13 °C Budapest

Itt a munkaügyi bírságok feketelistája - TOP 10-ben a Tesco

Pénzcentrum
2010. április 20. 14:02

Munkaügyi jogsértéseket elkövető vállalkozásokról készített összeállítást a feketelista.hu. A száz cég nevét tartalmazó lista arról tanúskodik, hogy a szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkahelyi vétségek száma.

A cégek egy része még mindig a hatósági előírások kijátszásával, feketén alkalmazott munkaerővel, a munkavédelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozók ellenében. Sajnálatos módon a mind gyakoribb ellenőrzést követő elmarasztalások sem riasztják el a csalókat. Pedig a munkavédelmi és munkaügyi jogsértések miatt az elmúlt egy esztendőben több mint 5 milliárd forint bírságot szabtak ki a vétkes cégekre.

Az OMMF közlései szerint egy év alatt összesen 22 304 jogsértés esetében született döntés, és legtöbbször, 13 076 alkalommal feketefoglalkoztatás miatt. A munkavédelem szabályainak megsértéséért 3538 esetben, a munkaidő szabályainak áthágásáért pedig 1699 alkalommal büntetett a hatóság. A pihenőidő szabályainak megsértését 689, a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megsértését pedig 646 esetben állapították meg. Az igazolások kiadásának elmulasztása miatt 853, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése miatt pedig 523 esetben született elmarasztaló határozat.


A kétes értékű toplistán egyes vállalkozások szinte versenyeznek egymással a jogsértések számát, illetve a bírságok nagyságát illetően. Nem ritka az olyan cég, amelyet már tíznél többször bírságoltak. Még a lista századik helye táján is legalább hétszer bírságolt vállalkozások nevével találkozhatunk. A feketelista.hu portál elemzése szerint a bírságolt cégek nagy többsége három gazdasági ágazatból kerül ki. Az elmarasztalt társaságok mintegy 40 százaléka az építőipari, 30 százaléka a vagyonvédelmi és mintegy 20 százaléka a kereskedelmi-szolgáltatási szektorhoz tartozik.

Fővárosiak a lista élén

A legtöbbször bírságolt cég, a 21 alkalommal szankcionált a fővárosi Őrjárat 07 Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. A céget minden alkalommal munkaügyi jogsértések miatt marasztalták el, esetenként többmilliós bírsággal sújtották, a pénzbírságok összege eléri a 280 millió forintot. Emellett adóhiánya és annak jogkövetkezményei is meghaladják a 320 millió forintot, nem véletlen, hogy a Fővárosi Bíróság a múlt év végén felszámolási határozatot hozott ellene.

A kétes dicsőségű "dobogó" második fokára a szintén budapesti KRIVI Építőipari Szolgáltató Kft. került, amely ellen 16 alkalommal hozott elmarasztaló határozatot a munkaügyi hatóság. A büntetések összesítése alapján akár az első helyre is sorolhatták volna, hiszen több mint 305 millió forintra bírságolták. A leggyakrabban külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért büntették, de többször munkaügyi jogsértésekért is felelősségre vonták a mára felszámolási eljárás alatt álló céget. A harmadik helyezett "Delta-Szil" Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltat Kft.-re 15 alkalommal szabtak ki büntetést, összesen mintegy 158 millió forintot. A budapesti cég végelszámolásáról 2009 decemberében döntött a Fővárosi Bíróság.

A Tesco is a TOP 10-ben

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Tizenként elmarasztalással holtversenyben az ötödik helyre sorolja a feketelista.hu a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt-t. A munkavédelmi és munkaügyi hiányosságok miatt összesen mintegy hatvanmillió forint bírságot kapott a társaság. Emellett a versenyfelügyelet is tízszer elmarasztalta: a fogyasztók megtévesztéséért, fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásáért és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért összesen 294 millió forint bírsággal sújtották. Ennél is jóval hosszabb a sora a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. fogyasztóvédelmi bírságainak, a céget összesen negyvenhét ilyen esetben marasztalták el.

A felsoroláshoz hozzá kell tenni, hogy az ország egyik legnagyobb forgalmat bonyolító cégéről és foglalkoztatójáról van szó. A Tesco a feketelistán szereplő többi társasághoz képest sokkal nagyobb - kb. 20 ezer fős - alkalmazotti létszámmal dolgozik, és nagyságrendekkel több ügyfelet szolgál ki évente.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm