6 °C Budapest

Csak ezért csordogál a pénz? Kibúvók a vagyonadó alól

Pénzcentrum
2010. április 22. 10:32

A lakóingatlanokkal együtt eredetileg várt összeghez képest nagyon kevés pénz mindössze 153.6 millió forint folyt be a költségvetésbe a nagy értékű vagyontárgyakat terhelő adóból március végéig. Igaz, az adónem szempontjából a legjelentősebb határidő, a magánszemélyek bevallási határideje még hátravan, de úgy tűnik, több járműtípusnál is akad kibúvási lehetőség az adófizetés alól.

Mindössze 790 ezer forint adóbevétele származott az államnak a légi járművek vagyonadójából március végéig. A hatalmasnak nem nevezhető összeg összesen 26 befizetés során folyt be. Vízi járműveknél a befizetések száma az előző hónap végéig 426 volt, az ezekre jutó összes befizetés pedig 11.3 millió forint - írja a Népszabadság mai cikkében.

Sokan ugyanis, akik magángéppel vagy helikopterrel rendelkeznek, nem magánszemélyként birtokolják a gépüket, hanem olyan szervezet tulajdonában áll légi járművük, mely rendelkezik légi üzembentartási engedéllyel. Ennek birtokában ugyanis a szervezetnek lehetősége van az éppen használaton kívüli jármű bérbeadására, továbbá az ilyen légi közlekedési eszközök mentességet is élveznek a vagyonadó alól. Szintén nem kell vagyonadót fizetni a légi járművek után, ha azok sportszövetségek, sportegyesületek tulajdonában vagy üzemeltetésében állnak.

A vízi járművek adózásáról szól törvényi rendelkezések a megfelelő tevékenységi engedéllyel rendelkező cégek üzleti céllal tartott járműveire és a sportegyesületeteknek járműveire szintén adómentességet adnak. Vagyonadót a vízi rendészetnek sem kell fizetnie, és a vízi mentés céljára a hajózási hatóság által alkalmasnak minősített járművek is adómentesek. Utóbbi akár menekülő utat is jelenthet tulajdonosoknak az adófizetés alól. Ezeken kívül még a vízi járművek egy szűk csoportja, az 1950. előtt tervezett eredeti történelmi vízi járművek és ezek egyedi utánzatai után sem kell vagyonadót fizetni.

A vagyonadózással kapcsolatban a nagy teljesítményű személygépjárművekből folyt be eddig a legtöbb pénz a költségvetésbe, és május illetve szeptember végéig még innen várhatja a legtöbbet az államkassza. Az erős motorral rendelkező személygépkocsik után március végéig több mint 3400 befizetés során összesen 141.5 millió forintot fizettek be az adózók.

Az autókra vonatkozó szabályoknál is tartalmaz a törvény érdekességeket. A teljesítmény alapú adózásnak köszönhetően a fizetendő adó mértéke sokszor teljesen irreális az autó értéhez képest. Idős, de erős használtautók esetén az is előfordulhat, hogy az autó reális értékének egy tekintélyes hányada az éves adófizetési kötelezettség.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezzel szemben akár 10 millió forint feletti értékű, de 170 lóerő alatti prémium kategóriás új autók gurulhatnak az utakon vagyonadó fizetési kötelezettség nélkül. A két, külön-külön 50%-os adókedvezménynek köszönhetően pedig egy legalább háromgyermekes szülőnek egy darab hibrid vagy elektromos meghajtású autója után gyakorlatilag teljesen megszűnik az adófizetési kötelezettsége, függetlenül attól, hogy mekkora teljesítményű kocsi áll a tulajdonában.

2010.02.04 05:20
TOP 10 eladhatatlan vagyonadós autó Magyarországon! Te adnál értük pénzt?

2010.03.26 05:22
Tízmilliós autók, melyek után NEM kell vagyonadót fizetned

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm