Így hat a válság a munkahelyi biztonságra!

Pénzcentrum
2010. május 14. 16:02

A közép-kelet-európai vállalatok nem csökkentették számottevő mértékben a munkavédelmet érintő kiadásaikat, a hazai munkáltatók döntő része szintén ügyel a munkatársak biztonságának és egészségének védelmére, de sok esetben a törvényi szabályozás jobb betartatása jelentene igazán hatásos megoldást a munkahelyi balesetek elkerülése és a munkavállalók egészségének fejlesztése érdekében. Ezek a legfontosabb megállapításai annak a hat országot átívelő felmérésnek, melynek eredményeit az MGYOSZ egy nemzetközi konferencia keretében ismertette a mai napon.

Az egészséges munkavállalókért és a biztonságos munkahelyekért címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 2010. május 14-én.

A projekt elsődleges célja az volt, hogy feltérképezze a közép-kelet-európai munkaegészségügy és munkabiztonság helyzetét; ezáltal felhívja a figyelmet a Munkahelyi Egészségvédelem és Biztonság (MEB) rendszerek fontosságára; valamint hogy viselkedésváltozásra bátorítsa a munkavállalókat, meggyőzze a munkaadókat az egészségtudatos hozzáállás előnyeiről.


Hat ország 709 munkáltatói és 381 munkavállalói képviselője válaszolt az IOSHA íveken feltett kérdésekre - végül részben megnyugtató, ám bizonyos esetekben aggodalomra okot adó eredményeket könyvelhettek el a szervezők. A megkérdezett vállalatok több mint háromnegyede rendelkezik érvényes munkahelyi egészségpolitikával, a vállalatok több mint fele pedig már külön pénzügyi keretet hozott létre a munkabiztonsági és munkaegészségügyi tevékenységekre. A munkavállalói képviselők túlnyomó többsége (86 százalékuk) szerint a dolgozók elégedettek a munkahelyi körülményekkel. A munkabiztonsági és munkaegészségügyi tevékenységek finanszírozásának mértéke a pénzügyi válság hatására sem változott érdemben. A felmérés eredményei ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy a dolgozók többsége csak kevésbé törődik saját testi épségével, egészségével: a munkavállalói képviselők fele szerint figyelmeztetni kell őket a védőfelszerelések használatára, és sokan nincsenek tisztában az egészséges életmód alapvető szabályaival sem.


A munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatban számos előírás van érvényben országos és európai szinten is, ezek azonban a javító szándék ellenére sem mindig hozzák a várt eredményeket: gyakran előfordul, hogy a törvénykezésben új szabályokat alkotnak ahelyett, hogy a meglévők jobb betartatására koncentrálnának. Az ilyen rendelkezések csak feleslegesen növelik a vállalkozások adminisztrációs terheit, és megnehezítik számukra a folyamatok kezelését. 

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az MGYOSZ munkabiztonsággal és munkaegészségüggyel kapcsolatos álláspontja szerint fontos lenne jobban betartani a már meglévő munkabiztonsági és munkaegészségügyi szabályokat, illetve megfelelő támogatási intézkedésekkel a kkv-kat is segíteni kellene ezek alkalmazásában.

Ahogyan Tim Tregenza, a konferencia Spanyolországból érkezett előadója, az EU-OSHA hálózatmenedzsere elmondta: "amíg az európai átlag alapján az emberek háromnegyede véli úgy, hogy a megbetegedéseket teljes mértékben vagy nagyrészt a munkahelyi körülmények okozzák, addig igenis szükség van arra, hogy mind a munkavállalók és a munkaadók, mind a kormányok nagyobb gondot fordítsanak a MEB rendszerek tökéletesítésére; szükség van arra, hogy felhívjuk figyelmüket a munkahelyi egészség-fejlesztés gazdasági és társadalmi fontosságára. Végérvényben pedig - szükség van az IOSHA felméréshez hasonló kezdeményezésekre."

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?