Trükköző autósokra vadásznak a vámosok

2010. június 2. 10:02

Nyáron is figyel a Vám-és Pénzügyőrség: a hatóság a külföldi rendszámú autókat a következő hónapokban is kiemelten ellenőrzi. Azokra a kocsikra figyelnek igazán, amelyek Európai Unión kívüli államok rendszámával közlekednek, de magyar állampolgár vezeti őket.

Sipos Jenő szóvivő kifejtette: az utóbbi hónapokban indult kiemelt ellenőrzések során bebizonyosodott, hogy egyre több harmadik országbeli - például amerikai, afrikai, Cook-szigeteki vagy lichtensteini - jármű közlekedik a magyar utakon, s ezeket jogszerűtlenül használják magyar állampolgárok. Eddig 169 ellenőrzésből 61 esetben találtak szabálytalanságot a pénzügyőrök, akik 32 gépkocsit közvetlen vámfelügyelet alá vettek és használóikra 97 millió forintos adó- és vámbírságot vetettek ki.

A vámfelügyelet mindaddig tart, amíg az eljárás alá vontak vámbiztosítékot nem adnak, vagy a vámot és a bírságot ki nem fizetik. Javarészt nagy értékű luxusautókról van szó, közöttük több Bentley, Mercedes, Jaguar található egyebek mellett. A szóvivő úgy fogalmazott: ezeknél az autóknál "sokszor még elolvasni is nehézséget okoz a rendszámot, nemhogy felírni azt".

 


A legális használatra példaként említette, hogy ha egy svájci cég vezetői alkalomszerű engedélyt adnak arra, hogy svájci rendszámú gépkocsit használjon a magyar alkalmazott, akkor ezt munkaszerződésben kell rögzíteni. Sok esetben használati és egyéb engedélyeket mutatnak az ellenőrzött autóvezetők, akik nem tudják, vagy nem akarják figyelembe venni, hogy ha valaki magyarországi lakcímkártyával rendelkezik, más módon nem használhat harmadik országbeli járművet.

Sipos Jenő az uniós, főként szlovák rendszámú járművek ellenőrzésével kapcsolatosan elmondta: a jogszabályi keretek azt teszik lehetővé, hogy az ilyen járművek ellenőrzésekor továbbítják az adatokat az adóhatóságnak. A VPOP-nak szankcionálási lehetősége nincs, az APEH azonban az egyéb ellenőrzései során kontrolladatként kezeli a vámhatóság közlését.

Szaporodnak a külföldi kocsik

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mint arról a Pénzcentrum is beszámolt, egyértelműen megfigyelhető a nem EU-tagállamokból behozott autók növekvő száma Magyarországon: Ukrajnából, az USA-ból, de még az óceániai szigetországokból származó járművek róják a magyar utakat. Ezen járművek ellenőrzése komoly fejtörést okoz a hatóságoknak: gyakran offshore cégek állnak mögöttük, tulajdonosaik így próbálják kikerülni az adó-és járulékfizetést.

A jogszabályok szigorú feltételeket határoznak meg a nem közösségi árunak minősülő gépjárművek behozatalával és használatával kapcsolatban. A feltételek teljesítésével lehetőség van ezen gépjárművek alkalomszerű magyarországi használatára, azonban a belföldi rendszeres és tartós használat kizárólag a vámok és a nemzeti adók megfizetését követően lehetséges.

Az ellenőrzések tapasztalatai alapján kijelenthető, hogy a jogsértéseket jellemzően olyan Magyarországon lakóhellyel rendelkező személyek követik el, akik az Európai Unión kívüli ország rendszámával rendelkező gépjárművet behozzák Magyarország területére és azt a megfelelő vámeljárás lefolytatása nélkül, rendszeresen és tartósan használják.

A magyar jogszabályok erre azonban nem adnak lehetőséget, sőt, kötelező szankciók bevezetéséről rendelkeznek. E szankciók - természetesen azon túl, hogy a jogsértő módon behozott gépjármű tekintetében a vámok és a nemzeti adók megállapításra és beszedésre kerülnek - keretében a vámhatóság vámigazgatási bírságot szab ki, illetve büntetőeljárás bevezetésére is sor kerülhet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?