Csak ennyi lesz a nyugdíjam? Nagyot nézhet, aki nincs rendesen bejelentve

2010. szeptember 28. 05:20

A népesség elöregedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a nyugdíjrendszerre, az évek előrehaladtával fokozatosan csökken az egy nyugdíjasra eső dolgozók száma. A nyugdíjhiány kezelése nem csak hazánkban, hanem európai szinten is egyre komolyabb fejtörést okoz a szakértőknek.

A becslések szerint a megfelelő színvonalú nyugdíjas élethez átlagosan a nyugdíjba vonulásuk előtti jövedelmük 70%-a szükséges (valamint azt, hogy a nyugdíjalapok átlagos éves hozama 5% legyen). Ez az összeg azonban várhatóan nem áll rendelkezésre, mert egyre kevesebb aktív dolgozóra egyre több nyugdíjas jut. Röviden szólva nyugdíjhiány fenyeget.

A nyugdíjhiány a következő negyven évben nyugdíjba vonulók számára a megfelelő színvonalú nyugdíjas élethez szükséges nyugellátás és a számukra a jelenlegi rendszer mellett várható nyugdíjösszegek közötti különbözet. Becslések szerint az éves nyugdíjhiány 1900 milliárd euróra tehető az Európai Unióban, ami az idei bruttó nemzeti termék (GDP) 19%-ának megfelelő összeg.

Több fronton is küzdeni kell a nyugdíjhiány csökkentése érdekében

A nyugdíjhiány elleni küzdelem nem orvosolható egyetlen beavatkozással, ezért egy átfogó intézkedési terv kidolgozása szükséges. A magasabb hozam elérése hosszú távon nem biztosítható, az állami szerepvállalás emelése is csak félmegoldás, az alacsonyabb életszínvonal elfogadását valószínűleg sokan elutasítanák, akárcsak a nyugdíjkorhatár további emelését.

Ezen intézkedések megfelelő elegye azonban megoldást jelenthet a különbözet eltüntetésére. A rendszerszintű beavatkozások mellett az egyén szerepe is kiemelt fontossággal bír. Az egy főre vetített nyugdíjhiány csupán a lakossági megtakarítások növeléséből nem fedezhető, de az egyéni öngondoskodás fontosságát senki sem kérdőjelezheti meg.

Kiemelt szerepet kap az öngondoskodás

A jelenleg a szürkegazdaságban dolgozók a magánnyugdíjpénztári befizetéseikből a jelenlegi tényleges bérük százalékában alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint azok, akik a teljes összegre be vannak jelentve. Aki például a minimálbér után fizet csak járulékot, annak célszerű lehet egy önkéntes nyugdíjpénztári számlát nyitni és azon is gyűjteni a nyugdíjas évekre, de igaz ez mindenkire, aki növelni szeretné a majdani nyugdíja összegét.

A munkavállalók részére nem kötelező az önkéntes nyugdíjpénztár, de tag lehet minden 16. életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal. Azok a szürkegazdaságban dolgozók, akik nem építenek erre a pillérre, nagyot nézhetnek majd, amikor megtudják, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk.

Az idősebbek választhatnak, hogy tovább dolgoznak (ami a jelenlegi munkaerőpiaci körülmények között inkább kihívás, mint megoldás), vagy több lábon állnak, hogy megfelelő jövedelmet érjenek el a nyugdíjas éveikre. A fiatalabb korosztály előtt azonban több út is nyitva áll. A magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak mellett nyugdíj-előtakarékossági számát (nyesz) is nyithatnak, valamint egyéb nyugdíjcélú megtakarításokat is elindíthatnak.

Ez kinek fog menni? 1400 forintot kellene félretenni naponta

A várható nyugdíjhiány az alacsony és a közepes jövedelemmel rendelkezőket érinti a legérzékenyebben. De mivel egy önkéntes nyugdíjpénztári számla már havi kétezer forintos befizetéssel elindítható, a "nekem erre se pénzem se időm" hozzáállás helyett érdemes lehet fontolóra venni azt, hogy egy-két üveg bornak, néhány sörnek, vagy pár doboz cigerettának megfelelő összegből növelhetjük a majdani nyugdíjunk összegét. A minimum összeg csak töredéke az egy főre eső nyugdíjhiánynak, mivel ennek teljes fedezetére becslések szerint naponta 1400 forintot kellene félretenni.

FRISS! Jó hír a nyugdíjasoknak! Vastagabb lesz a novemberi boríték
- Kattints!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A reformok bevezetése mellett kulcsfontosságú az öngondoskodás, az egyéneknek be kell látniuk, hogy nem számíthatnak mindig az államra. Amíg jelenleg még 4 aktív jut egy nyugdíjasra, addig ötven év múlva már két aktívnak kell majd eltartania egy nyugdíjast. A fenyegető számok ellenére az emberek többsége még mindig nem érzi a saját felelősségét a nyugodt nyugdíjas évek megtermtésében.

Az államosítás nem járható út

Iván László, a Nyugdíj- és idősügyi albizottság elnöke elmondta, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban számos radikális ember azt mondja, hogy államosítani kellene a rendszert, a Fidesz azonban egyértelműen elutasítja ezt a felvetést. A kormány célja, hogy az aktivitást növelje, vagyis a TB-rendszerbe több bevétel folyjon be, miközben a gazdasági növekedést is fel kell pörgetni.

NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

Ki lehet önkéntes nyugdíjpénztár tag?
a) tag lehet minden 16. életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal
b) tag lehet minden magyar 16. életévét betöltött személy, aki tagdíjfizetést vállal
c) tag lehet minden 18 életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal

Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20