21 °C Budapest

Itt a munkaügyi bírságok feketelistája - TOP 10-ben a Tesco

Pénzcentrum
2010. április 20. 14:02

Munkaügyi jogsértéseket elkövető vállalkozásokról készített összeállítást a feketelista.hu. A száz cég nevét tartalmazó lista arról tanúskodik, hogy a szigorodó ellenőrzések dacára növekszik a munkahelyi vétségek száma.

A cégek egy része még mindig a hatósági előírások kijátszásával, feketén alkalmazott munkaerővel, a munkavédelmi előírások mellőzésével próbál versenyelőnyhöz jutni a tisztességes vállalkozók ellenében. Sajnálatos módon a mind gyakoribb ellenőrzést követő elmarasztalások sem riasztják el a csalókat. Pedig a munkavédelmi és munkaügyi jogsértések miatt az elmúlt egy esztendőben több mint 5 milliárd forint bírságot szabtak ki a vétkes cégekre.

Az OMMF közlései szerint egy év alatt összesen 22 304 jogsértés esetében született döntés, és legtöbbször, 13 076 alkalommal feketefoglalkoztatás miatt. A munkavédelem szabályainak megsértéséért 3538 esetben, a munkaidő szabályainak áthágásáért pedig 1699 alkalommal büntetett a hatóság. A pihenőidő szabályainak megsértését 689, a munkabér védelmére vonatkozó szabályok megsértését pedig 646 esetben állapították meg. Az igazolások kiadásának elmulasztása miatt 853, a szabadságra vonatkozó szabályok megszegése miatt pedig 523 esetben született elmarasztaló határozat.


A kétes értékű toplistán egyes vállalkozások szinte versenyeznek egymással a jogsértések számát, illetve a bírságok nagyságát illetően. Nem ritka az olyan cég, amelyet már tíznél többször bírságoltak. Még a lista századik helye táján is legalább hétszer bírságolt vállalkozások nevével találkozhatunk. A feketelista.hu portál elemzése szerint a bírságolt cégek nagy többsége három gazdasági ágazatból kerül ki. Az elmarasztalt társaságok mintegy 40 százaléka az építőipari, 30 százaléka a vagyonvédelmi és mintegy 20 százaléka a kereskedelmi-szolgáltatási szektorhoz tartozik.

Fővárosiak a lista élén

A legtöbbször bírságolt cég, a 21 alkalommal szankcionált a fővárosi Őrjárat 07 Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. A céget minden alkalommal munkaügyi jogsértések miatt marasztalták el, esetenként többmilliós bírsággal sújtották, a pénzbírságok összege eléri a 280 millió forintot. Emellett adóhiánya és annak jogkövetkezményei is meghaladják a 320 millió forintot, nem véletlen, hogy a Fővárosi Bíróság a múlt év végén felszámolási határozatot hozott ellene.

A kétes dicsőségű "dobogó" második fokára a szintén budapesti KRIVI Építőipari Szolgáltató Kft. került, amely ellen 16 alkalommal hozott elmarasztaló határozatot a munkaügyi hatóság. A büntetések összesítése alapján akár az első helyre is sorolhatták volna, hiszen több mint 305 millió forintra bírságolták. A leggyakrabban külföldiek engedély nélküli foglalkoztatásáért büntették, de többször munkaügyi jogsértésekért is felelősségre vonták a mára felszámolási eljárás alatt álló céget. A harmadik helyezett "Delta-Szil" Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltat Kft.-re 15 alkalommal szabtak ki büntetést, összesen mintegy 158 millió forintot. A budapesti cég végelszámolásáról 2009 decemberében döntött a Fővárosi Bíróság.

A Tesco is a TOP 10-ben

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Tizenként elmarasztalással holtversenyben az ötödik helyre sorolja a feketelista.hu a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt-t. A munkavédelmi és munkaügyi hiányosságok miatt összesen mintegy hatvanmillió forint bírságot kapott a társaság. Emellett a versenyfelügyelet is tízszer elmarasztalta: a fogyasztók megtévesztéséért, fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásáért és tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatért összesen 294 millió forint bírsággal sújtották. Ennél is jóval hosszabb a sora a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. fogyasztóvédelmi bírságainak, a céget összesen negyvenhét ilyen esetben marasztalták el.

A felsoroláshoz hozzá kell tenni, hogy az ország egyik legnagyobb forgalmat bonyolító cégéről és foglalkoztatójáról van szó. A Tesco a feketelistán szereplő többi társasághoz képest sokkal nagyobb - kb. 20 ezer fős - alkalmazotti létszámmal dolgozik, és nagyságrendekkel több ügyfelet szolgál ki évente.

HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?