34 °C Budapest

Nyugdíjba vonul Gesztesi! Mennyit kap majd havonta?

2010. június 14. 04:50

Nyugdíjba vonul Gesztesi Károly. A színművész 40 ezer forint nyugdíjat kap az államtól, ám jövője miatt aligha kell aggódnia. Nyugdíjasként is tovább dolgozhat, ám bizonyos közterheket már nem kell fizetnie. Ha évente 1,3 millió forintnál többet keres, akkor legfeljebb lemond a nyugdíjáról.

Októbertől, 47 évesen nyugdíjba vonul Gesztesi Károly színművész, a Jóban-Rosszban című tévésorozat sztárja. Lépését az teszi lehetővé, hogy egy törvény értelmében aki 25 évet tölt el művészként a pályán az korkedvezménnyel nyugdíjba mehet. Gesztesi negyvenezer forint körüli nyugdíjat kap majd, ám a jövője miatt nem aggódik. Túl sok pénzt nem fogok kapni, de nem is ez a lényeg. Van ugyanis egy csomó olyan jelentős fizetnivaló, amelyet ezentúl nem kell lerónom - árulta el Gesztesi, a Bors című bulvárlapnak. Nyugdíjasként ugyanis tovább dolgozik majd, ám többek között nem kell a munkaerő-piaci és tb-járulékot fizetnie.

Az elmúlt hetekben több művészről is kiderült, mennyi nyugdíjat kap. A fél éve nyugdíjba vonuló Vikidál Gyulának havonta 44 ezer, Nagy Ferónak 30 ezer, a saját bevallása szerint járulékait mindvégig fizető Korda Györgynek pedig 28 ezer forint nyugdíjat folyósít az állam. Persze egyik híresség sem a nyugdíjából él.

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak? Kattints!

A jogszabály szerint Gesztesi nyugdíjasként is tovább dolgozhat, ám ha az adott év január 1-én érvényes minimálbér (ez jelenleg 73500 forint) tizennyolcszorosánál, azaz 1,3 millió forintnál többet keres, akkor az adott év végéig le kell mondania a 40 ezer forintos nyugdíjáról. Aligha kétséges, hogy Gesztesi Károly az 1,3 millió forint többszörösét keresi meg nyugdíjasként, így 40 ezer forintos állami nyugdíjára biztosan nem szorul rá egy darabig. Döntésének így biztosan adóoptimalizálási oka lehet.

Bár ők állnak a reflektorfényben a színészeknek és énekeseknek sok követője akad. Magyarországon jelenleg 3 millió nyugdíjas van, köztük 600 ezren olyanok, akik a korhatár elérése előtt mentek nyugdíjba. A fiatal nyugdíjasok ráadásul nem is keresnek rosszul. Hazánkban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 1317 olyan nyugdíjas van, akik 1970 és 1974 között születettek, azaz 36-40 évesek. Ők átlagosan 154 ezer forint állami nyugdíjat kapnak.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nyugdíjasok veszélyben! Erre mindenki figyelmeztesse idős rokonait! Kattints!

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?