23 °C Budapest

Óriási nyugdíj-meglepetés jöhet: megdöbben majd, akit nem jelentenek be rendesen

2010. szeptember 29. 05:20

A jelenleg a szürkegazdaságban dolgozók a magánnyugdíjpénztári befizetéseikből a jelenlegi tényleges bérük százalékában alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint azok, akik a teljes összegre be vannak jelentve.

A népesség elöregedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a nyugdíjrendszerre, az évek előrehaladtával fokozatosan csökken az egy nyugdíjasra eső dolgozók száma. A nyugdíjhiány kezelése nem csak hazánkban, hanem európai szinten is egyre komolyabb fejtörést okoz a szakértőknek.

A becslések szerint a megfelelő színvonalú nyugdíjas élethez átlagosan a nyugdíjba vonulásuk előtti jövedelmük 70%-a szükséges (valamint azt, hogy a nyugdíjalapok átlagos éves hozama 5% legyen). Ez az összeg azonban várhatóan nem áll rendelkezésre, mert egyre kevesebb aktív dolgozóra egyre több nyugdíjas jut. Röviden szólva nyugdíjhiány fenyeget.

A nyugdíjhiány a következő negyven évben nyugdíjba vonulók számára a megfelelő színvonalú nyugdíjas élethez szükséges nyugellátás és a számukra a jelenlegi rendszer mellett várható nyugdíjösszegek közötti különbözet. Becslések szerint az éves nyugdíjhiány 1900 milliárd euróra tehető az Európai Unióban, ami az idei bruttó nemzeti termék (GDP) 19%-ának megfelelő összeg.

Több fronton is küzdeni kell a nyugdíjhiány csökkentése érdekében

A nyugdíjhiány elleni küzdelem nem orvosolható egyetlen beavatkozással, ezért egy átfogó intézkedési terv kidolgozása szükséges. A magasabb hozam elérése hosszú távon nem biztosítható, az állami szerepvállalás emelése is csak félmegoldás, az alacsonyabb életszínvonal elfogadását valószínűleg sokan elutasítanák, akárcsak a nyugdíjkorhatár további emelését.

Ezen intézkedések megfelelő elegye azonban megoldást jelenthet a különbözet eltüntetésére. A rendszerszintű beavatkozások mellett az egyén szerepe is kiemelt fontossággal bír. Az egy főre vetített nyugdíjhiány csupán a lakossági megtakarítások növeléséből nem fedezhető, de az egyéni öngondoskodás fontosságát senki sem kérdőjelezheti meg.

Kiemelt szerepet kap az öngondoskodás

A jelenleg a szürkegazdaságban dolgozók a magánnyugdíjpénztári befizetéseikből a jelenlegi tényleges bérük százalékában alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint azok, akik a teljes összegre be vannak jelentve. Aki például a minimálbér után fizet csak járulékot, annak célszerű lehet egy önkéntes nyugdíjpénztári számlát nyitni és azon is gyűjteni a nyugdíjas évekre, de igaz ez mindenkire, aki növelni szeretné a majdani nyugdíja összegét.

A munkavállalók részére nem kötelező az önkéntes nyugdíjpénztár, de tag lehet minden 16. életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal. Azok a szürkegazdaságban dolgozók, akik nem építenek erre a pillérre, nagyot nézhetnek majd, amikor megtudják, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk.

Az idősebbek választhatnak, hogy tovább dolgoznak (ami a jelenlegi munkaerőpiaci körülmények között inkább kihívás, mint megoldás), vagy több lábon állnak, hogy megfelelő jövedelmet érjenek el a nyugdíjas éveikre. A fiatalabb korosztály előtt azonban több út is nyitva áll. A magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak mellett nyugdíj-előtakarékossági számát (nyesz) is nyithatnak, valamint egyéb nyugdíjcélú megtakarításokat is elindíthatnak.

Ez kinek fog menni? 1400 forintot kellene félretenni naponta

A várható nyugdíjhiány az alacsony és a közepes jövedelemmel rendelkezőket érinti a legérzékenyebben. De mivel egy önkéntes nyugdíjpénztári számla már havi kétezer forintos befizetéssel elindítható, a "nekem erre se pénzem se időm" hozzáállás helyett érdemes lehet fontolóra venni azt, hogy egy-két üveg bornak, néhány sörnek, vagy pár doboz cigerettának megfelelő összegből növelhetjük a majdani nyugdíjunk összegét. A minimum összeg csak töredéke az egy főre eső nyugdíjhiánynak, mivel ennek teljes fedezetére becslések szerint naponta 1400 forintot kellene félretenni.

A reformok bevezetése mellett kulcsfontosságú az öngondoskodás, az egyéneknek be kell látniuk, hogy nem számíthatnak mindig az államra. Amíg jelenleg még 4 aktív jut egy nyugdíjasra, addig ötven év múlva már két aktívnak kell majd eltartania egy nyugdíjast. A fenyegető számok ellenére az emberek többsége még mindig nem érzi a saját felelősségét a nyugodt nyugdíjas évek megtermtésében.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az államosítás nem járható út

Iván László, a Nyugdíj- és idősügyi albizottság elnöke elmondta, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban számos radikális ember azt mondja, hogy államosítani kellene a rendszert, a Fidesz azonban egyértelműen elutasítja ezt a felvetést. A kormány célja, hogy az aktivitást növelje, vagyis a TB-rendszerbe több bevétel folyjon be, miközben a gazdasági növekedést is fel kell pörgetni.

 

NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

Kötelező minden munkavállaló részére önkéntes nyugdíjpénztár tagság?
a) Igen
b) Nem


Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

 

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?