17 °C Budapest

Kafetéria: vége, ennyi volt?

Pénzcentrum
2011. január 24. 10:02

Számos jogi hiányosság, és nem eléggé biztonságos működés vezetett el oda, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) két magyar önkéntes nyugdíjpénzár működését is felfüggesztette, december 28-i hatállyal. A felfüggesztési határozat ellen sem a Kafetéria Önsegélyező Pénztár, sem az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár nem fellebbezhet.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete határozataiban két pénztár, a Kafetéria Önsegélyező Pénztár, és az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztár működését is felfüggesztette, illetve tevékenységi engedélyeit megvonta. A felfüggesztés 180 napra, de legfeljebb a felszámolás kezdő időpontjáig szól. A felfüggesztés alatt a pénztárak nem vehet fel új tagokat, és nem eszközölhet újabb befektetéseket.

Az Egészségért Országos Önkéntes Nyugdíjpénztárral szemben számos kifogása volt a felügyeletnek. A pénztárnál lefolytatott augusztusi vizsgálatok például arra mutattak rá, hogy a pénztár nem tett eleget annak a kötelezettségének, hogy a felügyeletnek megküldje éves és negyedéves jelentéseit, többszöri felszólítás ellenére sem, pénzügyi tervét pedig látványos túlzásokkal igyekezett alátámasztani, miközben befektetési politikával egyáltalán nem rendelkezett. A pénztár ezenkívül többek között vétkezett abban is, hogy a 2010-es pénzügyi tervét, csak 2010 közepén fogadta el a közgyűlés, ráadásul hiányos adatokkal.

A Kafetéria Önsegélyező Pénztár esetében is hasonló hiányosságokat tapasztalt a pénzügyi felügyelet, a pénztár számos szabályt szegett meg. Például amellett, hogy jogszabályellenesen, a maximális öt év helyett hét évig alkalmazta könyvvizsgálóját, számos jogi hiányosságra derült fény a közgyűlési dokumentumokkal kapcsolatban, a pénztár székhelye pedig nem ott volt a gyakorlatban, mint ahol be volt jelentve. Emellett probléma volt többek között az adatok beszolgáltatásával, a számlák nyilvántartásával is, így a PSZÁF pénztártagok érdekeinek védelmében és a pénztári vagyon biztonsága érdekében felfüggesztette a pénztár működését. 

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?