28 °C Budapest

Ezt várják a munkaadók a frissdiplomásoktól

2011. február 20. 20:02

A vállalatok 88%-a foglalkoztat frissdiplomást, 66%-uk 1-3 pályakezdő munkavállalót. A cégek 93 százaléka a végzettségének megfelelő munkakörbe veszi fel a fiatal szakembereket, akiktől elsősorban a magas szintű szakmai ismereteket és a magabiztos nyelvtudást várják el.

Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében közel 200 hazai vállalat bevonásával folytatott kutatást a Budapesti Gazdasági Főiskola, hogy feltérképezze milyen mértékű szakértelmet, tudást, gyakorlatot és kompetenciákat várnak el a munkáltatók a frissen diplomázott pályakezdő munkavállalóktól.

A válaszadók több mint kétharmada az új, diplomás munkatársaktól elsősorban magas szintű szakmai ismereteket és magabiztos nyelvtudást követel meg, valamint kiemelten fontosnak tartja a számítógépes ismereteket és a szakmai tapasztalatot.

A vállalatok 88 százaléka foglalkoztat pályakezdőt

A megkérdezett vállalatok igen nagy arányban alkalmaznak pályakezdőket. Frissdiplomás munkaerőt 88 százalékuk foglalkoztat: 1/3-uk egyetlen felsőfokú végzettséggel rendelkező pályakezdőt, további 33 százalékuk pedig 2-3 felsőfokú végzettséggel rendelkező, kezdő munkavállalót vett fel az elmúlt 5 évben. A pályakezdőket is alkalmazó vállalkozások további 1/3-án belül 12 százalék azon cégek aránya, amelyek 4-5 diplomás pályakezdőt vesznek fel évente, 5 százalékuk 6-10, 16 százalékuk pedig 10-nél több felsőfokú végzettséggel rendelkező munkavállalónak kínál munkát egy év alatt.

Forrás: BGF DPR


A frissdiplomás munkavállalók döntő többsége végzettségének megfelelő munkakörben dolgozik

A vállalatok által megadott adatok szerint 100-ból 93 cég esetében a végzettségüknek megfelelő munkakörökben dolgoznak a diplomás pályakezdő fiatalok. A megkérdezett cégek többsége (60 százalék) szerint új munkatárs kiválasztása esetén számít, hogy a pályázó a munkakörnek megfelelő szakon szerzett oklevelet, 33%-uknál pedig elengedhetetlen.

A szaktudás és az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazása a legfontosabb

A vállalati visszajelzések alapján a frissdiplomások munkavégzéshez kapcsolódó készségeik, képességeik közül elsősorban az elméleti ismeretek gyakorlati alkalmazására (11,6 százalék) és a folyamatos tanulásra való képességet várják el a munkaadók, melyeket 11,2 százalékuk jelölt meg első helyen. Az önálló munkavégzésre való képességet a munkáltatók 4 százaléka, az együttműködési képességet 3,5 százalékuk tartja szükségesnek a napi munkavégzés során. A legkevesebben, alig 2 százaléknyian várnak a pályakezdőktől rugalmasságot, míg a szervező és irányító képességet egyetlen munkavállaló sem tartotta fontosnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Forrás: BGF DPR


A fiatal munkavállalók egyik legértékesebb tulajdonsága a problémamegoldó-képesség

A felmérés szerint a munkáltatók a fiatal munkavállalók személyes tulajdonságaik közül elsősorban a feladatok pontos megértésére (70%) és a probléma megoldására (60%) való képességet értékelik a leginkább. Az üzleti életben kiemelten fontosnak tartják a munkavállalók az etikus magatartást és az ügyfélorientált szemléletet.

A szakmai gyakorlatot egyöntetűen támogatják a vállalatok

A szakmai gyakorlatot nagymértékben támogatták a megkérdezett munkaadók, visszajelzéseik szerint mind a pályakezdő fiatalok, mind a vállalatok számára előnnyel jár a gyakorlati képzés. A válaszadók kétharmada hasznosnak tartja, hogy a hallgatók tanulmányaikkal párhuzamosan dolgozzanak, még akkor is, ha a munkavégzés nem kapcsolódik szorosan a tanulmányaikhoz.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?