Gigahiány a nyugdíjkasszában: na ezt tömjük be!

2011. március 2. 15:02

A közel végleges adotok szerint 535 milliárdos lyuk maradt a nyugdíjkasszában a terv 89,86%-os teljesülése mellett -az ONYF előzetes tájékoztatása alapján. Ennek a betömésére tegnap sem kaptunk kielégítő választ a kormány terveinek bemutatásakor, ígéretet igen, miszerint fenntarthatóvá teszik az ellátást. Itt vannak a számok, hogy lesz ez fenntartható?

Közzétették a nyugdíjalap mérlegének konszolidált újabb előzetes számait. Az éves hiány tervezett mértéke 595 milliárd Ft, olvashatjuk ki a mérleg soraiból (költségvetési hozzájárulás sor a bevételek oldalon).

 

A fenntarthatósági kritérium megvalósításához a kifizetett állami hozzájárulás összegét kell nullára faragni, sőt tartalékot képezni a kedvezőtlen demográfiai változások miatt. A második pillér (magánnyugdíjpénztárak) megszüntetésével ugyanis más forrás nem marad a nyugdíjak kifizetésére, tartalékolás így csak ebben a pillérben oldható meg, vagy egyre magasabb nyugdíjkorhatárra lesz szükség. A pénztáraktól visszaáramló vagyonból 450 milliárd-ot használ fel a kormány a nyugdíjkassza kiegyensúlyozásához. 2012-től viszon szükség van a struktúrális reformokra, hogy a 300-400 milliárd forntos hiányt meg lehssen szüntetni.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Miből lesznek kifizetve idén a nyugdíjak? Kiszámoltuk

Az előirányzott értékhez épest 31%-al költöttünk többet rehabilitációs járadékra, amely akkor kerül kifizetésre, amikor valaki a rokkantsági foka okán rehabilitáció nélkül további munkavégzésre nem alkalmas. Ezzel a kiadással a további rokkantnyugdíj kifizetések csökkenthetők. A nyugdíjfolyósító működési bevételeinek közel végleges értéke is felülmúlja a terveket, méghozzá majdnem 50%-kal.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?