12 °C Budapest

Fennakadások nyugdíjügyben: "elég durva kirekesztésbe botlottunk"

Pénzcentrum
2011. január 10. 20:02

Nem megy gördülékenyen a külhoni pénztárválasztás. Aki nem felel meg a szigorú törvényi kritériumoknak, annak nem fogadják el a nyilatkozatát a követségeken - írja az Index.

A külképviseleteken nem fogadják el a magánpénztári maradásról szóló nyilatkozatokat, illetve nem mindenkiét - jelezték az Index olvasói. Laptársunk információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is futottak be ezzel kapcsolatos panaszok.

A probléma, amivel többen is szembesülnek, a következő. A nyilatkozattételhez szükséges a személyes megjelenés, erre viszont nyilvánvalóan nincs lehetősége annak, aki külföldön él vagy átmenetileg kölföldön tartózkodik. A nyugdíjtörvény az érintetteknek lehetőséget ad arra, hogy a nyilatkozatokat (szintén személyesen) leadják a külképviseleteken.

A törvény szövege azonban korlázozza azt a kört, akik ténylegesen lehetőséget kapnak a leadásra. A szöveg szerint a tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítő vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozhat, a tartózkodás jogcímét pedig igazolni kell, amit úgy tűnik, hogy szigorúan is vesznek. Emiatt azoknak, akiknek külföldön csak ideiglenes munkái vannak vagy munkanélküliek, netán kismamák, azokat a követségek elküldik, mivel ez a kör nem tud felmutatni munkáltatói, iskolai vagy kiküldetésről szóló igazolást.

Haza kell repülni?

Az egyik olvasónak pont a fenti kitételekkel gyűlt meg a baja. Elég durva kirekesztésbe botlottunk, a párom is így járt - kezdődik levele. "Hiába az itteni taj kártya (NI number), a lakcímigazolás (proof of address), bármi, ami bizonyítja, hogy itt élünk, a követségen nem fogadják el, csak a fentieket. A vicces, hogy a brit hivatalok ezt mind elfogadják.

Sajnos a párom elutasították, neki ugyanis nincs munkája, így nem tudta a szükséges papírt felmutatni, holott életvitelszerűen itt élünk, tartósan itt tartózkodunk. Ő éppen megteheti, hogy fapadossal olcsón hazaugorjon, de aki a tengerentúlon él, az mit csináljon?"

Egy másik Index-olvasó hasonló élményekkel gazdagodott. "A cég amelyiknek dolgozom Magyarországról egy külföldi állomásra helyezett át ideiglenesen, így a családommal együtt kiköltöztünk pár évre. Jelentkeztem az itteni külképviseleten hogy nyilatkozatot tehessen a feleségem és én is.

Részemről minden rendben ment, tartózkodási és munkavállalási engedély, munkaszerződés és munkáltatói igazolásra van szükség (ez sem kevés), azonban kiderült, hogy a feleségem nem tehet nyilatkozatot, mivel ő nem a törvényben felsorolt jogcímeken tartózkodik itt. Azt is megtudtam a követségen dolgozóktól, hogy számos esetben ezért nem fogadták el a nyilatkozattételt."

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még mindig nincs rendelet

Az eredeti törvénytervezetben egyébként szerepelt egy mondat, ami a december 21-i közlönyben megjelent végleges törvényből kimaradt. Eszerint "a nyilatkozattételre vonatkozó részletes eljárási szabályokat a kormány rendeletben állapítja meg".

Ugyan a kormányt rendeletalkotásra felhatalmazó kitétel a véglegesnek szánt dokumetnum legvégére bekerült, ott azonban nincs külön megemlítve, hogy a rendeletalkotásnak a végrehajtásra vonatkozó részletszebályokra is ki kell térniük. A nyilatkozatok leadására már csak bő két hét maradt.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06