17 °C Budapest

Fekete foglalkoztatás a közigazgatásban? Súlyos szabálytalanságokra derült fény

2011. február 25. 08:02

A kormány február 22-ei határozatában módosította a központi igazgatási szerveknél foglalkoztatottaknak a kormányalakulást követően, 2010. augusztus 4-én megállapított létszámkeretét: a tavaly augusztusban rögzített 5764 fős keretlétszámot az állami feladatok bővülése miatt 5%-kal, azaz 290 fővel 6054-re emelte.

A tavalyi kormányváltás utáni felülvizsgálatok során súlyos szabálytalanságokra derült fény a korábbi kormányok foglalkoztatási gyakorlatával kapcsolatban. Mint kiderült: a korábbi kabinetek sokkal több embert foglalkoztattak, mint amennyit adminisztráltak - attól sem riadtak vissza, hogy feketén foglalkoztassák a közigazgatásban dolgozókat. A rögzített létszámkeretek között nem szerepelt számos olyan közigazgatási szerv, amely a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvény hatálya alá tartozik - a foglalkoztatási viszonyok jogszerűvé tétele után ezek a szervek is megjelentek a határozatban, növelve ezzel a létszámkeretet (pl. Országos Meteorológiai Szolgálat).

A jelenlegi kormány foglalkoztatása látható, áttekinthető: a minisztériumoknál betölthető státuszok számáról hiteles adatot közöltek - felhívva a figyelmet arra, hogy a megjelent számok az engedélyezett maximális létszámra vonatkoznak, amely sok esetben nincs is feltöltve. Az pedig, hogy mennyibe kerül az állam az adófizetőknek, elsősorban nem a minisztériumi dolgozók létszámán múlik - és ezt az előző kormányok is pontosan tudják, hiszen éveken át ők szervezték ki és talicskázták haza különféle trükkökkel a pénzt az állami intézményeken keresztül - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkársága.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm