13 °C Budapest

"Adózás alá nem vont kereset" - mi lehet az?

Pénzcentrum
2010. június 16. 09:47

Sem az adószakember, sem a munkaügyi kutató nem tud mit kezdeni az Orbán Viktor által meghirdetett "adózás alá nem vont kereset" fogalmával - írja a Népszabadság.

A miniszterelnök bejelentése szerint a jövőben, ha valaki adózott jövedelemből magánszemélyként munkalehetőséget biztosít másnak, akkor a munkát végzőnek nem kell ez után adót fizetnie. Mivel a javaslat részletei még nem ismertek, nem tudható, hogy milyen munkák tartoznak majd ide, akár e körbe tartozhat egy családi ház felépítése is.

Orbán Viktor vonatkozó pontjából csak annyi derül ki, hogy ezekben az esetekben a "munkáltató" magánszemély, a munkáért adózott jövedelméből fizet, de nem derül ki, hogy a munka elvégzője is csak magánszemély lehet-e, mint ahogy az sem, hogy a "munkaadónak" kell-e valamilyen járulékot fizetnie utánuk, vagy hogy az ilyen munkaviszonyban foglalkoztatottak nyugdíját miként határozzák meg.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young tanácsadó cég adószakértője
szerint a javaslat azt jelenti, hogy az eddig az adózást elkerülő ház körüli munkák adómentesek lesznek. Kérdés persze, hogy ki mondja meg, hogy egy vállalkozó szereli-e a vízcsapot vagy egy ház körüli munkákban segítő alkalmi munkás? Nem húzható meg határ, ki hová tartozik majd - véli a szakértő. Ha egy embernek papíron nincs jövedelme, mert néhány magánszemélynél takarítást vállal, akkor az adóhatóság kérdésére, hogy miből vette az autóját, nincs válasz - teszi hozzá.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint nem az idénymunkák és az alkalmi munkák lesznek adórendszeren kívüliek, hanem olyan munkák, amelyeket tipikusan magánszemélyek végeztetnek általában a háztartásban, a kertben. A különbség annyi lesz, hogy míg eddig a munkát adó és a munkavállaló is adót került (csalt), addig egy új foglalkoztatotti státusz bevezetésével az állam leveszi róluk azt a terhet, hogy csalást követtek el.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?