemen és több mint 700 diák töltötte szakmai gyakorlatát valamely európai vállalatnál - ez az Erasmus-program mérlege a 2009/10-es tanévben. A program 13 éve alatt több mint 30 ezer hallgató folytatott európai tanulmányokat Erasmus-ösztöndíjjal.

A Tempus Közalapítvány összegzése szerint az Erasmus a legnagyobb nemzetközi mobilitást lebonyolító program Magyarországon; 13 éves hazai pályafutása alatt már több mint 30 ezer magyar hallgató európai tanulmányára adott 3-12 hónap erejéig lehetőséget.

Mint a közleményben kiemelték, az európai felsőoktatás nemzetközivé tételét célzó program népszerűsége továbbra is töretlen: az elmúlt tanévben 48 hazai felsőoktatási intézményből több mint 4000 magyar egyetemi hallgató tandíjmentes külföldi tanulmányát és/vagy szakmai gyakorlatát támogatták.

A tájékoztatás szerint a Magyarországról megcélzott legnépszerűbb országok között van Németország, Olaszország és Franciaország, de például Finnországban, Ausztriában és Belgiumban is lehet találkozni az "erasmusos" magyar diákokkal.

A németekhez mintegy 700 hallgató utazik évente, és nálunk is ők tanulnak a legszívesebben. A magyarországi felsőoktatási intézmények körülbelül 2200 európai hallgatót fogadnak tanévenként. A megcélzott területek között magasan vezetnek a társadalomtudományok, és üzleti, valamint jogi képzésre is sokan járnak; a tanulmányi ösztöndíjasok fele ezen három terület egyikén tanult tavaly.

A legtöbb hallgató (464 fő) az Eötvös Loránd Tudományegyetemről nyerte el a tanulmányi ösztöndíjat, a vidéki egyetemek rangsorában pedig a Pécsi Tudományegyetem vezet, 318 fővel.

A közleményben kitértek még arra, hogy szakmai gyakorlatra is lehetőséget ad a program: 2007 óta szerezhetnek a hallgatók európai vállalatnál, képzőközpontban, kutatóintézetben 3-12 hónapos szakmai tapasztalatot. Az eltelt három évben 1800 magyar hallgató élt ezzel a lehetőséggel, melynek köszönhetően több száz európai céggel építettek ki kapcsolatot felsőoktatási intézményeink. A legnépszerűbb szakterületek között az oktatási, egészségügyi és üzleti szféra szerepel, de több tucatnyi magyar hallgató szerez európai tapasztalatokat agrár, művészeti és építészeti területeken is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon is több százra tehető már a fogadó cégek száma; hozzájuk évente 250-300 Erasmus-hallgató érkezik szakmai gyakorlatra.

A legtöbb szakmai gyakorlatos hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott európai országokba (116 fő). A legtöbb vidéki egyetemista pedig az ugyancsak széles erasmusos kapcsolatokkal rendelkező debreceni és szegedi egyetem (70 és 60 fő) színeiben utazott Erasmusszal különböző szakmai fortélyokat tanulni.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16