14 °C Budapest

Végső visszaszámlálás nyugdíjügyben

Pénzcentrum
2011. január 7. 06:28

Már csak 14 napjuk van a nyugdíjpénztártagoknak arra, hogy nyilatkozzanak a tagságuk fenntartásáról, különben végérvényesen az állami pillérbe kerülnek vissza. A kiszerződést választók az országban 36 helyen tehetik meg a nyilatkozatukat, és mivel jelenleg naponta ezt csak 700-800-an teszik meg, az ügyfélszolgálatokon nincsenek problémák. A legtöbb ember a fővárosban nyilatkozott eddig, egy ügyfél pedig gyakorlatilag 10 perc alatt végezni tud. Mostani számításaink szerint viszont nagyon meglepő lenne, ha 50 ezer fölé tudna nőni január végéig a maradók tábora, ami 3 milliós tagsággal számolva mindösszesen 1,67 százalékos maradási arányt jelentene.

Tavaly év végén a parlamenten nagyobb ellenállás nélkül átment az a törvény, ami tisztázza, milyen körülmények között léphetnek vissza a magánnyugdíjpénztárak tagjai az állami pillérbe. Korábbi cikkeinkben már bemutattuk, hogy mit kell átgondolniuk a pénztártagoknak, ennek megfelelően most arra törekszünk, hogy a dolog gyakorlati oldalát mutassuk be, tehát azoknak adjunk fogódzkodót, akik maradni kívánnak a vegyes rendszerben.

A már hatályos törvények szerint személyesen kell megjelenni - a személyazonosság ellenőrzése céljából - egy nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnél. A törvény szövege szerint normál körülmények között a tagoknak 2011. január 31-éig van arra idejük, hogy befáradjanak egy ügyfélszolgálatra, és jelezzék, hogy ők maradni kívánnak. Ezt az ország 33 különböző városában tehetik meg a pénztártagok, azonban mivel a fővárosban több helyre is fordulhatnak a tagok, így a potenciális intézmények száma 36-ra növekszik.

Mivel vannak olyanok, akik például egészségügyi ok, testi fogyatékosság vagy személyi szabadság korlátozási miatt nem tudnak személyesen megjelenni, ezért a törvényhozók biztosítják azt, hogy helyszíni nyilatkozattételre legyen lehetőség. Ekkor a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv felkeresi a tagok, ha az január 21-éig írásban ezt kéri. Természetesen azoknak is meg kell adni a nyilatkozattétel lehetőségét, akik külföldön tartózkodnak, ők a Magyar Köztársaság külképviseletén tehetik meg a nyilatkozatukat.

Elvileg arra is van lehetőségünk, hogy az említett január 31-i időpont után is nyilatkozzunk, erre viszont akkor kerülhet sor, ha a jogosult rajta kívül álló okból (például egészségügyi probléma miatt) nem tudja megtenni a nyilatkozatát. Ebben az esetben az akadály megszűnésétől számított 8 napon belül, de maximum február 28-ig egy igazolási kérelemmel együtt megtehető a nyilatkozat. A beérkezéstől számítva 15 napon belül dönt a nyugdíjbiztosítási szerv, hogy a kérelem elfogadható-e. Ha igen, akkor a nyugdíjpénztár-tagság 2011. március 1-jére visszamenőlegesen helyreáll. Minden egyéb esetben a tagság 2011. március 1. napjával megszűnik.

Mire számíthatunk az ügyfélszolgálatokon?

Kérdésünkre a Budapest Fővárosi Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságán elmondták, hogy nagyon egyszerű megtenni a maradási nyilatkozatot. Az ügyfélnek mindössze 10-15 percet kell eltöltenie az intézményben, és már végzett is, de nagyobb tömeg esetén sem volt még példa a 20 percnél magasabb ügyintézési időre.

 

Hol tudnak nyilatkozni a nyugdíjpénztári tagok?


Az igazgatóságon a Portfolio.hu kérdésére azt is elmondták, hogy jelenleg zavartalan az ügyfélfogadás, viszont a mostaninál keményebb helyzetre is fel vannak készülve az ügyfélszolgálaton. Persze ez még azért lehet így, mert naponta országosan mindössze 700-800 fő megy el nyilatkozni, míg a Fiumei úti irodába 300 alatt van ez a szám. Vélhetően, ha a többszörösére emelkedne a maradnók tábora, akkor a várakozási idő hosszabbodna.

A Fiumei úti irodában jelenleg 5-6 ügyfélablak áll nyitva, az ügyfélnél pedig - a személyazonosságának az igazolása céljából - a személyigazolványának, a lakcímkártyájának és a taj-kártyájának kell ott lennie. Az ügyintéző az adatok egyeztetését elvégzi, és kinyomtat egy formanyomtatvány, gyakorlatilag már teljes egészében kitöltve. A pénztártagnak mindössze alá kell írni a nyilatkozatot három példányban, és be is fejeződött a folyamat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy példányt megkap az ügyfél, a maradásról pedig köteles értesítenie a munkáltatóját 5 munkanapon belül, amire azért van szükség, mert közel sem mindegy, hogy a későbbiekben hogyan fog járulékot fizetni a munkáltató, illetve milyen járulékot hova utal a munkáltató.

Milyen a maradási hajlandóság?

A legfrissebb, kedd délelőtti adatok szerint eddig 6327-en jelezték, hogy maradni kívánnak, pedig december 22-óta lehet nyilatkozni, igaz a karácsony és a szilveszter miatt vélhetően a tagok lelkesedése csak január második felében jön meg. A statisztikák alapján naponta átlagosan 700-800 fő választja a maradást az országban. Ha azt vesszük számításba, hogy ez a trend kitart január végéig, akkor a maradók tábora csak minimálisan fogja meghaladni a 20 ezer főt.

Nagy valószínűséggel az idő rövidsége és a szabályozás miatt nem nagyon lehet tömeges maradásra számítani, jelenleg azt is nagyon nehéz lenne elhinni, hogy 100 000 feletti tag maradhat összességében a pénztárakban. Reálisabb feltevés azzal élni, hogy néhány tízezer fő marad a vegyes rendszerben, sőt mostani állapot szerint az is meglepő lenne, ha a kumulált összeg 50 000 fölé emelkedne. Mindez azért fontos, mert a taglétszám 3 000 000 felett van, tehát ehhez képest 100 ezer maradónál mindössze a tagok 3,33 százaléka, 50 ezer maradónál a tagok 1,67 százaléka választaná a magánpénztárakat.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem