21 °C Budapest

Last minute változások a nyugdíjtörvényben

Pénzcentrum
2010. december 13. 16:32

Számos módosítást nyújtott be a kormány azárószavazá s előtt a nyugdíjtörvény-csomaghoz. A kormány írásba foglalta, hogy adómentes lesz a visszalépő tagok pozitív reálhozamának felvétele készpénzben. Speciális esetben 2011. február végéig nyilatkozhat a tag arról, hogy akar-e maradni, a tagsági jogviszony tehát legkorábban március elseje után szűnik meg. Érdekes módon a kormány fenntartja a lehetőségét annak, hogy változtasson a pénztárak vagyonátadási módján, miközben kiderült hogy a maradóknak a tagdíj 10 százalék lesz.

Ma szavazott az Országgyűlés a vegyes nyugdíjrendszer tagok visszalépésről, még a zárószavazás előtt egy olyan módosító indítvány érkezett a törvényhez, ami több ponton változtatásokat eszközöl. A legfontosabb, hogy bekerül a törvénybe, hogy ténylegesen adómentesen juthatnak majd hozzá a reálhozamukhoz az állami rendszerbe visszatérő tagok.

Elfogadták
Az Országgyűlés 250 igen, 58 nem, valamint 43 tartózkodás mellett fogadta el nyugdíjreform és adósságcsökkentő alapról, és a szabad nyugdíjpénztár-választás lebonyolításával összefüggő törvényt hétfőn. A Fidesz és a KDNP szavazott igennel, nemmel voksoltak a szocialisták és az LMP-sek, a jobbikosok pedig tartózkodtak.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a törvény sürgős kihirdetését kérik a köztársasági elnöktől.


Érdekes változtatás viszont, hogy a kormány a jövőben felhatalmazást kap arra, hogy a visszalépők portfóliójára vonatkozó szabályokat rendeletben meghatározza. Sőt az a kiegészítés is bekerült, hogy alapesetben a pénztárak a vagyont a tagok portfóliójában adják át a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap (NyAA) részére, viszont más jogszabály erről akár másként is rendelkezhet.

Újítás, hogy a Pénztárak Garancia Alapjának kötelessége lesz majd kormányrendeletben maghatározottak szerint átadnia a tb-rendszerbe visszalépő tagoknak a garanciális kifizetésekre vonatkozó eszközöket az NyAA számára. Szintén új fejlemény, hogy az állam a PSZÁF-on keresztül fogja felügyelni a magánnyugdíjrendszer működését, sőt a tb egyéni nyilvántartási rendszer kialakítása céljából a PSZÁF temérdek adatot fog kezelni és nyilvántartani.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hosszabbodott az a határidő is, amitől nem leszünk pénztártagok. A szabályok szerint 2011. január 31-ig lehet nyilatkozni a maradásról, viszont ha valaki rajta kívül álló ok miatt marad a le a határidőről, akkor igazolás esetén még 2011. február 28-ig lehet nyilatkozni. A tagsági jogviszony tehát 2011. március első napjával szűnik meg. Fontos kiegészítés, hogy az előzetes híreszteléseknek megfelelően a tagdíj 10 százalék lesz a jövőben, a korábbi 8 százalék helyett.

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?