20 °C Budapest

Ilyen béremelésre számíthatunk jövőre

2010. november 1. 13:02

2011-ben a munkáltatók 45 százaléka tervez átlagosan 4,9 százalékos béremelést - derül ki a DGS Global Research Bértervezés 2011 című felméréséből. A kutatás során több mint 500 munkáltatót kérdeztek meg, amelyek teljes munkaidőben mintegy 342.000 munkavállalót foglalkoztatnak. Dara Péter, a DGS elnöke a további eredményekről elmondta, hogy a felmérésben részt vett munkáltatók 31 százaléka nem számol fizetésemeléssel, 2 százalékuk pedig valószínűleg csökkenti majd dolgozóinak bérét átlagosan 9 százalékkal.

A megkérdezett munkáltatók 11%-a azért fagyasztja be a béreket jövőre, mert az idén már emeltek. 20% ellenben már 2010-ben sem növelte a munkavállalók bérét, és nem tervezi a következő évben sem. A kutatás több munkakörben vizsgálta a vállalatok béremelési terveit, így a felső- és középvezetőknél, a kereskedelemben dolgozóknál, a diplomás szakembereknél, az ügyviteli munkakörben tevékenykedőknél és a fizikai munkát végzőknél.

A fizikai dolgozók előnyben

A tanulmány eredményeiből kiderül, hogy a munkáltatók a fizikai munkavállalókat előnyben részesítik a 2011-es béremelések során.  Ebben a munkakörökben foglalkoztatottak bérét a vállalkozások 51%-ka emelni szeretné jövőre, és a felmérésben szereplő foglalkozások közül itt a legalacsonyabb (16%-os) a tartós bérbefagyasztás aránya  is. 

A külföldi multiknál dolgozó vezetők jobban járnak

A cégek  40%-ka tervezi, hogy emeli a felsővezetők bérét 2011-ben. A válaszadók 21%-a 2010 után továbbra is befagyasztja a topmenedzseri fizetéseket, ez az arány a tavalyi felmérés eredményéhez viszonyítva 40%-kal alacsonyabb. A bércsökkenést tervező cégek száma is a felére csökkent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A munkáltatók átlagosan 44%-a, - vagyis tavalyhoz képest 6%-kal több cég - tervez béremelést a középvezetőknél, és csupán 20%-uk számol tartósan a bérek befagyasztásával. A középvezetők bérének emelését a többségi külföldi tulajdonban levő munkáltatók 60%-a tervezi, míg a bérek befagyasztása mellett 10%-uk döntött. 

A magyar tulajdonban lévő vállalkozások esetében az arány 27%, illetve 22%, vagyis a hazai tulajdonú vállalkozások jóval óvatosabbak a fizetésemelési tervek tekintetében.

A felmérés kitér a béren kívüli juttatások jövőre vonatkozó terveire is. Ezek szerint a cafetériára fordítható keret emelését a megkérdezett vállalkozások 6%-a tervezi, ugyanakkor a válaszadók 26%-a  még nem döntött ebben a kérdésben. Az emelést tervező munkáltatók 8%-ot meghaladó mértékű növelést szeretnének, míg akik csökkentenek, 18%-os mérséklést képzelnek el.  

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?