16 °C Budapest

Rokkantnyugdíj-kálvária! 200 ezerért bárkit leszázalékolnak?

2010. június 11. 04:50

100 magyar közül 8 rokkantnyugdíjas, ugyanakkor a segélyek és a rokkantnyugdíjak közötti különbség miatt egyre többen próbálkoznak a leszázalékoltatással. A tömeges igények szigorú kiszűrése miatt azonban olyan kérelmezők is eleshetnek az ellátástól, akik az egészségügyi állapotuk alapján jogosultak lehetnének a rokkantnyugdíjra.


Valószínűleg így járt egy a delmagyar.hu által megkérdezett leszázalékolásban reménykedő röszkei házaspár is.A beteg asszony és férje jelenleg kevesebb, mint havi 50 ezer forintból él, miközben nagyobb arányú leszázalékolásuk esetén körülbelül havi 130 ezer forintot kapnának. A hölgy a lapnak elmondta, hogy 13 éve gerincbecsípődéssel került táppénzre, majd fél év vergődés után 42 évesen leszázalékolták. Az elmúlt években megjárta már az idegsebészetet, vérnyomásproblémái miatt a legváratlanabb pillanatokban elesik, egyszer a válla is eltört, akut szívbeteg, többfajta góc alakult ki a fejében és a depresszió nem csak akkor gyötri, amikor ránéz az orvosi leleteiből álló papírhalmazra.


Predescu Ilona mutatja a műtét helyét (Forrás: delmagyar.hu)

A vállműtétet követően javasolták neki a gyógytornászhoz való járást, amit azonban csak nagyon ritkán tud igénybe venni, mert a beteges férjével havi 48 ezer forintból nemhogy benzinre, sokszor még ételre sem futja. A nőnek a sokféle betegsége ellenére sem növelte a jelenlegi 45%-os rokkantságát a szakértő orvosi bizottság, pedig már legalább tíz alkalommal megjelent a szakértők előtt.

A kiszolgáltatottságáról csak annyit mondott, hogy volt, amikor megmérték a vérnyomását, a leleteit át sem nézték. A rengeteg lelet ellenére esélye sincs, hogy a rokkantnyugdíjra jogosító szintre százalékolják, a szóbeszédek szerinti 200 ezres csúszópénzt pedig nem is tudná összerakni.

Szakértők szerint minden második igénylő valójában a munkanélküliség elől menekülve kísérli meg a rokkanttá nyilvánítást, emiatt sok a konfliktus az orvosok és a betegek között.

A próbálkozás nem véletlen, mivel a magyar lakosság fizikai és egészségi állapota 50 éves korára annyira leromlik, hogy a nyugdíjkorhatárig hátralévő 12 évet az adott generációnak csak töredéke képes végigdolgozni. A leszázalékolást alátámasztó orvosi papírok begyűjtése nagy terhet jelent az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott egészségügyi rendszer számára, ezért a rokkantosítással az Orvosszakértői Intézet által felkért szakorvosok külön hálózatának kellene foglalkoznia.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzetet jól érzékelteti, hogy hazánkban jelenleg közel 800 ezer rokkantnyugdíjas él (akik fele korhatár alatti ellátott), miközben a feleakkora Szlovákiában csak 70 ezer. A statisztikák szerint a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok átlagellátása 69 992 forint havonta, de akadnak, akik havi 200 ezer forint feletti ellátásban részesülnek.

További részletek itt: 200 ezer forintos rokkantnyugdíj? Íme, akik megkapják!

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem