Zseninek állította be magát a trükkös egyetemista

Pénzcentrum
2010. május 20. 16:02

A legjobb ajánlásokkal érkezett a Harvardra, ahol tárt karokkal fogadták a korábbi eredményei alapján a tökéletes hallgatónak vélt 23 éves Adam Wheelert. Mint később kiderült a diák tényleg ügyes, évekig mindenkit sikerrel átvert.


Adam Wheeler - Forrás: thecrimson.com

Minden probléma nélkül bekerült a világ egyik leghíresebb egyetemének angol szakára Adam Wheeler Delaware államból származó diák, aki hamis ajánlásokkal, publikációkkal és felvételi eredményekkel felvételizett. Sikerrel pályázott ösztöndíjra is, tanulmányai alatt összesen 45 ezer dollárt (nagyjából tízmillió forintot) söpört be ezen a címen - írja a Times.

A fiatalember azonban nem elégedett meg a jogtalanul szerzett elitképzési lehetőséggel, további képzési skalpokra fájt a foga, és a Harvardról több ösztöndíjra is jelentkezett. Innen pályázott például a nagypresztízsű Rhodes ösztöndíjra és a Fulbright Bizottság ösztöndíjára is, melyek segítségével az Oxford Egyetemen folytathatta volna tanulmányait. Pechére az elbírálás során megbukott, egy professzor ugyanis Wheeler egyik pályázati anyagában kollégája - hivatkozás nélkül feltüntetett - gondolatait fedezte fel. Az ügy felgöngyölítse során kiderült a pályázati anyag csaknem egészében plágium, akárcsak a korábban beadott írások is.

A hallgató után további vizsgálatot folytattak az egyetemen. Ennek során napvilágra került, állításával ellentétben nem egy elit középiskola kitűnő diákja volt, nem volt hallgatója a Harvard előtt egy másik neves amerikai egyetemnek (az MIT-nak), és a felvételi tesztje sem sikerült tökéletesre. Továbbá korábbi díjnyertes munkái is rendre plágiumnak bizonyultak.

A massachusettsi államügyész keményen fogalmazott az esettel kapcsolatban. Álláspontja szerint az ügy súlyosan aláássa az amerikai felvételi rendszerbe vetett bizalmat, és rombolja az ország legjobb egyetemeinek hírnevét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Wheeler nem vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott 20 különböző vádpontban, köztük csalásban és hamisításban. Tárgyalását június 9-ére tűzte ki a bíróság, a volt egyetemistát 5000 dollár (kb. 1,1 millió forint) óvadék letétele után szabadon engedték.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.07.04 18:30
Sikerült zavarba hoznom a precíz svájciakat! Előbb csak az épületet akartam megnézni, aztán meglátta...
hrdoktor  |  2022.07.04 06:03
Itt a nyár, sokan terveznek hosszabb-rövidebb utazást, pihenést, amely néhány dolgot szem előtt tart...
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 5. kedd
Emese, Sarolta
27. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?