Vagyonadó: ennyit fizet a szomszédod a 170 lovas verdája után

Pénzcentrum
2010. május 11. 04:42

Ahogy közeledik a május huszadika, úgy kerül egyre közelebb hozzánk a személyi jövedelemadó bevallásának időpontja is. Ezzel együtt pedig a magánszemélyek vagyonadójának bevallási időpontja is közeleg. Lássuk, mennyivel is tartoznak az államnak a 170 lóerős vagy ennél erősebb autók tulajdonosai.

Mióta az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette az egyes nagy értékű vagyontárgyakról szóló törvény lakóingatlanokra vonatkozó passzusait, már szinte senkit sem érdekel a vagyonadó. Rossz hír a nagy teljesítményű autók gazdáinak, hogy az előbb említett csoportban biztosan nincsen benne az állami adóhivatal. Mivel az APEH-nak minden esetben a törvény betűje szerint kell az adózókat ellenőriznie és - ha szükséges - bírságolnia, a nyugodt éjszakák érdekében legkésőbb 2010. május 20-án mindenképpen meg kell fizetnünk bizonyos vagyontárgyaink után a vagyonadót.

Számold ki te is: Pénzcentrum személygépkocsi vagyonadó-kalkulátor

A légi- és a vízi járművek adóját csupán keveseknek kell leróniuk, köszönhetően a viszonylag sok mentességet adó kivételnek és annak, hogy az ilyen eszközök birtoklása egyébként sem túlságosan elterjedt az adózók körében. Ilyen típusú vagyontárgyak utáni adóból egyébként március végéig összesen csupán 452 befizetés érkezett az adóhivatalhoz. Ennél a számnál egy nagyságrenddel több adóalany - összesen 3400 - vallott már nagy teljesítményű személygépjárművéről. A 170 lóerős vagy ennél erősebb motorral felszerelt autók után összesen 141,5 millió forintot fizettek az adózók március 31-ig, és várhatóan a május 20-ig befutó vagyonadó-bevallások elsöprő többsége is a nagy teljesítményű autókról fog szólni.

Korábban: Csupán elenyésző pénzt hozott az államnak a vagyonadó

Kinek kell fizetnie és bevallást benyújtania?

Azoknak a magánszemélynek és nem magán személynek egyaránt fizetniük kell, akik 2010. január 1-jén170 lóerő (125 kilowatt) vagy nagyobb teljesítményű személygépkocsit tulajdonoltak. Több tulajdonos esetén, az adót a tulajdonosok a tulajdoni hányadaik arányában fizetik meg, és minden tulajdonosnak szerepeltetnie kell bevallásában az adóköteles személygépjárművet.

Tízmilliós autók, melyek után NEM kell vagyonadót fizetned


TOP 10 eladhatatlan vagyonadós autó Magyarországon! Te adnál értük pénzt?

Mik a határidők? Mekkora az adó mértéke?

A magánszemélyeknek legkésőbb május 20-ig kell vagyonadó-bevallásukat teljesíteniük, főszabály szerint az éves szja bevallásukkal együtt. Azoknak, akik szja bevallásra nem kötelezettek, vagy a munkáltatói adómegállapítást illetve az egyszerűsített adóbevallást választották, és emellett rendelkeznek adóköteles vagyontárggyal, a különálló 1042-es bevallási nyomtatványt kell használniuk. Az adófizetési kötelezettség egyik felét a bevallás határidejéig, a másik felét pedig legkésőbb szeptember 30-ig kell teljesíteni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az adó mértéke a következő táblázatban szerepel, de az elektronikus bevallási nyomtatvány is automatikusan kiszámolja az adózóknak az automatikus bevallási lapon, és kalkulálható a Pénzcentrum autós vagyonadó-kalkulátorával is, melyet a következő linkre kattintva lehet elérni: szgk. vagyonadó-kalkulátor


A nagy teljesítményű személygépkocsik adójához kapcsolódóan két különböző, egyenként 50-50%-os adókedvezményt lehet igénybe venni. Legfeljebb egy autóra kedvezmény illeti meg a legalább 3 gyermeket nevelő szülőket, valamint kedvezmény jár minden hibrid (vagy tisztán elektromos) meghajtású autó után. Amennyiben az adózó mindkét kedvezményre jogosult, úgy legyen bármilyen erős is az (egyik hibrid) autója, egyetlen adóforintjába sem fog kerülni 2010-ben.
Fontos megjegyezni, hogy a kétszeres adóterhelés elkerülése miatt az adó megfizetése előtt a vagyonadóból levonható az autóra az adóévre kivetett gépjárműadó összege, melyet szintén fel kell tüntetni az adóbevallás (1042-02-es lap) 11. sorában.

Amikre még érdemes ügyelni

A fizetendő vagyonadót a következő számlára kell az APEH-nak átutalni.
Számlaszám: 10032000-01076208, APEH Nagy teljesítményű személygépkocsik adója bevételi számla.
Adónem kód: 238.

A bevallásokat pedig a következő címekre lehet postázhatják azok, aki nem előre megcímzett borítékot használnak, vagy nem elektronikusan küldik el az adóhivatlanak a kitöltött nyomtatványokat. Hova küldjed az adóbevallásod? Itt az APEH címlistája!

Mint minden adóbevallás, így a vagyonadó bevallása is, csak aláírással együtt érvényes. Ezenkívül az adózóknak ügyelniük kell saját adataik pontos megadására is, különös tekintettel az adóazonosító jel hibátlan feltüntetésére. További gyakori hibákról, melyeket nem érdemes a bevallásban elkövetni, a következő cikkben olvashatsz:Nyolc hiba, amit ne kövess el az adóbevallásodban!

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm