23 °C Budapest

A nyugdíjpénztári rendszer körüli bizonytalanság jól jöhet az alapkezelőknek

2010. szeptember 24. 09:02

A magánnyugdíj-pénztári rendszerrel kapcsolatos bizonytalanságok felerősítik az érdeklődést az egyéb hosszú távú befektetések iránt. Az emberek döntő többségének a 25-30 éves időtáv elég megfoghatatlan és nehezen tervezhető előre, ezért olyan alternatív megtakarítási lehetőségek irányában érdemes gondolkodni, amelyek hosszú, ugyanakkor még tervezhető időtávra szólnak - nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

A nyugati társadalmakban tapasztalható fokozatos népesség öregedés következtében a nyugdíjpénztári rendszerek modernizálása, újragondolása nemcsak hazánkban, de a legtöbb európai országban is újra és újra előtérbe kerülő probléma. A szakember szerint a kötelezően teljesített befizetések, és az ezekből kifizetett nyugdíjak mértéke mellett azonban még mindig kevés hangsúlyt kap az öngondoskodás szerepe.

Magyarországon négy éve van lehetőség nyugdíj-előtakarékossági számla (nyesz) nyitására, amelyen a befizetett összeg kamatadó mentes, illetve személyi jövedelemadó kedvezmény jár utána. A nyesz olyan hosszú távú megtakarítási forma, amelyen a tulajdonos maga kezeli nyugdíj-előtakarékossági befektetéseit. Döntően a 10 éves vagy annál hosszabb időtávban gondolkodni tudó befektetők számára jelent megtakarítási lehetőséget, hiszen amennyiben a nyugdíjkorhatár előtt szükség van a befektetett tőkére, csak jelentős adóterhek mellett lehet hozzányúlni, ezért a hazai, tipikusan rövid távra tervező befektetők számára ez a megtakarítási forma viszonylag kevésbé vonzó. Bár a legtöbb ember nehezen tervez ilyen hosszú távra előre, úgy gondolom, hogy a fent említett adókedvezmények miatt mégis megfontolandó megtakarítási forma.

Az alapkezelő tapasztalatai szerint a 3-4-5 éves futamidő az az időtáv, amelyet előre tudnak tervezni a befektetők, és ezen idő alatt a befektetők közel 95%-a nem nyúl hozzá befektetéséhez. Bár nem tipikus nyugdíj-előtakarékossági forma, de az öngondoskodás terén is egyre nagyobb jelentősége lehet a tartós befektetési számlának (tbsz). Itt 3-5 éves időtávban érdemes gondolkodni a befektetőknek, hiszen a befektetett összeg ebben az esetben részlegesen vagy teljes mértékben mentesül a kamatadó fizetés alól. Mivel a futamidő lejártakor ismét lehetőség van a tőke befektetésére, ezért ez az időtáv bármennyiszer, akár a nyugdíj korhatár eléréséig meghosszabbítható, szükség esetén azonban a számlatulajdonos rendelkezésére áll.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44