14 °C Budapest

Könnyítheti az adóelkerülést a lex takarítónő

Pénzcentrum
2010. augusztus 23. 09:17

Teret enged a feketejövedelmek tisztára mosására az adórendszeren kívüli kereset intézménye. Mivel a törvény nem szab jövedelemkorlátot, előfordulhat, hogy az ügyeskedők a feleségeiket küldik egymáshoz "takarítani" - írja a mai számában a Napi Gazdaság.

Nagy tételben nem biztos, hogy megéri, de kisebb összegeket tisztára lehet mosni az új szabályozással, amely megteremti az adórendszeren kívüli kereset intézményét.

Az augusztus 15-én hatályba lépett törvény szerint egy háztartás adómentesen foglalkoztathat háztartási munkát végző alkalmazottakat, ha eleget tesznek egy minimális adminisztrációs kötelezettségnek - név, taj-szám és a munkavégzés kezdete megadásával -, valamint havonta befizetnek ezer forint regisztrációs díjat a büdzsébe. Így a jövedelem után nem kell sem a foglalkoztatónak, sem az alkalmazottnak adóznia.

A részletszabályokról bővebben:Jótanácsok az APEH-től: így kereshetsz adómentesen

A törvény azonban nem rendelkezik arról, hogy az adórendszeren kívüli kereset legfeljebb mekkora összeg lehet. Így havonta akár több millió forintot is utalhat a foglalkoztató a takarítónőnek, kertésznek vagy magántanárnak. Így pedig elvileg jelentős összegek moshatók tisztára - hívja fel a figyelmet a Napi Gazdaság.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Elég, ha az adót fizetni nem akarók egymás feleségeit alkalmazzák takarítónőként, vagy - hogy jobban nézzen ki - magántanárként foglalkoztatják őket. Ehhez csak annyi szükséges, hogy az alkalmazottnak máshol ne legyen munkaviszonya. Egy adóellenőrzésnél viszonylag egyszerűen le lehet szerelni a revizorokat, hogy a családot a feleség tartja el takarításból vagy éppen magántanításból. Az pedig legfeljebb kicsit furcsa, hogy az egész utcában csak takarítónők laknak.

A Napi által megkérdezett szakértők szerint azonban a végletekig nem érdemes elmenni. Egy érték felett ugyanis már olyan kérdéseket tehet fel az adóhatóság, amelyekre nagyon nehéz lesz válaszolni. Egy-egy ilyen ügylet után ugyanis az ellenőrzés arra irányulhat, honnan volt forrása a foglalkoztatónak, hogy csillagászati összegeket fizessen a háztartási munkáért. Azt persze nem lehet megállapítani, hogy hol van az a határ, ameddig kisebb kockázattal lehet legálissá "varázsolni" jövedelmeket.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?