11 °C Budapest

Még egy kicsit várni kell az adómentes pálinkafőzéssel

MTI
2010. augusztus 2. 09:02

Csúszik a házi pálinkafőzés szabályait rögzítő, módosított jövedéki törvény és a kormány 29 pontos akcióterve több elemének hatályba lépése.

A törvényt a parlament elfogadta, de Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke várhatóan augusztus hatodikán írja alá, ezután kerülhet csak a köztársasági elnök elé, akinek szintén alá kell azt írnia, mielőtt a Magyar Közlönyben megjelenik. A törvény pedig csak a közlönyben történő közzétételt követő 45. napon lép hatályba.

Korábban: Lavinát indított el Orbán pálinkás bejelentése

A televíziók idézték a Kormányszóvivői Iroda tájékoztatását, amely szerint ugyanígy Lezsák Sándor és Schmitt Pál köztársasági elnök aláírására vár a kisadókra vonatkozó törvény, melyben a vendéglátósok televíziókra vonatkozó üzemben tartási díját törlik el, valamint a módosított illetéktörvény is. Ez adómentessé teszi a családon belüli gazdaságátadásokat és illetékmentessé teszi a termőföld, tanya, mezőgazdasági termelőtevékenységhez szükséges művelés alól kivont területek, építmények és ingóságok tulajdonának, illetve vagyon értékű jogának megszerzését. A törvény a közzététel után három nappal lép hatályba.

A Népszabadság arra figyelmeztet: aki otthon most nekilát a megígért 50 liter pálinka legálisnak hitt lepárlásához, okkal számíthat büntetésre. Ennél lényegesebb jogszabályok is késnek: így a társasági-adókulcs 19-ről 10 százalékra történő, már júliustól esedékes csökkentése 500 millió forintos adóalapig, illetve a háztartásban és a ház körüli munkákban segédkezők jövedelmének adó- és járulékmentessé tétele havi ezerforintos regisztrációs díj megfizetése ellenében. Utóbbinál és az ingatlan-bérbeadást kedvezményessé tevő jogszabálynál az utolsó pillanatban dátumozták át az elsejét 15-ére - írja a lap.

Egyes családok tragédiáját tetézheti, hogy az akciótervben meghirdetett egyenes ági öröklés és ajándékozás illetékmentessége is csúszik, így aki a Lezsák-Schmitt-taktikázás idején veszíti el hozzátartozóját, még a régi szabályok szerint kénytelen megfizetni az illetéket - írja a Népszabadság.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm