13 °C Budapest

Melyik szakmában bízunk a legjobban? Nézzük a listát!

2010. június 23. 13:02

Továbbra is rendületlen a tűzoltók iránti bizalom hazánkban - derül ki a GfK Csoport által 2010 tavaszán végzett felmérés eredményeiből. Mellettük a postások és a tanítók, tanárok élvezik még a legnagyobb bizalmat. A tavalyi évhez képest a legnagyobb mértékű bizalomnövekedés a jótékonysági szervezetek esetében figyelhető meg. A listát idén is az újságírók és a politikusok zárják.


A GfK Csoport Wall Street Journal Europe megbízásából készített legfrissebb felmérése szerint Magyarországon a 20 szakma képviselői iránti bizalom összesítő lista első felében szinte alig történt változás a 2009-es eredményekhez képest. Továbbra is kiemelkedően magas a bizalom a tűzoltók iránt (97%), őket követik a postások, majd a tavalyi helyezést megőrizve a tanítók, tanárok a lista 3. helyezettjei. Az orvosokat és a katonaságot is erős bizalom övezi, ők csakúgy, mint 2009-ben, idén is a 4. illetve az 5. helyen végeztek. A nemzetközi eredményekkel összehasonlítva figyelemre méltó, hogy a postások iránti bizalom az összes felmérésben részt vett ország közül hazánkban a legmagasabb (95%).


Akiknek a legnagyobb bizalmat szavaztuk

A tűzoltók, postások, tanítók és tanárok mellett a piackutatók iránt is stabilan magas a bizalom, a lakosság 79 százaléka bízik a szakma képviselőiben. Ezzel az értékkel előkelő helyet foglalnak el a listában, és jóval kedvezőbb a megítélésük, mint a felmérésben részt vett többi országban.

A környezetvédő szervezetek, rendőrök és a bírák megőrizték helyüket az első tízben és a nemzetközihez hasonló értékeket kaptak. Az eredmények alapján elmondható, hogy a rendőrök globálisan nagyobb népszerűségnek örvendenek, mint hazánkban.
A jótékonysági szervezetek képviselői a lista 10. helyére kerültek a tavalyi 14. helyről, a válaszadók 57 százaléka fejezte ki bizalmát velük szemben.

A középső és az alsó harmad

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lista második felében több átrendeződés történt a tavalyi év eredményeihez képest. A marketing szakemberek két helyet javítva kerültek a 11. helyre, míg az ügyvédek, a köztisztviselők, az önkormányzati képviselők 2-2 hellyel estek vissza a listában, annak ellenére, hogy ezen csoportok megítélése abszolút értékben alig változott. A papságról ugyanez mondható el, a tavalyihoz képest 2 hellyel kerültek hátrébb a sorban. A globális adatokkal ellentétben Magyarországon nem volt érzékelhető a katolikus egyházzal kapcsolatban kirobbant botrányok hatása a bizalmi index alakulására. Azonban az egyházi elöljárók iránti bizalom mértéke nemzetközi szinten még így is magasabb, mint hazánkban (globálisan: 58%, hazánkban 50%).

Habár a válságnak még koránt sincs vége, a bankárok 7 pontot javítva egy hellyel feljebb tudtak kapaszkodni a listán, ami a 16. helyhez volt elegendő.

A lista végén nincs jelentős változás: a reklámszakemberekben a lakosság egyharmada bízik. Őket követik az újságírók, akikben tízből hárman bíznak, így hazánkban kedvezőtlenebb a megítélésük, mint globálisan. Végül, rendkívül alacsony értékkel a politikusok zárják a sort, mindössze tízből egy honfitársunk fejezte ki bizalmát vezetőinkkel szemben. 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem