11 °C Budapest

Lesz elég hely a külföldön szerencsét próbáló magyaroknak?

2010. április 22. 09:32

A magyar felnőtt lakosság 7-8 százaléka menne hosszabb-rövidebb időre külföldre dolgozni, a legkedveltebb célországok Németország, Nagy-Britannia, valamint Ausztria és Írország - derül ki a Tárki Zrt. reprezentatív felméréséből. Azonban koránt sem biztos, hogy közülük mindenki biztosítani is tudja majd külföldön a megélhetését.

A felnőtt lakosság 7 százaléka tervezi, hogy néhány hétre vagy hónapra, 8 százaléka, hogy pár évre külföldre menne dolgozni, 5 százalékuk pedig kivándorolna az országból. A magyar lakosság migrációs potenciálja a kilencvenes évekhez képest a 2000-es évek elejére kismértékben megnőtt, azóta pedig a rövid távú munkavállalás szándéka jobban, a hosszú távúé kevésbé ingadozik, míg a kivándorlást tervezők aránya stabil.

A megkérdezettek csaknem negyede - 22 százaléka - Németországban vállalna rövidtávon munkát, de csaknem ugyanennyien - 21 százalék - mennének Ausztriába dolgozni, míg kivándorlási célországként az Egyesült Királyság a legnépszerűbb, ide a megkérdezettek 16 százaléka menne.

Kérdés csak az, hogy a kivándorlók találnak-e munkát maguknak tervezett letelepedésük helyén. A gazdasági válság következtében ugyanis nem csak itthon csökkent a szabad álláshelyek száma, de ez csak az egyik probléma. Nagy-Britanniában a választási kampány egyik központi témája lett a brit munkahelyek megőrzése az állampolgárok számára. A szigetország jelenlegi miniszterelnöke, Gordon Brown például ígéretet tett, hogy egy munkáspárti kormány megalakulása esetén kötelező lesz egy angol nyelvismereti teszten való megfelelés minden olyan bevándorló munkavállalónak, aki a közszférában szeretne elhelyezkedni az Egyesült Királyságban.

A kötelező angolnyelvvizsga a briteknél jelenleg csak az Európai Unión kívülről érkező orvosokra, rendőrtisztekre és tanárokra terjed ki. A jövőben azonban minden állami szférában dolgozó számára - így például: a nővéreknek, szociális munkásoknak vagy az önkormányzatok alkalmazottainak - megkerülhetetlen lenne egy angol nyelvi teszten való megfelelés.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?