7 °C Budapest

Számoljunk: ennyit nyersz az új adócsomaggal

Pénzcentrum
2010. október 16. 18:02

Kikerült az országgyűlés honlapjára a T/1376. számú törvényjavaslat az adó- és járuléktörvények, a számviteli törvény és a könyvvizsgálói kamarai törvény, valamint az európai közösségi jogharmonizációs kötelezettségek teljesítését célzó adó- és vámjogi tárgyú törvények módosításáról. Ebből a leginkább közérdeklődésre számot tartó elem természetesen a személyi jövedelemadó törvényben történő változások.

Az előzetesen kiszivárgott verzióhoz képest nemigen történt változás a végsőnek tekinthető változatban:

A fő változások 2011-től:

- adókulcsból egy lesz, 16%.

- a gyerekek után járni fog az adókedvezmény, valóban adóalap-csökkentő módon, vagyis

a családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként
a) egy és kettő eltartott esetén 62 500 forint,
b) három és minden további eltartott esetén 206 250 forint.

Ez azt jelenti, hogy az első két gyerek után havi 10-10 ezer forint támogatást kap valamelyik szülő, illetve a megoszthatóság jegyében akár mindkettő is. Ugyanez a megoszthatóság érvényes természetesen a háromgyermekesek esetében is, ők 99 ezer forintot, vagyis gyermekenként 33 ezer forintot kapnak.

- Az adójóváírás esetében - bár állítólag a kiszivárgás pillanatában még nem volt eldöntött - szintén helytállónak bizonyultak az előzetes értesülések, amennyiben a havi mértéke a mostani 15100-ról 20%-kal csökkenne, 12100 forintra.

Az adójóváírás 180 446 forintig vehető igénybe teljes mértékben, utána elfogy, "lecseng", akik 259 842 forintnál többet keresnek havonta (bruttó), azok már egyáltalán nem kapnak jóváírást. Ezek a számok szintén az előzetes értesülésekkel csengenek egybe.

Ki hogy jár?

A fentiek alapján korábbi számításaink helytállónak bizonyulnak. Ezek részletesen ide kattintva, korábbi cikkünkben olvashatók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyvonalakban:

A bruttó bérre vetítve mindenki megnyeri az 1,27 százalékpontos könnyítést, éves bruttó 3,9 millió forinttól pedig már 20,32 százalékponttal lesz kisebb a terhelés a mostaninál. A gyerekek után elszámolható adókedvezménnyel az ezt elszámolható szülő jár jól, igazi szigorítást csak az adójóváírás szűkítése jelenti.

A gyerekkedvezményt igénybe nem vevő adófizetők 280 ezer forintos jövedelemig erőteljesebb adóztatás alá fognak esni. Ennek oka, hogy ők az adókulcs minimális csökkenésével nem nyernek annyit, mint amennyit az adójóváírás szigorításán veszítenek. Esetükben sem lesz súlyos az adóteher növekedése, főleg ha feltételezzük, hogy némi fizetésemelésben év elején a többség reménykedhet.

Az átlagbér körül (havi bruttó 210 ezer forintot) keresők havonta 4700 forintot buknának a jövő évi adótervekkel, bár valószínűleg ennél is jobban fájna a minimálbér körül keresőknek az 1500-2000 forintos tehernövekedés. Ugyanakkor kicsivel 400 ezer forint feletti bruttó fizetésnél már a gyerektelen adóalanyok is havi 20 ezer forinttal többet vihetnek haza.

Az átlagbér alatt kereső egy-gyermekesek 8-9 ezer forint többletjövedelemnek örülhetnek, és összességében a jövedelemskála minden pontjában 10 ezer forinttal jobban járnak mint a gyermektelenek, illetve ugyanennyivel rosszabbul, mint a kétgyerekesek. Hogy az utóbbi körben extrém példát is mondjunk: egy havi bruttó 700 ezret kereső kétgyermekes szülőnek havonta 100 ezer forinttal több marad adózás után jövőre. A háromgyermekes családokban ugyanilyen jövedelemnél 167 ezer forint a nyereség. Ők egyébként az alacsony jövedelemkategóriákban azért nem járnak jobban, mert 12 ezer forint adókedvezmény havonta most is megilleti őket, így egy ideig már most is adómentesek.

Van, ami egyszerűbb lesz

Fontos megemlíteni, hogy a tőkejövedelmek adója is változik. Egységesen 16%-os lesz a kamatadó, az árfolyamnyereség-adó és az osztalékadó is.

Az arányos egykulcsos adórendszer bevezetésével, a progresszió megszűnése miatt jelentősen egyszerűsödnek az adóelőleg szabályok, bővül azok köre, akiknek nem kell bevallást benyújtaniuk. Csökkenti a bevallás benyújtására kötelezettek számát az az új szabály, amely szerint nem kell bevallást benyújtani annak a magánszemélynek, aki munkaviszonyból, személyes közreműködésből származó jövedelemmel rendelkezik, vagy esetenként 100 ezer forint alatti bevételt szerez, ha a kifizető az adóelőleget pontosan, vagy csak kis eltéréssel állapította meg, és a magánszemély nem számol el tételesen költséget, más bevallás-köteles jövedelmet nem szerzett, és adókedvezményeket nem, vagy csak az adóelőlegnél érvényesítettel azonosan vesz igénybe.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm