"Adózás alá nem vont kereset" - mi lehet az?

Pénzcentrum
2010. június 16. 09:47

Sem az adószakember, sem a munkaügyi kutató nem tud mit kezdeni az Orbán Viktor által meghirdetett "adózás alá nem vont kereset" fogalmával - írja a Népszabadság.

A miniszterelnök bejelentése szerint a jövőben, ha valaki adózott jövedelemből magánszemélyként munkalehetőséget biztosít másnak, akkor a munkát végzőnek nem kell ez után adót fizetnie. Mivel a javaslat részletei még nem ismertek, nem tudható, hogy milyen munkák tartoznak majd ide, akár e körbe tartozhat egy családi ház felépítése is.

Orbán Viktor vonatkozó pontjából csak annyi derül ki, hogy ezekben az esetekben a "munkáltató" magánszemély, a munkáért adózott jövedelméből fizet, de nem derül ki, hogy a munka elvégzője is csak magánszemély lehet-e, mint ahogy az sem, hogy a "munkaadónak" kell-e valamilyen járulékot fizetnie utánuk, vagy hogy az ilyen munkaviszonyban foglalkoztatottak nyugdíját miként határozzák meg.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadó cég adószakértője
szerint a javaslat azt jelenti, hogy az eddig az adózást elkerülő ház körüli munkák adómentesek lesznek. Kérdés persze, hogy ki mondja meg, hogy egy vállalkozó szereli-e a vízcsapot vagy egy ház körüli munkákban segítő alkalmi munkás? Nem húzható meg határ, ki hová tartozik majd - véli a szakértő. Ha egy embernek papíron nincs jövedelme, mert néhány magánszemélynél takarítást vállal, akkor az adóhatóság kérdésére, hogy miből vette az autóját, nincs válasz - teszi hozzá.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint nem az idénymunkák és az alkalmi munkák lesznek adórendszeren kívüliek, hanem olyan munkák, amelyeket tipikusan magánszemélyek végeztetnek általában a háztartásban, a kertben. A különbség annyi lesz, hogy míg eddig a munkát adó és a munkavállaló is adót került (csalt), addig egy új foglalkoztatotti státusz bevezetésével az állam leveszi róluk azt a terhet, hogy csalást követtek el.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?