26 °C Budapest

Nyugdíjba vonul Gesztesi! Mennyit kap majd havonta?

2010. június 14. 04:50

Nyugdíjba vonul Gesztesi Károly. A színművész 40 ezer forint nyugdíjat kap az államtól, ám jövője miatt aligha kell aggódnia. Nyugdíjasként is tovább dolgozhat, ám bizonyos közterheket már nem kell fizetnie. Ha évente 1,3 millió forintnál többet keres, akkor legfeljebb lemond a nyugdíjáról.

Októbertől, 47 évesen nyugdíjba vonul Gesztesi Károly színművész, a Jóban-Rosszban című tévésorozat sztárja. Lépését az teszi lehetővé, hogy egy törvény értelmében aki 25 évet tölt el művészként a pályán az korkedvezménnyel nyugdíjba mehet. Gesztesi negyvenezer forint körüli nyugdíjat kap majd, ám a jövője miatt nem aggódik. Túl sok pénzt nem fogok kapni, de nem is ez a lényeg. Van ugyanis egy csomó olyan jelentős fizetnivaló, amelyet ezentúl nem kell lerónom - árulta el Gesztesi, a Bors című bulvárlapnak. Nyugdíjasként ugyanis tovább dolgozik majd, ám többek között nem kell a munkaerő-piaci és tb-járulékot fizetnie.

Az elmúlt hetekben több művészről is kiderült, mennyi nyugdíjat kap. A fél éve nyugdíjba vonuló Vikidál Gyulának havonta 44 ezer, Nagy Ferónak 30 ezer, a saját bevallása szerint járulékait mindvégig fizető Korda Györgynek pedig 28 ezer forint nyugdíjat folyósít az állam. Persze egyik híresség sem a nyugdíjából él.

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak? Kattints!

A jogszabály szerint Gesztesi nyugdíjasként is tovább dolgozhat, ám ha az adott év január 1-én érvényes minimálbér (ez jelenleg 73500 forint) tizennyolcszorosánál, azaz 1,3 millió forintnál többet keres, akkor az adott év végéig le kell mondania a 40 ezer forintos nyugdíjáról. Aligha kétséges, hogy Gesztesi Károly az 1,3 millió forint többszörösét keresi meg nyugdíjasként, így 40 ezer forintos állami nyugdíjára biztosan nem szorul rá egy darabig. Döntésének így biztosan adóoptimalizálási oka lehet.

Bár ők állnak a reflektorfényben a színészeknek és énekeseknek sok követője akad. Magyarországon jelenleg 3 millió nyugdíjas van, köztük 600 ezren olyanok, akik a korhatár elérése előtt mentek nyugdíjba. A fiatal nyugdíjasok ráadásul nem is keresnek rosszul. Hazánkban az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság adatai szerint 1317 olyan nyugdíjas van, akik 1970 és 1974 között születettek, azaz 36-40 évesek. Ők átlagosan 154 ezer forint állami nyugdíjat kapnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nyugdíjasok veszélyben! Erre mindenki figyelmeztesse idős rokonait! Kattints!

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?