ScienNet: adócsalás és sikkasztás után is nyomoz a VP

Pénzcentrum
2010. március 24. 08:32

A Vám- és Pénzügyőrség (VP) közleményben számolt be a ScienNet ügyben eddig tett nyomozásról: a gyanú szerint százmilliós nagyságrendű adócsalásról és sikkasztásról is szólt a törzsvásárlói rendszer.

A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága 2009. november 20. napján rendelt el nyomozást a ScienNet törzsvásárlói rendszerrel kapcsolatosan. Az egész ország területére kiterjedt, szervezett akciót követően a nyomozó hatóság gyanúsítottként hallgatta ki a társaság képviselőjét, különösen nagy mértékű adóhiányt okozó adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

A nagy mennyiségű adatok feldolgozása során megállapítást nyert, hogy a vizsgált időszakban a Sciennet LLC Magyarországon vezetett bankszámláiról összesen 3,6 milliárd forint került kiutalásra a törzsvásárló magánszemélyeknek úgy, hogy ebből az összegből az első 112 (3 millió forint felettiek) személy részére közel 2,1 milliárd forint került átutalásra. A jelentős összegek átutalására úgy került sor, hogy ezen időszakban a tényleges vásárlásokból, illetve szolgáltatásokból az LLC részére a termékpartnerektől származó jutalék összege nem érte el 300 millió forintot. Az adatok elemzése alapján megállapítható, hogy a kiutalások fedezetét döntően a belépők által fizetett foglalók fedezték.

Az első 112 magánszemély közül az egy személy részére kifizetett legnagyobb összeg több részletben 227 millió forint volt, míg a legkisebb összeg 3 millió forint volt 2008-2009 években.

Mindezek alapján a Fővárosi Főügyészség 2010 februárjában a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnokságát kijelölte a hatáskörén kívül eső sikkasztás bűntett nyomozására is a tényállás teljes körű kivizsgálása érdekében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyanú merült fel arra is, hogy a Sciennet LLC által ezen időszak alatt az ún. franchise díjak okán a törzsvásárlói rendszer hátterében álló offshore cégek részére kifizetett közel 266 millió forint kiutalása mögött nem állt valódi franchise rendszer.

A feltárt adatok alapján a nyomozó hatóság már nemcsak az adócsalás, hanem sikkasztás bűntett vonatkozásában is végzi a tényállás teljes körű feltárását, a bűncselekmények elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyek beazonosítását, büntetőjogi felelősségre vonásuk érdekében.

HR BLOGGER
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
hrdoktor  |  2021.06.14 06:55
Praktikus tanácsok, hogyan számoljuk fel a látens beidegződéseket, amik saját fejlődésünket gátolják...
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 17. csütörtök
Laura, Alida
24. hét
Június 17.
A tapas világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?