21 °C Budapest

A gyorshajtókban bízik a rendőrség!

Pénzcentrum
2010. május 14. 09:32

Az év végére felborulhat a rendőrség költségvetése a javuló közlekedési, és a romló bírságfizetési morál miatt. 16 milliárd forintot többek között a gyorshajtókra kivetett közigazgatási bírságokból kell előteremtenie az ORFK-nak - írja a Népszabadság.

Az idei év első négy hónapjában tovább javult a közlekedésbiztonság, 40 éve nem volt ilyen kevés halálos, illetve súlyos sérüléssel járó baleset. 13 százalékkal csökkent a személyi sérüléssel végződött baleset, 45 fővel kevesebben haltak meg, és ezerrel kevesebben sérültek meg, mint az előző év hasonló időszakában.

A balesetek kétharmadát az autósok, tizedét a tehergépkocsi-vezetők, nyolc százalékát a biciklisek, és mintegy hét százalékát a gyalogosok okozzák.

A látványos javulást a rendőrség egyértelműen az objektív felelősség 2008 májusi bevezetésével indokolja - melynek keretében maximum 300 ezer forintos közigazgatási bírságot szabhatnak ki - ugyanakkor ennek ellentmond a tény, hogy a kiszabott közigazgatási bírságok harmadát sem fizetik be a megbírságolt autótulajdonosok.

A fizetési hajlandóságot javítandó a rendőrség az idén a korábbi évekhez képest megháromszorozta a végrehajtási eljárások számát. A cégautókra kiszabott bírságot az APEH, a magánszemélyek birtokában lévő kocsikra kivetett bírságot pedig a tulajdonos lakóhelye szerint illetékes önkormányzat jegyzője jogosult behajtani.

A végrehajtást többnyire azzal az indokkal nyilvánítják sikertelennek, hogy a tulajdonosnak nincs jövedelme. Néhány jegyző azonban elismerte, nem hajlandó végrehajtást indítani olyan helyi lakosok ellen, akik havonta náluk kilincselnek segélyért, mert amit behajtanának az államnak, azt kétszeresen kellene visszafizetniük az illetőnek segélyek formájában.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A rendőrség persze aggódik a kieső bevételek miatt, ha nem fizetnek ugyanis a megbírságolt autósok, év végre felborulhat a büdzsé. Ráadásul a kormány döntése értelmében 60 napon belül jogerősen el kell intézniük a közigazgatási ügyeket, különben már ki sem szabhatják a bírságot, a 60 nap ugyanis jogvesztő határidő.

A 16 milliárdos bevételi előirányzat fényében nehezen hihető, hogy bevételi szempontoktól függetlenül telepítik a traffipaxokat, tény, hogy egyes autósokat a több tízezres bírság sem tart vissza a száguldozástól.

Az idei csúcstartó 251-el hajtott az autópályán, egy másik autó 196-tal ott, ahol csak 80-nal lehetett volna, a lakott területi csúcsot pedig Fehérgyarmaton állította be egy autós 188-cal.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?