20 °C Budapest

Last minute változások a nyugdíjtörvényben

Pénzcentrum
2010. december 13. 16:32

Számos módosítást nyújtott be a kormány azárószavazá s előtt a nyugdíjtörvény-csomaghoz. A kormány írásba foglalta, hogy adómentes lesz a visszalépő tagok pozitív reálhozamának felvétele készpénzben. Speciális esetben 2011. február végéig nyilatkozhat a tag arról, hogy akar-e maradni, a tagsági jogviszony tehát legkorábban március elseje után szűnik meg. Érdekes módon a kormány fenntartja a lehetőségét annak, hogy változtasson a pénztárak vagyonátadási módján, miközben kiderült hogy a maradóknak a tagdíj 10 százalék lesz.

Ma szavazott az Országgyűlés a vegyes nyugdíjrendszer tagok visszalépésről, még a zárószavazás előtt egy olyan módosító indítvány érkezett a törvényhez, ami több ponton változtatásokat eszközöl. A legfontosabb, hogy bekerül a törvénybe, hogy ténylegesen adómentesen juthatnak majd hozzá a reálhozamukhoz az állami rendszerbe visszatérő tagok.

Elfogadták
Az Országgyűlés 250 igen, 58 nem, valamint 43 tartózkodás mellett fogadta el nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényt hétfőn. A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel voksoltak a szocialisták és az LMP-sek, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.


Érdekes változtatás viszont, hogy a kormány a jövőben felhatalmazást kap arra, hogy a visszalépők portfóliójára vonatkozó szabályokat rendeletben meghatározza. Sőt az a kiegészítés is bekerült, hogy alapesetben a pénztárak a vagyont a tagok portfóliójában adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NyAA) részére, viszont más jogszabály erről akár másként is rendelkezhet.

Újítás, hogy a Pénztárak Garancia Alapjának kötelessége lesz majd kormányrendeletben maghatározottak szerint átadnia a tb-rendszerbe visszalépő tagoknak a garanciális kifizetésekre vonatkozó eszközöket az NyAA számára. Szintén új fejlemény, hogy az állam a PSZÁF-on keresztül fogja felügyelni a magánnyugdíjrendszer működését, sőt a tb egyéni nyilvántartási rendszer kialakítása céljából a PSZÁF temérdek adatot fog kezelni és nyilvántartani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hosszabbodott az a határidő is, amitől nem leszünk pénztártagok. A szabályok szerint 2011. január 31-ig lehet nyilatkozni a maradásról, viszont ha valaki rajta kívül álló ok miatt marad a le a határidőről, akkor igazolás esetén még 2011. február 28-ig lehet nyilatkozni. A tagsági jogviszony tehát 2011. március első napjával szűnik meg. Fontos kiegészítés, hogy az előzetes híreszteléseknek megfelelően a tagdíj 10 százalék lesz a jövőben, a korábbi 8 százalék helyett.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?