14 °C Budapest

A nyugdíjpénztári rendszer körüli bizonytalanság jól jöhet az alapkezelőknek

2010. szeptember 24. 09:02

A magánnyugdíj-pénztári rendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok felerősítik az érdeklődést az egyéb hosszú távú befektetések iránt. Az emberek döntő többségének a 25-30 éves időtáv elég megfoghatatlan és nehezen tervezhető előre, ezért olyan alternatív megtakarítási lehetőségek irányában érdemes gondolkodni, amelyek hosszú, ugyanakkor még tervezhető időtávra szólnak - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A nyugati társadalmakban tapasztalható fokozatos népesség öregedés következtében a nyugdíjpénztári rendszerek modernizálása, újragondolása nemcsak hazánkban, de a legtöbb európai országban is újra és újra előtérbe kerülő probléma. A szakember szerint a kötelezően teljesített befizetések, és az ezekből kifizetett nyugdíjak mértéke mellett azonban még mindig kevés hangsúlyt kap az öngondoskodás szerepe.

Magyarországon négy éve van lehetőség nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) nyitására, amelyen a befizetett összeg kamatadó mentes, illetve személyi jövedelemadó kedvezmény jár utána. A nyesz olyan hosszú távú megtakarítási forma, amelyen a tulajdonos maga kezeli nyugdíj-előtakarékossági befektetéseit. Döntően a 10 éves vagy annál hosszabb időtávban gondolkodni tudó befektetők számára jelent megtakarítási lehetőséget, hiszen amennyiben a nyugdíjkorhatár előtt szükség van a befektetett tőkére, csak jelentős adóterhek mellett lehet hozzányúlni, ezért a hazai, tipikusan rövid távra tervező befektetők számára ez a megtakarítási forma viszonylag kevésbé vonzó. Bár a legtöbb ember nehezen tervez ilyen hosszú távra előre, úgy gondolom, hogy a fent említett adókedvezmények miatt mégis megfontolandó megtakarítási forma.

Az alapkezelő tapasztalatai szerint a 3-4-5 éves futamidő az az időtáv, amelyet előre tudnak tervezni a befektetők, és ezen idő alatt a befektetők közel 95%-a nem nyúl hozzá befektetéséhez. Bár nem tipikus nyugdíj-előtakarékossági forma, de az öngondoskodás terén is egyre nagyobb jelentősége lehet a tartós befektetési számlának (tbsz). Itt 3-5 éves időtávban érdemes gondolkodni a befektetőknek, hiszen a befektetett összeg ebben az esetben részlegesen vagy teljes mértékben mentesül a kamatadó fizetés alól. Mivel a futamidő lejártakor ismét lehetőség van a tőke befektetésére, ezért ez az időtáv bármennyiszer, akár a nyugdíj korhatár eléréséig meghosszabbítható, szükség esetén azonban a számlatulajdonos rendelkezésére áll.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 22. 16:17
Idealisztikus világban a pénzügyi befektetéseinket elsődlegesen a fenntarthatóság szempontjai alapjá...
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18