24 °C Budapest

Maradjon-e pénztártag, aki külföldön dolgozik?

2011. január 18. 10:02

Aki úgy dönt, magán-nyugdíjpénztári tag marad, decembertől nem szerez több szolgálati időt - a társadalombiztosításról szóló nemrég módosított jogszabályban legalábbis ez áll. Így azok a pénztártagok, akik nem szerzik meg időközben a nyugdíjjogosultsághoz szükséges szolgálati időt (ez jelenleg 10 év, 2013-tól pedig 20 év), betöltve a nyugdíjkorhatárt, semmilyen állami nyugdíjat nem fognak kapni. Sőt, mivel a rokkantnyugdíjhoz is szükség van bizonyos szolgálati időre, és ez az életkor előrehaladtával emelkedik, ha később megrokkannak, akkor sem biztos, hogy elegendő lesz a szolgálati idejük arra, hogy megkapják a rokkantjáradékot - írja a Világgazdaság.

A kormány azonban hiába zárta ki a pénztártagokat a magyarországi tb-ből, ha a tagok külföldön kezdenek dolgozni, más országok társadalombiztosításában továbbra is szerezhetnek szolgálati időt, amelyet itt Magyarországon is figyelembe kell venni. Magyarországnak jó néhány országgal van ilyen megállapodása a nyugdíjakról, elfogadjuk egyebek között az összes uniós országban, az EGT-tagállamokban (Svájc, Norvégia, Izland és Liechtenstein) szerzett éveket, emellett kétoldalú egyezmények alapján a Bosznia-Hercegovinában, a volt szovjet tagállamokban, Jugoszláviában, Horvátországban, Kanadában, Montenegróban és Dél-Koreában ledolgozott évek után is nő az összesített szolgálati idő.

A külföldön szerzett extra éveknek persze a magyarországi nyugdíj szempontjából csak akkor van jelentőségük, ha a pénztártag még nem szerezte meg a nyugdíj folyósítása szempontjából szükséges minimális szolgálati időt. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság közlése szerint a nyugellátás kiszámítása során ugyanis csak a hazai szabályok szerint szerzett szolgálati időnek megfelelő összeget fizetik ki magyar nyugdíjként. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az összesített szolgálati idő alapján számolnak egy elméleti nyugdíjat, amelynek akkora hányadát kapja meg idehaza a jogosult, amennyit a szolgálati időből Magyarországon szerzett. A maradék időre járó nyugdíjat azokból a külföldi országokból kaphatja meg a magán-nyugdíjpénztári tag, amelyekben a jogosultságot megszerezte.

Ezek után érdemes lehet elgondolkozni a magánnyugdíjpénztárban való maradáson azoknak is, akik jelenleg külföldön dolgoznak, vagy azt tervezik, hogy pályájuk során hosszabb időn át külföldön szereznek szolgálati időt. A kiskaput persze e nélkül is ki lehet használni. Ha például a pénztártag bejelenteti magát alkalmazottként valamelyik uniós vagy más olyan országban, amellyel megállapodásunk van erről, és megfizeti a szükséges járulékokat, további szolgálati éveket szerezhet még akkor is, ha csak a minimálbér után rótta le a közterheket. Amiatt sem kell igazán aggódnia, hogy ablakon kidobott pénz az így külföldre befizetett járulék, hiszen ez után később az adott országból is nyugdíjat kaphat a befizető.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?