18 °C Budapest

Nagy divat lett külföldön tanulni

MTI
2011. március 9. 11:02

Több mint 3400 hallgató töltött el 1-2 szemesztert külföldi egyetemen és több mint 700 diák töltötte szakmai gyakorlatát valamely európai vállalatnál - ez az Erasmus-program mérlege a 2009/10-es tanévben. A program 13 éve alatt több mint 30 ezer hallgató folytatott európai tanulmányokat Erasmus-ösztöndíjjal.

A Tempus Közalapítvány összegzése szerint az Erasmus a legnagyobb nemzetközi mobilitást lebonyolító program Magyarországon; 13 éves hazai pályafutása alatt már több mint 30 ezer magyar hallgató európai tanulmányára adott 3-12 hónap erejéig lehetőséget.

Mint a közleményben kiemelték, az európai felsőoktatás nemzetközivé tételét célzó program népszerűsége továbbra is töretlen: az elmúlt tanévben 48 hazai felsőoktatási intézményből több mint 4000 magyar egyetemi hallgató tandíjmentes külföldi tanulmányát és/vagy szakmai gyakorlatát támogatták.

A tájékoztatás szerint a Magyarországról megcélzott legnépszerűbb országok között van Németország, Olaszország és Franciaország, de például Finnországban, Ausztriában és Belgiumban is lehet találkozni az "erasmusos" magyar diákokkal.

A németekhez mintegy 700 hallgató utazik évente, és nálunk is ők tanulnak a legszívesebben. A magyarországi felsőoktatási intézmények körülbelül 2200 európai hallgatót fogadnak tanévenként. A megcélzott területek között magasan vezetnek a társadalomtudományok, és üzleti, valamint jogi képzésre is sokan járnak; a tanulmányi ösztöndíjasok fele ezen három terület egyikén tanult tavaly.

A legtöbb hallgató (464 fő) az Eötvös Loránd Tudományegyetemről nyerte el a tanulmányi ösztöndíjat, a vidéki egyetemek rangsorában pedig a Pécsi Tudományegyetem vezet, 318 fővel.

A közleményben kitértek még arra, hogy szakmai gyakorlatra is lehetőséget ad a program: 2007 óta szerezhetnek a hallgatók európai vállalatnál, képzőközpontban, kutatóintézetben 3-12 hónapos szakmai tapasztalatot. Az eltelt három évben 1800 magyar hallgató élt ezzel a lehetőséggel, melynek köszönhetően több száz európai céggel építettek ki kapcsolatot felsőoktatási intézményeink. A legnépszerűbb szakterületek között az oktatási, egészségügyi és üzleti szféra szerepel, de több tucatnyi magyar hallgató szerez európai tapasztalatokat agrár, művészeti és építészeti területeken is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Magyarországon is több százra tehető már a fogadó cégek száma; hozzájuk évente 250-300 Erasmus-hallgató érkezik szakmai gyakorlatra.

A legtöbb szakmai gyakorlatos hallgató a Budapesti Corvinus Egyetemről utazott európai országokba (116 fő). A legtöbb vidéki egyetemista pedig az ugyancsak széles erasmusos kapcsolatokkal rendelkező debreceni és szegedi egyetem (70 és 60 fő) színeiben utazott Erasmusszal különböző szakmai fortélyokat tanulni.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24