23 °C Budapest

Kafetéria: vége, ennyi volt?

Pénzcentrum
2011. január 24. 10:02

Számos jogi hiányosság, és nem eléggé biztonságos működés vezetett el oda, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két magyar önkéntes nyugdíjpénzár működését is felfüggesztette, december 28-i hatállyal. A felfüggesztési határozat ellen sem a Kafetéria Önsegélyező Pénztár, sem az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár nem fellebbezhet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozataiban két pénztár, a Kafetéria Önsegélyező Pénztár, és az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár működését is felfüggesztette, illetve tevékenységi engedélyeit megvonta. A felfüggesztés 180 napra, de legfeljebb a felszámolás kezdő időpontjáig szól. A felfüggesztés alatt a pénztárak nem vehet fel új tagokat, és nem eszközölhet újabb befektetéseket.

Az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztárral szemben számos kifogása volt a felügyeletnek. A pénztárnál lefolytatott augusztusi vizsgálatok például arra mutattak rá, hogy a pénztár nem tett eleget annak a kötelezettségének, hogy a felügyeletnek megküldje éves és negyedéves jelentéseit, többszöri felszólítás ellenére sem, pénzügyi tervét pedig látványos túlzásokkal igyekezett alátámasztani, miközben befektetési politikával egyáltalán nem rendelkezett. A pénztár ezenkívül többek között vétkezett abban is, hogy a 2010-es pénzügyi tervét, csak 2010 közepén fogadta el a közgyűlés, ráadásul hiányos adatokkal.

A Kafetéria Önsegélyező Pénztár esetében is hasonló hiányosságokat tapasztalt a pénzügyi felügyelet, a pénztár számos szabályt szegett meg. Például amellett, hogy jogszabályellenesen, a maximális öt év helyett hét évig alkalmazta könyvvizsgálóját, számos jogi hiányosságra derült fény a közgyűlési dokumentumokkal kapcsolatban, a pénztár székhelye pedig nem ott volt a gyakorlatban, mint ahol be volt jelentve. Emellett probléma volt többek között az adatok beszolgáltatásával, a számlák nyilvántartásával is, így a PSZÁF pénztártagok érdekeinek védelmében és a pénztári vagyon biztonsága érdekében felfüggesztette a pénztár működését. 

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?