24 °C Budapest

Könnyítheti az adóelkerülést a lex takarítónő

Pénzcentrum
2010. augusztus 23. 09:17

Teret enged a feketejövedelmek tisztára mosására az adórendszeren kívüli kereset intézménye. Mivel a törvény nem szab jövedelemkorlátot, előfordulhat, hogy az ügyeskedők a feleségeiket küldik egymáshoz "takarítani" - írja a mai számában a Napi Gazdaság.

Nagy tételben nem biztos, hogy megéri, de kisebb összegeket tisztára lehet mosni az új szabályozással, amely megteremti az adórendszeren kívüli kereset intézményét.

Az augusztus 15-én hatályba lépett törvény szerint egy háztartás adómentesen foglalkoztathat háztartási munkát végző alkalmazottakat, ha eleget tesznek egy minimális adminisztrációs kötelezettségnek - név, taj-szám és a munkavégzés kezdete megadásával -, valamint havonta befizetnek ezer forint regisztrációs díjat a büdzsébe. Így a jövedelem után nem kell sem a foglalkoztatónak, sem az alkalmazottnak adóznia.

A részletszabályokról bővebben:Jótanácsok az APEH-től: így kereshetsz adómentesen

A törvény azonban nem rendelkezik arról, hogy az adórendszeren kívüli kereset legfeljebb mekkora összeg lehet. Így havonta akár több millió forintot is utalhat a foglalkoztató a takarítónőnek, kertésznek vagy magántanárnak. Így pedig elvileg jelentős összegek moshatók tisztára - hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Elég, ha az adót fizetni nem akarók egymás feleségeit alkalmazzák takarítónőként, vagy - hogy jobban nézzen ki - magántanárként foglalkoztatják őket. Ehhez csak annyi szükséges, hogy az alkalmazottnak máshol ne legyen munkaviszonya. Egy adóellenőrzésnél viszonylag egyszerűen le lehet szerelni a revizorokat, hogy a családot a feleség tartja el takarításból vagy éppen magántanításból. Az pedig legfeljebb kicsit furcsa, hogy az egész utcában csak takarítónők laknak.

A Napi által megkérdezett szakértők szerint azonban a végletekig nem érdemes elmenni. Egy érték felett ugyanis már olyan kérdéseket tehet fel az adóhatóság, amelyekre nagyon nehéz lesz válaszolni. Egy-egy ilyen ügylet után ugyanis az ellenőrzés arra irányulhat, honnan volt forrása a foglalkoztatónak, hogy csillagászati összegeket fizessen a háztartási munkáért. Azt persze nem lehet megállapítani, hogy hol van az a határ, ameddig kisebb kockázattal lehet legálissá "varázsolni" jövedelmeket.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24