Az informatikai, pénzügyi és szakmunkás munkavállalóké a jövő!

Pénzcentrum
2010. április 13. 11:02

A munkaerőpiac átalakulásával egyre inkább előtérbe kerül a felnőttoktatás, az élethosszig tartó tanulás, különösen a megváltozott munkaerő-piaci helyzet és a magas munkanélküliség miatt, ezért egyre többen válogatnak a különböző képzési lehetőségek közül. A Perfekt Zrt. tapasztalatai szerint a jövő az informatikai és pénzügyi szakemberek, illetve a szakmunkát végző munkavállalók előtt áll.

Ha már eldöntöttük, hogy szeretnénk továbbtanulni, továbbképezni magunkat vagy esetleg egy teljesen új szakmát elsajátítani, néhány szempontot mindenképpen érdemes figyelembe venni. A képzés kiválasztásánál mérlegelni kell, hogy van-e érzékünk, érdeklődésünk az adott szakma iránt, ezt követően pedig azt kell végig gondolni, hogy a munkaerőpiacon mennyire keresett az általunk kiszemelt szakma.

Ma Magyarországon vannak sikerágazatok, melyek nagy létszámban szippantják fel a munkaerőpiac szabad kapacitásait. Ilyen a telekommunikáció, bank és biztosítás, pénzügy, gyártás, ipar, FMCG, humánerőforrás terület. Ezekre a területekre általában magasan kvalifikált, nyelveket beszélő szakembereket keresnek. A legnagyobb lehetőség mégis az informatikai szakemberek előtt áll, ugyanis öt éven belül az európai országok súlyos informatikai tudáshiány elé nézhetnek, ha az oktatási rendszer nem alkalmazkodik az információtechnológia (IT) fejlődési üteméhez. Az informatikát tanuló fiatalok száma évről évre folyamatosan csökken - holott ebben az iparágban 40-50%-al alacsonyabb a munkanélküliségi ráta - ezáltal a munkaerőpiacra is egyre kevesebb képzett szakember kerül. A digitális ipar (e-kormányzat, az e-oktatás és az e-kereskedelem) azonban a következő öt évben közel 400 ezer új munkahelyet teremthet Európában, vagyis a nyelveket beszélő programozókra, szoftverfejlesztőkre és IT tanácsadókra biztosan szükség lesz.

A másik a pénzügyi terület ahol a munkavállalók előtt szintén nagy kihívások és lehetőségek állnak. Kiss János Tamás, a gazdasági, pénzügyi képzések területén piacvezető Perfekt Zrt. vezérigazgatója elmondta: "A pénzügy, számvitel területén fontos megjegyezni, hogy egy jól képzett pénzügyi szakember minden cégnél kincset ér, emellett a karrierépítési és fejlődési lehetőség is rendkívül jónak mondható, hiszen a pénzügyi, számviteli szakmának számos szintje van, gondoljunk csak a pénzügyi, számviteli ügyintézőtől kezdve a mérlegképes könyvelőn keresztül az okleveles adószakértőig." Szintén jó választás lehet a HR és a minőségbiztosítás. Utóbbi egy viszonylag új szakma és a jól képzett minőségbiztosítási szakemberek könnyen megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

Európában és Magyarországon is tapasztalható a tartós szakmunkáshiány, náluk ez elsősorban az építőipart és a gépipart érinti. Aki ezekről a területekről választ képzést szinte biztosra veheti, hogy el tud helyezkedni.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?