18 °C Budapest

Gigahiány a nyugdíjkasszában: na ezt tömjük be!

2011. március 2. 15:02

A közel végleges adotok szerint 535 milliárdos lyuk maradt a nyugdíjkasszában a terv 89,86%-os teljesülése mellett -az ONYF előzetes tájékoztatása alapján. Ennek a betömésére tegnap sem kaptunk kielégítő választ a kormány terveinek bemutatásakor, ígéretet igen, miszerint fenntarthatóvá teszik az ellátást. Itt vannak a számok, hogy lesz ez fenntartható?

Közzétették a nyugdíjalap mérlegének konszolidált újabb előzetes számait. Az éves hiány tervezett mértéke 595 milliárd Ft, olvashatjuk ki a mérleg soraiból (költségvetési hozzájárulás sor a bevételek oldalon).

 

A fenntarthatósági kritérium megvalósításához a kifizetett állami hozzájárulás összegét kell nullára faragni, sőt tartalékot képezni a kedvezőtlen demográfiai változások miatt. A második pillér (magánnyugdíjpénztárak) megszüntetésével ugyanis más forrás nem marad a nyugdíjak kifizetésére, tartalékolás így csak ebben a pillérben oldható meg, vagy egyre magasabb nyugdíjkorhatárra lesz szükség. A pénztáraktól visszaáramló vagyonból 450 milliárd-ot használ fel a kormány a nyugdíjkassza kiegyensúlyozásához. 2012-től viszon szükség van a struktúrális reformokra, hogy a 300-400 milliárd forntos hiányt meg lehssen szüntetni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Miből lesznek kifizetve idén a nyugdíjak? Kiszámoltuk

Az előirányzott értékhez épest 31%-al költöttünk többet rehabilitációs járadékra, amely akkor kerül kifizetésre, amikor valaki a rokkantsági foka okán rehabilitáció nélkül további munkavégzésre nem alkalmas. Ezzel a kiadással a további rokkantnyugdíj kifizetések csökkenthetők. A nyugdíjfolyósító működési bevételeinek közel végleges értéke is felülmúlja a terveket, méghozzá majdnem 50%-kal.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?