24 °C Budapest

Fennakadások nyugdíjügyben: "elég durva kirekesztésbe botlottunk"

Pénzcentrum
2011. január 10. 20:02

Nem megy gördülékenyen a külhoni pénztárválasztás. Aki nem felel meg a szigorú törvényi kritériumoknak, annak nem fogadják el a nyilatkozatát a követségeken - írja az Index.

A külképviseleteken nem fogadják el a magánpénztári maradásról szóló nyilatkozatokat, illetve nem mindenkiét - jelezték az Index olvasói. Laptársunk információi szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz is futottak be ezzel kapcsolatos panaszok.

A probléma, amivel többen is szembesülnek, a következő. A nyilatkozattételhez szükséges a személyes megjelenés, erre viszont nyilvánvalóan nincs lehetősége annak, aki külföldön él vagy átmenetileg kölföldön tartózkodik. A nyugdíjtörvény az érintetteknek lehetőséget ad arra, hogy a nyilatkozatokat (szintén személyesen) leadják a külképviseleteken.

A törvény szövege azonban korlázozza azt a kört, akik ténylegesen lehetőséget kapnak a leadásra. A szöveg szerint a tartósan külföldön foglalkoztatott, tartós külföldi szolgálatot teljesítő vagy külföldi tanulmányokat folytató magán-nyugdíjpénztári tag nyilatkozhat, a tartózkodás jogcímét pedig igazolni kell, amit úgy tűnik, hogy szigorúan is vesznek. Emiatt azoknak, akiknek külföldön csak ideiglenes munkái vannak vagy munkanélküliek, netán kismamák, azokat a követségek elküldik, mivel ez a kör nem tud felmutatni munkáltatói, iskolai vagy kiküldetésről szóló igazolást.

Haza kell repülni?

Az egyik olvasónak pont a fenti kitételekkel gyűlt meg a baja. Elég durva kirekesztésbe botlottunk, a párom is így járt - kezdődik levele. "Hiába az itteni taj kártya (NI number), a lakcímigazolás (proof of address), bármi, ami bizonyítja, hogy itt élünk, a követségen nem fogadják el, csak a fentieket. A vicces, hogy a brit hivatalok ezt mind elfogadják.

Sajnos a párom elutasították, neki ugyanis nincs munkája, így nem tudta a szükséges papírt felmutatni, holott életvitelszerűen itt élünk, tartósan itt tartózkodunk. Ő éppen megteheti, hogy fapadossal olcsón hazaugorjon, de aki a tengerentúlon él, az mit csináljon?"

Egy másik Index-olvasó hasonló élményekkel gazdagodott. "A cég amelyiknek dolgozom Magyarországról egy külföldi állomásra helyezett át ideiglenesen, így a családommal együtt kiköltöztünk pár évre. Jelentkeztem az itteni külképviseleten hogy nyilatkozatot tehessen a feleségem és én is.

Részemről minden rendben ment, tartózkodási és munkavállalási engedély, munkaszerződés és munkáltatói igazolásra van szükség (ez sem kevés), azonban kiderült, hogy a feleségem nem tehet nyilatkozatot, mivel ő nem a törvényben felsorolt jogcímeken tartózkodik itt. Azt is megtudtam a követségen dolgozóktól, hogy számos esetben ezért nem fogadták el a nyilatkozattételt."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még mindig nincs rendelet

Az eredeti törvénytervezetben egyébként szerepelt egy mondat, ami a december 21-i közlönyben megjelent végleges törvényből kimaradt. Eszerint "a nyilatkozattételre vonatkozó részletes eljárási szabályokat a kormány rendeletben állapítja meg".

Ugyan a kormányt rendeletalkotásra felhatalmazó kitétel a véglegesnek szánt dokumetnum legvégére bekerült, ott azonban nincs külön megemlítve, hogy a rendeletalkotásnak a végrehajtásra vonatkozó részletszebályokra is ki kell térniük. A nyilatkozatok leadására már csak bő két hét maradt.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?