Zseninek állította be magát a trükkös egyetemista

Pénzcentrum
2010. május 20. 16:02

A legjobb ajánlásokkal érkezett a Harvardra, ahol tárt karokkal fogadták a korábbi eredményei alapján a tökéletes hallgatónak vélt 23 éves Adam Wheelert. Mint később kiderült a diák tényleg ügyes, évekig mindenkit sikerrel átvert.


Adam Wheeler - Forrás: thecrimson.com

Minden probléma nélkül bekerült a világ egyik leghíresebb egyetemének angol szakára Adam Wheeler Delaware államból származó diák, aki hamis ajánlásokkal, publikációkkal és felvételi eredményekkel felvételizett. Sikerrel pályázott ösztöndíjra is, tanulmányai alatt összesen 45 ezer dollárt (nagyjából tízmillió forintot) söpört be ezen a címen - írja a Times.

A fiatalember azonban nem elégedett meg a jogtalanul szerzett elitképzési lehetőséggel, további képzési skalpokra fájt a foga, és a Harvardról több ösztöndíjra is jelentkezett. Innen pályázott például a nagypresztízsű Rhodes ösztöndíjra és a Fulbright Bizottság ösztöndíjára is, melyek segítségével az Oxford Egyetemen folytathatta volna tanulmányait. Pechére az elbírálás során megbukott, egy professzor ugyanis Wheeler egyik pályázati anyagában kollégája - hivatkozás nélkül feltüntetett - gondolatait fedezte fel. Az ügy felgöngyölítse során kiderült a pályázati anyag csaknem egészében plágium, akárcsak a korábban beadott írások is.

A hallgató után további vizsgálatot folytattak az egyetemen. Ennek során napvilágra került, állításával ellentétben nem egy elit középiskola kitűnő diákja volt, nem volt hallgatója a Harvard előtt egy másik neves amerikai egyetemnek (az MIT-nak), és a felvételi tesztje sem sikerült tökéletesre. Továbbá korábbi díjnyertes munkái is rendre plágiumnak bizonyultak.

A massachusettsi államügyész keményen fogalmazott az esettel kapcsolatban. Álláspontja szerint az ügy súlyosan aláássa az amerikai felvételi rendszerbe vetett bizalmat, és rombolja az ország legjobb egyetemeinek hírnevét.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Wheeler nem vallotta magát bűnösnek az ellene felhozott 20 különböző vádpontban, köztük csalásban és hamisításban. Tárgyalását június 9-ére tűzte ki a bíróság, a volt egyetemistát 5000 dollár (kb. 1,1 millió forint) óvadék letétele után szabadon engedték.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43